Bağcılar, AKP'ye sırtını dönüyor

Yeşil Sol Parti Bağcılar seçim çalışmaları

Yeşil Sol Parti Bağcılar seçim çalışmaları

  • Neredeyse 30 yıldır yerel yönetiminin Erdoğan'ın kontrolünde olduğu ve AKP'nin 20 yıldır ilk sırada kazandığı Bağcılar'da artık durum değişiyor. İstanbul'un en büyük 4. ilçesi olan Bağcılar'da AKP'nin ciddi oy kaybetmesi bekleniyor. Yeşil Sol Parti'nin güçlü aday listesiyle beklentisi ise büyük.

ERDOĞAN ALAYUMAT - İSTANBUL

Seçimlerin kaderini belirleyecek kentlerin başında İstanbul geliyor. Belediye seçimlerinde kaybeden AKP için bu seçim kritik önemde. 600 vekilin 98’i İstanbul’dan Meclis'e gidiyor. 2018 seçimlerinde Erdoğan yüzde 50 oy; AKP ise 86 vekilin 43’ünü almıştı. AKP’nin kentte en güçlü olduğu ilçelerden birisi Bağcılar. İstanbul’un en kalabalık 4. ilçesi olan Bağcılar’ın nüfusu 740 bin. Bağcılar’da daha çok tekstil, metal, oto sanayi ve hazır giyim gibi ufak işletmelerden oluşan binlerce işletme var.  Kurdistan’daki imha ve soykırım politikalarından kaynaklı on binlerce göç alan kentte Kürt nüfusunun yoğunluğu da göze çarpıyor. Gelir dağılımının oldukça adaletsiz olduğu ilçede ağırlıkla işçi ve emekçiler yaşıyor.

Kentte 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde ilçe belediyesini AKP kazandı. Aslında uzunca bir dönemdir ilçenin yerel yönetimi AKP’nin elinde. İstanbul merkeze 40 dakika uzaklıkta olan ilçede kente yapılan harcamaların büyük kısmı yandaşlara gidiyor. İlçede yeşil alan yok denecek kadar az. İstanbul’da deprem bölgelerinden biri olan ilçeye ayrılan bütçe daha çok betona ve rant projelerine harcanıyor.

 

 

Bağcılar’da seçim atmosferi

Bağcılar’da 2018'deki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde AKP birinci parti çıktı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan 267 bin 253 oy alarak, yüzde 61.3’lük oy oranıyla birinci geldi. Halkların Demokratik Partisinin (HDP) Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ise 53 bin 312 oy olarak seçimi 3. sırada tamamladı. AKP’nin kalesi durumundaki Bağcılar’da Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve HDP’nin yerine seçime girecek olan Yeşiller ve Sol Partinin (Yeşil Sol Parti) seçimlerdeki şansını Bağcılar halkına sorduk. Aldığımız cevaplarda AKP’nin oy kaybettiğini, ancak muhalefetin kazanması için halka kendini ve projelerini iyi anlatması gerektiğine işaret edildi.

AKP’den kopuşlar büyük

İlçedeki ilk durağımız Yeşil Sol Parti’nin Fatih Mahallesi’nde açtığı kadın seçim irtibat bürosu oluyor. Büroya gittiğimizde bir iki kadın ve birkaç yaşlı erkek bizi karşılıyor. Ramazan ayı olmasından kaynaklı gündüzleri sakin, akşam iftardan sonra ise kadınların büroya akın ettiğini öğreniyoruz. Seçim analizleri ve olası sonuçlarla ilgili kısa bir sohbetten sonra Makbule Yılmaz’la konuşuyoruz. Her seçim döneminde Bağcılar’da AKP’nin kazandığını, ancak bu seçimlerin farklı olacağını söyleyen Yılmaz, bunun nedenini de şöyle açıkladı: “20 yıldır bu ülkeyi yöneten AKP ve halka verdiği tek şey, daha çok açlık ve yoksulluk. İnsanlar bunun farkına vardı ve bu yüzden AKP’de çok büyük kopuşların olduğunu gözlemliyoruz. Bu seçimlerde AKP birinci parti olsa bile bu onun için zafer olmayacak, çünkü çok büyük oy kaybı yaşayacak.”

