Bahaneleri bırak, talana bak

AKP

AKP

  • Talan ve devasa borçlarla içleri boşaltılan belediyelerin halini görmezden gelen Türk hükümeti ve ilgili kurumları, yalan ve manipülasyonlarla bahane uydurup DEM Parti'li belediyelere soruşturma açmaya başladı.

Amed ve Mêrdîn büyükşehir belediyelerinin ardından hedef alınan Sûr Belediyesi hakkında soruşturma başlatıldı.  

Yerel seçimlerinin sonuçları AKP-MHP iktidarını memnun etmeyince Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) kazandığı ve kayyumlardan geri alınan belediyeler hedef alınmaya başlandı. Yalan bilgilerle Türk bayrağı ve İstiklal Marşı’nı bahane edilerek DEM Parti'li belediyeleri hedef göstermesi üzerine Amed ve Mêrdin büyükşehir belediyelerine müfettiş görevlendirilmesinin ardından, Sûr Belediyesi’ne de aynı gerekçelerle müfettiş görevlendirildi. 

Açıklama için sıraya girdiler

Türk İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “DEM Parti yöneticilerinin, Diyarbakır Sur Belediyesi mazbata töreni sonrasında, makam odasında bulunan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarına yönelik hakaret içeren sözleriyle ilgili Mülkiye Müfettişi görevlendirilmiştir.”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise, X’ten yaptığı açıklamada Sur Belediyesi’ne soruşturma açıldığını duyurdu. AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise şu kocaman lafları döktü: “Bazı DEM Parti yöneticilerinin Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, Devletimizin ve milletimizin birliğini temsil eden Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, bağımsızlığımızın sembolü şanlı Bayrağımıza ve İstiklal Marşımıza yönelik çirkin yaklaşımları asla kabul edilemez. Siyaset alanı meşru bir alandır. Meşru alan içinde hareket etme yetkisi almış olanlar, yetkilerini gayrı meşru yaklaşımlar için kullanmazlar. Söz konusu çirkin yaklaşımlar içerisinde olanlara karşı tavrımız ve duruşumuz nettir. Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin değerlerini savunmaya ve bunlara dönük saldırılara karşı durmaya devam edeceğiz.”

Zihinsel engelli olduğu biliniyor

Sûr Belediyesi'nin hedef gösterilmesine gerekçe yapılan U.G. gözaltına alındı. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi, gözaltına alınan U.G'nin yüzde 50 engelli olduğunu duyurdu. Açıklamada,  "İnönü Üniversite Sağlık Kurulu raporu ile yüzde 50 zihinsel engelli bulunan U.G. sosyal medyaya yansıyan görüntülerden sonra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafindan verilen talimat ile Diyarbakır TEM şube tarafindan gözaltına alınmiştır. İlk temas anında engellilik durumu anlaşılır olması ve ailesinin engellilik raporunu kolluğa sunmasına rağmen kötü muameleye maruz kalacak şekilde gözaltına alınmıştır" denildi. 

Bayrak ve marş istismarı

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) da DEM Parti’nin kazandığı belediyelere dönük algı operasyonlarına dair açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yerel yönetimlerimiz başta olmak üzere partimizin her kademesi yıllardır bayrak, ulusal, marş vb. sembol ve değerlerle tek bir sorunu olmadan siyaset yapmakta, hizmet üretmektedir. DEM Parti belediyeleri hiçbir ayrım gözetmeden ve yurttaşlarımızın kimliklerine, değerlerine, inançlarına ve saygı duydukları sembollere bakmaksızın eşit hizmet temelli bir yaklaşımı benimsemektedir. Bu gerçekler apaçık bilinmesine rağmen belediyelerimizde kirli oyunlar geliştirilmekte, belediyelerimiz asılsız iddialar ve kirli komplolarla hedef haline getirilmektedir. İktidar seçimlerde yaşadığı kayıpların üzerini bu algı operasyonlarıyla örtmeye çalışmaktadır. Türkiye’de artık bayrak, ulusal marş gibi sembollerin ve değerlerin istismarına dayanarak siyaset yapma dönemi miadını doldurmuştur.”

Gerçek gündem talandır

Kayyumlardan ve AKP’den devralınan belediyelerdeki usulsüz harcamaların ve borçların açığa çıktığı hatırlatılan açıklamada, “Halkın gerçek gündemi işte bu talan uygulamalarıdır. Söz konusu bu durumu örtmek isteyen İçişleri Bakanlığının ucuz algı operasyonları üzerinden belediyelerimize müfettiş görevlendirmesi, eskimiş tartışmaları tekrardan gündeme getirme çabasıdır. Bakanlığın asli görevi belediyelerde yapılmış olan soygun, yolsuzluk ve talanı araştırmak, sorumluları yargıya teslim etmektir” denildi.

Ucuz komplolara geçit yok

Soruşturmaların soygunları, yolsuzlukları ve belediyelerdeki talanı da içerecek şekilde genişletilmesini talep eden DEM Parti, açıklamasında şunları ifade etti: "Son olarak Sur Belediyesi'nde partimiz ve belediye ile herhangi bir resmi ilişkisi olmayan bir vatandaşın hakaretlerine ve duvarda asılı olan fotoğraflara dair girişimlerine ilk karşı çıkanların ve müdahalede bulunanların Belediye Eşbaşkanlarımız olduğu basına yansıyan görüntülerden de açıkça görülmektedir. Algı operasyonlarıyla belediyelerimizi yıpratmaya çalışan kirli odaklara sesleniyoruz; amacınızı ve kim olduğunuzu çok iyi biliyoruz, bu ucuz komplolarınıza asla geçit vermeyeceğiz. Bu kapsamda semboller ve değerler üzerinden yürütülen bu kirli tezgahları sert biçimde kınıyoruz. Bu tezgahlara rağmen kentlerdeki ve belediyelerdeki tahribatların giderilmesi, halka hizmet verilmesi ve ekonomik krize karşı halkın korunması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.