Aysel Tuğluk derhal serbest bırakılmalı!

Kadın Haberleri —

Aysel Tuğluk

Aysel Tuğluk

  • Hukukçu ve sanatçılar ağır sağlık sorunları yaşayan siyasetçi Aysel Tuğluk’un daha iyi koşullarda tedavi edilebilmesi için derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. 

MARTA SÖMEK /JINNEWS  

2016 yılından beri Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski DTP Eş Genel Başkanı ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un sağlık durumu ağırlaştı. 

Geçtiğimiz günlerde Euronews’e konuşan avukatı Reyyan Yalçındağ, Tuğluk’un annesinin cenazesine yapılan saldırının da etkisiyle hafıza kaybı yaşadığını ve günlük işlerini tek başına yapamaz hale geldiğini söyledi.

Uzman doktorlardan infaz ertelemesi tespiti

Aysel Tuğluk’un sağlık durumuna ilişkin olarak Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığı’ndaki dokuz uzman doktor da, "Hastalığının kronik seyirli olduğu ve ilerleyici vasıf arz ettiği, cezaevi koşullarında sağlanabilecek tıbbi destek ve bakımının yeterliliğinde sorun yaşanabileceği, Ceza İnfaz Kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceğine ve dolayısıyla cezasının infazının ertelenmesi" tespitinde bulundu.

Fakat Adli Tıp Kurum Başkanlığı, “Hayatını yalnız idame ettirebileceği, tedavisi ve önerilen aralıklarla düzenli poliklinik kontrollerinin sağlanarak cezaevi şartlarında infazına devam ettirilebileceği…” gibi siyasi bir karar aldı. Ardından 3 Eylül 2021 tarihinde infaz erteleme talebini reddetti.

Konuya ilişkin konuşan hukukçu ve sanatçılar, Aysel Tuğluk’un serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Travma hafızasında bir sorun yarattı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin, Aysel Tuğluk ile yıllarca Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) koridorlarında birlikte mücadele ettiklerini belirtti. Tuğluk’un hastalığının annesinin vefatının ardından ağırlaştığına dikkat çeken Keskin, “İkimizin ortak bir yanı vardı. Annelerimize çok bağlıydık, maalesef Aysel o çok bağlı olduğu annesini cezaevindeyken kaybetti ve cezaevindeyken kaybettiği annesinin mezarına da ırkçı bir saldırı gerçekleştirildi. Bu Aysel’i çok üzdü ve yaşadığı bu travma Aysel’in hafızasında bir sorun yarattı.” 

 Aysel’in mutlaka tahliye olması gerektiği çağrısını yapan Keskin, “Aysel o kadar farklı bir insan ki öne çıkarmak istemedi hastalığını, uzun bir süre gizledi ama artık gizlenemez bir boyutta. Aysel’in mutlaka tahliye olması gerekiyor. Türkiye’nin altına imza attığı uluslararası sözleşmeler de bunu gerektiriyor. Aysel Tuğluk derhal tahliye edilmeli” dedi.

Tedavi süreci yıpratıcı 

Tuğluk’un da kurucu üyelerinden biri olduğu Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı’nın (TOHAV) Genel Başkanı Didar Erdem, Aysel Tuğluk’u ziyaret ettiklerini belirtti. Erdem, “Bu hastalık hem kendisi hem de aldığı ilaçlar nedeniyle fiziksel olarak kat kat yıpratıcı bir etkide. Bizim kendisini ziyaret etme nedenimiz şuydu, ziyaretler ona moral oluyor ve bu moral nihayetinde iyileşmesi gerçekleşebilir ya da hızlanabilir” diye belirtti.

Cezaevine ulaşım zorluğuna da değinen Erdem, Tuğluk’un morale ihtiyaç duyulan bir hastalığa sahip olmasına rağmen, insanlardan izole edildiğini aktardı. “ATK raporlarının olumsuz olduğunu biliyoruz, diliyoruz bu hatadan dönülebilir çünkü maalesef bu hastalık sıradan, önemsenmeyecek bir rahatsızlık değil, hafızayla ilgili bir problem var ve geri dönüşü olmayacak bir hastalık” diyen Erdem, Tuğluk’un tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

Hastalığın kötü bir hal aldığını biliyoruz

Fotoğraf sanatçısı Belgin Şahin ise “Sevgili, değerli Aysel Tuğluk 2016’dan beri cezaevinde, annesinin ölümünden ve cenaze sonrasında yaşadıklarından sonra hastalığının daha kötüye gittiğini duyduk. Bir şekilde hayatını tek başına sürdüremeyecek kadar hastalığının kötü bir hal aldığını biliyoruz” diye konuştu. Şahin, “Avukatlarının cezaevi koşullarında kalamaz, hastalığının ilerlediğine dair telkinleri, raporlara rağmen serbest bırakılmıyor. Aysel Tuğluk’un tedavisinin doğru koşullarda yapılması için derhal müdahale edilmesi ve serbest bırakılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Adaletin işlemesi gerekir

Film yönetmeni, senarist ve yapımcı Yeşim Ustaoğlu da Tuğluk’un bir an önce serbest bırakılması gerektiğine vurgu yaparak şu çağrıda bulundu: “Aysel hanımın hemen dışarı çıkarılması, evinde olması gerekir. Adaletin tecelli etmesi, özellikle bu kötü sağlık koşullarında Aysel hanım için adaletin işlemesi gerekir.” Ustaoğlu ayrıca Tuğluk’un tutsaklığının siyasi bir karar olduğuna da değinerek, “Hiçbir şekilde adaletin içine siyaset karıştırılmamalı, Aysel’in tahliye edilmesi gerekir” dedi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.