Kadınlar belirleyecek

Bu seçimlerin belirleyenin kadınlar olduğunu söyleyen Yılmaz, “Kadınlara yönelik şiddet artıyor. Yaşadığımız mahalle muhafazakar bir mahalle, kadınlar üzerinde erkek baskısı çok yoğun. Kadınlara ulaşabilmek, kadın kadına kalabilmek için böylesi bir mekana ihtiyaç duyduk” dedi.

Fatih Mahallesi, Kürt nüfusunun yoğun olduğu mahallerden biri bu yüzden seçim bürosuna daha çok Kürt kadınları geliyor. Onların talebi de ise ekonomik taleplerden ziyade iktidarın Kürt halkına yönelik zulmünün son bulması. Yılmaz, özellikle cezaevlerinde bulunan başta Kürt kadın siyasetçilerin özgürlüğüne kavuşması için seçimlerin kazanılması gerektiğini söyledi.

Mutlaka kazanacağız

Yılmaz, beyaz tülbentleri ve kendi renkleri ile Meclis'e gideceklerini belirterek, şunları ekledi: “Kadının iradesiyle biz kazanacağız. Sokak sokak, ev ev seçim bildirilerimizi dağıtıyoruz. Tüm kadınlar önce elini vicdanına koysun ve oylarını Yeşil Sol Parti’ye versin. Cumhurbaşkanlığı için kime oy vereceğimiz zaten belli ama Meclis seçimleri mutlaka ama mutlaka biz kadınlar kazanacağız ve güçlü bir temsiliyet oluşturacağız. Çalışmalarımızı güçlü bir şekilde yürütüyoruz, sesimizi daha da güçlü çıkarmamız gerekiyor.”

Erdoğan-Kılıçdaroğlu başa baş

Kadın seçim irtibat bürosundan ayrılıyor, yönümüzü Bağcılar meydanına veriyoruz. Meydana yakın bir mesafedeki tekstil atölyeleri dikkatimizi çekiyor ve rastgele bir atölyeye giriyoruz. Küçük bir atölye işletmecisi olan 43 yaşındaki Halis Danış, bizi karşılıyor. İlk önce “İşçi aramıyoruz” diyerek bizi dışarı çıkarmak istiyor. Gazeteci olduğumuzu söyleyince dışarıda biraz sohbet ettikten sonra bizi içeri davet ediyor. İzbe ve kumaş tozuyla kaplı yazıhanesine oturup sohbet ettik. Bağcılar’da Erdoğan ile Kılıçdaroğlu’nun başa baş olduğunu söylüyor. İlçede yıllarca AKP’nin birinci parti çıktığını hatırlatan Danış, muhalefetin sıkı çalışması gerektiğini de vurguluyor.

Her ağzını açanı alıyorlar

Sohbetimiz ülke ekonomisine kayınca bu kez de tekstil iş kolunda maliyetlerin ne kadar arttığını soruyorum. Danış, “Tekstil işinde son bir yıl içinde maliyetler yüzde 300 arttı. İşçi ücretleri ise yüzde 35 arttı. Arada bu kadar fazla uçurum varken durumun iyi olduğunu söyleyemem. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de deprem vurdu bizim sektörü” dedi. Depremin nasıl vurduğunu sormamıza fırsat vermeden anlatamaya devam etti: “Tekstil sektörünün yavaş yavaş kaydığı illerin başında Maraş, Adıyaman ve Malatya geliyordu. Buralarda yıl boyunca çok sık siparişler alırdık, ancak depremden sonra her yer yıkıldığı için siparişler de kesildi. Bu durum İstanbul’daki tekstil sektörüne de olumsuz yansıyor.”

