Bağdat'ta Fransa öncülüklü ‘işbirliği’ konferansı

Dünya Haberleri —

Bağdat

Bağdat "İşbirliği" Konferansı

  • Fransa’nın girişimiyle Irak’ın başkenti Bağdat’ta; Mısır, Katar, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Suudi Arabistan ve İran’ın katılımıyla düzenlenen İşbirliği ve Ortaklık Konferansı’nda “işbirliğini güçlendirme” kararı alındı.

 

Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen “İşbirliği ve Ortaklık Konferansı”nın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede “Konferansın düzenlenmesi için çaba gösteren Fransa’ya” teşekkür edildi ve Irak'ın dış ilişkilerinde “denge ve pozitif işbirliğine önem verdiği” belirtildi.

Konferansa katılan ülkelerin “Bölgesel istikrarın sağlanması için siyasi ekonomik ve güvenlik işbirliğini güçlendirmede ortak anlayışı benimsendiğine” vurgu yapılan bildirgede devamla şu ifadeler yer aldı: "Konferansta hazır bulunanlar, bölgenin ortak tehlikelerle karşı karşıya kaldığını ve bunun için karşılıklı ortak çıkar, egemenliğe saygı ve iç işlerine karışmama esasına dayalı işbirliği ve dayanışma kararı aldı. Katılımcılar ayrıca, halka hizmet sunma, alt yapı çalışmaları ve yeniden imar konusunda Irak hükümetini destekleyeceklerini belirtti.”

Bildirgede ayrıca katılımcı ülkelerin, “Irak’ta 10 Ekim’de erken seçimlerin düzenlenmesini ve Irak'ın bunun için uluslararası denetim talebini desteklediği” kaydedildi.

Konferans ardından bir açıklama yapan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak’ta sağlanacak istikrarın tüm bölgenin istikrarı anlamına geleceğini belirterek, "Bağdat, aralarında sorunların bulunduğu farklı güçleri bir araya getirmeyi başardı ve bölgesel ortaklık atmosferi yarattı" diye konuştu.

BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.