Bağ evinde yolsuzluk

Toplum/Yaşam Haberleri —

Karabağ Evi

Karabağ Evi

  • Amed'de bağ evlerini canlandırmak için Bağlar Belediyesi tarafından büyük reklamla hayata geçirilen ve adına 'Karabağ Evi' denilen projede yolsuzluk çıktı. Eksik malzeme kullanımı ve projeye uygun yapılmaması nedeniyle daha açılışı yapılmadan bağ evini su bastı.

YILMAZ KAYA

HDP’li Zeyyat Ceylan'ın KHK'lı olduğu gerekçesiyle görevinden alınması ile Yüksek Seçim Kurulu tarafından Bağlar Belediye başkanlığın atanan Hüseyin Beyoğlu'nun "Hayal edip gerçeğe dönüştürdüğümüz vizyon projelerimizden biri" diye sunduğu bağ evi projesinde yolsuzluk yapıldığı ortaya çıktı. 

"İlçeye adını veren bağ kültürünü yaşatmak ve geliştirmek için tasarlanan projede yöreye özgü üzüm çeşitlerinin yanı sıra bağ kültürünü yansıtan bağ evi, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, park ve dinlenme alanları yer alacak. Çok amaçlı proje ile bir zamanlar Bağlar İlçesinde hakim olan bağ kültürünün yeni nesiller arasında yaygınlaştırılması amaçlanıyor" denilerek hayata geçirilen projede yer alan bağ evinin ismi, 18 Mayıs 2021 tarihinde belediye meclisinde  AKP'lilerin oyları ile "Karabağ Bağ Evi" ismi verildi. 

2250 asma ile 1400 süs bitkisi kayıp

30 bin metrekarelik alanda inşa edilen ve sadece yöreye özgü asma fidanlarının dikileceği söylenen bağ evi bahçesine, Karem Çeri, Kızıl Banki, Sultani, Dımışkı, Karabama, Tahannebi ve Vanki gibi 15 çeşit asma fidanlarından 2 bin 960 adet dikileceği belirtilmişti. Ancak yöreye yabancı olan Trakya İlkeren, At kuyruğu, Nihal Üzümü, Viti Vinifera, Vitis Vinifera Spalliera, Vitis Newyork Muscat, Victoria, Alponso Yalova İncisi ve Hatun Parmağı adlı fidanlardan sadece 710 adet dikildi. 

Aynı şekilde bin adet taflan bitkisi ile bin adet alev çalı bitkisinin alana dikileceği projede yer alırken, bu bitki türlerinden sadece 300'er adetinin ekilmiş olduğu tespit edildi. 

HDP'li meclis üyelerinin yerinde tespit ederek tutanak tuttukları ve meclis kürsüsünden de hem binanın yapımı hem de projede yer almasına rağmen, bitki ve asma fidanlarının eksik olduğu için kamu zararı oluştuğu ve konunun araştırılması gerektiği yönündeki önergeleri dikkate alınmadı.

Binayı yağmur ve kanalizasyon suyu bastı

4 Ocak 2022 tarihinde binayı yerel basınla birlikte gezen Hüseyin Beyoğlu, hava şartlarının düzelmesinden sonra açılışını anlamlı bir organizasyonla yapmayı planladıklarını söylemişti. Ancak eksik malzeme kullanımı ve yaşanan yolsuzluk nedeniyle henüz açılış gerçekleştirilemedi. 

Açılışı ertelenen bağ evinin çukur bir alanda ve kanalizasyon kanalları üzerinde yapılması nedeniyle sık sık yağmur ve kanalizasyon suyu hem binayı, hem de arazisini bastı. Yine, binanın dışında su için meyil dışarı değil de içeriye verildiğinden dolayı yağmur sonrasında binanın avlusu ile iç odaları su bastığı tespit edildi. Ucuz malzeme kullanıldığı için binanın kapıları hırsızlar tarafından tahrip edildi.

Amed'de halen ayakta olan 4 bağ evi ile uzaktan yakından ilgisi bulunmayan bina, proje kapsamında Amed'e özgü bazalt taşından yapılacağı not edilirken, daha sonra bundan vazgeçilip bina Mardin taşından yapıldı.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.