AYM’den katliam itirafı

  • Van’ın Erciş ilçesinde 2016 yılında polisler tarafından ateşe verilen evde yanarak hayatını kaybeden Hediye Ataman’ın eşi tarafından yapılan başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, devleti tazminat ödemeye mahkum etti. Ataman’ın yeniden yargılanması için başvuru yapacaklarını belirten Av. Mahmut Kaçan, “Bu kararla eşi Hediye Ataman’ın katledildiği de resmen açığa çıkmıştır” dedi. 

 

Ahmet Ataman’a ait ev, 18 Kasım 2016’da polisler tarafından yapılan baskın sırasında ateşe verilerek yakıldı. Olayda Hediye Ataman yanarak can verirken eşi Ahmet Ataman ise polisler tarafından işkence edilerek gözaltına alındı. Ahmet Ataman'a 9 Nisan 2018 tarihinde 18 yıl 4 ay hapis verildi. Ataman’ın avukatları Mahmut Kaçan ve Esra Akgün, verilen kararı Erzurum Bölge İstinaf Mahkemesi'ne taşıdı. Avukatların yaptığı itiraz Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 6'ncı Ceza Dairesi tarafından reddedildi.

AYM kararını açıkladı

Eşi katledilen, ağır hapis cezasına çarptırılan, işkenceye uğrayan Ahmet Ataman, hukuk mücadelesinden vazgeçmeyerek ağır yaşam ve hak ihlallerine ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Ataman, başvurusunda evinde yapılan baskında eşini polislerin katlettiğini, evinin ateşe verildiğini ve olayda herhangi bir polisin yaralanmadığını söyledi. “Güvenlik görevlilerine karşı kasten öldürmeye teşebbüs ve devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma” suçlamasıyla müebbet hapis verilen Ataman’ın başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi kararını açıkladı.

Polisler yalan söylüyor 

Olay yeri tutanağının operasyona katılan polisler tarafından tutulduğuna ve polislerin söz konusu olayda yaralandıkları yönündeki iddianın gerçek olmadığına dikkat çeken AYM kararında “Soruşturma sürecinde doktor raporlarında işkence ve kasten yaralamaya ilişkin herhangi bir hususunun tespit edilemediği ifade edilmiştir. Başvurucunun polisler tarafından başkaca delil ile desteklenmeyen, kendileri tarafından tutulan olay tutanağında dahi yer almayan, doktor raporlarına da yansımayan, operasyon sırasında demir çubukların üzerine düştüğü yönündeki beyanı da Başsavcılık ve itiraz makamının kararında değerlendirmeye konu edilmemiştir” denildi. 

Tazminat kararı 

Mahkeme, başvurucu Ahmet Ataman’ın ihlal tespitinin yeniden soruşturmaya tabi tutulması gerektiğini belirterek devletin 390 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. İhlal iddiaları hakkında mahkemenin yeniden karar vermesi gerektiği belirtilen kararda, olayda insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine karar verdi.

Dava yeniden görülmeli 

Savunma avukatı Mahmut Kaçan, Erciş’te 2016 yılında bir katliam yapıldığını ancak örtbas edildiğini belirterek, “Katliamdan sorumlu polisler hakkında açılan soruşturma takipsizlikle sonuçlandı. Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yeniden soruşturma başlatması gerekiyor” dedi. Olayda ciddi hak ihlallerinin bulunduğunu belirten Kaçan, hukuki mücadelelerini sürdürdüklerini ifade etti. Kaçan, “Ağır hapis cezasına çarptırılan Ahmet Ataman’ın uğradığı hak ve yaşam ihlali Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanmıştır. Dolayısıyla Ataman’ın yeniden yargılanması sürecini başlatacağız. Ancak bu kararla beraber eşi Hediye Ataman’ın katledildiği de resmen açığa çıkmıştır” ifadelerini kullandı.  VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.