Seçimlerde oyunu kime vereceğini sorduğumuz Danış bekleyip gülerek, “O da bende kalsın. Erdoğan’ın dediği gibi ‘gönlümüzde yatan bir parti var’ ama şimdi her ağzını açanı alıyorlar ben de şimdi gitmeyeyim” yanıtını verdi. Danış'la vedalaşıp Bağcılar Meydanı’na doğru gidiyoruz tekrar.

Polisin Yeşil Sol alerjisi

Meydanda CHP, İYİ Parti, BBP, AKP, Hüda Par gibi partilerin stantları gözümüze çarpıyor. Yeşil Sol Parti’yi ilk önce göremiyoruz. Sonra kulağımıza Kürtçe ezgiler gelince müziğin geldiği tarafa yöneliyoruz. Yeşil Sol Parti’nin satandı meydanın en sonuna konulmuş ve etrafında polis ordusu hazır bekliyor. Standdakilere selam verip biraz sohbet ettikten sonra Ramazan Erkaçmaz ile konuşuyoruz. Erkaçmaz, yılın büyük kısmını Mersin, Tarsus ve Adana’da geçiriyor. İstanbul’da çocukları olduğu için onları ziyarete gelmiş ama oyunu da İstanbul’da kullanacağını ekliyor. Seçimlerde gidişatın iyi olduğunu, AKP’nin kaybedeceğine inandığını söyleyen Yılmaz, şunları ifade etti: “Genel olarak Yeşil Sol Parti’nin yüzde 17 civarında oy alacağını düşünüyorum. Bölgede AKP’nin oyları düşecek. İnsanlar artık bezdi. Ev kiraları, temel gıda harcamaları, elektrik, doğalgaz gibi temel maddeler ciddi derece zamanlandı. Bu yüzden AKP’de ciddi kopuşların olduğunu düşünüyorum.”

Kürt’ün adına bile tahammül yok

Batman’dan İstanbul’a gelen Şervan Zagros ile meydanda tanışıyoruz. Gazeteci olduğum için ismini doğru vermediğini düşünüyorum ilk önce ama kimliğini çıkarıp gösterince ikna oluyorum. “Abi ismimden ötürü ben çok gözaltına alındım. Hatta bir keresinde kod isim kullanıyorum diye dayak bile yedim polisten” diye anlatmaya başlıyor. Seçimlere ilişkin umudunun büyük olduğunu söyleyen Şervan, şunları dile getirdi. “Yeşil Sol Parti’nin çok güçlü bir çıkış yapacağına inanıyorum. Ben müzisyenlik yapıyorum. Millet evlenemiyor onlar evlenemeyince ben de iş yapamıyorum. İlk önce ekonominin düzelmesi gerek. Bunun içinde AKP’nin kaybetmesi gerek. Bunca yaşananlardan sonra halkımızın aklı başına gelmiştir diye umut ediyorum.”

 

*****

İstanbul 3. Bölge adayları

Bağcılar, İstanbul 3. Bölge’deki ilçelerde. 3. Bölge'deki diğer ilçeler şöyle: Arnavutköy, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Göngören, Küçükçekmece ve Silivri. Yeşil Sol Parti, 3. Bölge'de de güçlü bir listeyle yarışıyor. İşte o isimler: Çiğdem Kılıçgün Uzar, İskender Bayhan, Çiçek Otlu, Celal Fırat, Cemil Güngören, Kerem Fırtına, İlknur Birol, Abdulhakim Daş, Çiçek Arıç, Edip Arslan, Erdal Ataş, Ferdi Yamar, Nalan Çelik, Uğur Şeker, Nevrim Kotanoğlu, Yusuf Yalvaç, Gulfiraz Sağlık, Hüseyin Çalişci, Elif Baysal, Nizamettin Öztürk, Özgül Baydoğan, Ercan Sağlam, Nesrin Arslan, Faik Deli, Fatma Kömürcü, Hüseyin Fidanboy, Levent Gökçek, Ayşe Cengiz, Abdurrazak Ekinci, Şaban Roşan Işıktaş, Pınar Kayalar, Mehmet Şerif Öner, Ergün Şimşek ve İrfah Hülakü.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.