Bahar taaruzunu ne bekliyor?

Dünya Haberleri —

.

.

  • Ukrayna Rusya’nın ülkesindeki askeri hedeflerine dönük bahar taarruzuna başlamaya hazırlanıyor. Zırhlı, savaş uçağı ve teknoloji transferine rağmen NATO ve Avrupa taaruzun başarısız olma olasılığı karşısında endişeli.

75 yıldan beri süregelen ve ulus devlet sınırlarının değişmemesi üzerine kurulu uluslararası statükonun değişmezliği tartışmaları Rusya Ukrayna savaşı ile sarsılıyor. ABD’li medya kuruluşları, ‘75 yıldır var olan uluslararası düzeni değiştirme’ olarak adlandırdıkları savaşı ve ‘bahar taaruzunu’ enine boyuna tartışıyor.
“Taarruzun beklentileri karşılamaması durumunda Kiev’in müttefiklerinin de başarısız olacağı ihtimaline sessizce hazırlanıyor” değerlendirmesini yapan Politico gazetesi, “ABD Başkanı Joe Biden'ın ekibinin kapalı kapılar ardında Ukrayna'nın taarruzunun başarısız olmasından korktuğunu ve Biden yönetiminin Ukrayna'nın neler başarabileceği konusunda endişeli olduğunu” yazdı.
Batılı güçlerin Ukrayna’ya yapılan askeri teçhizat takviyesinin zorluklarından bahseden olduğunu yazan The New York Times, sadece iki ay önceki durumdan farklı yeni bir üsluba dikkat çekti. 
Aleni olarak Biden yönetimi, Ukrayna'ya ‘ne kadar sürerse sürsün’ silah ve ekonomik yardım sağlama sözü vererek sarsılmaz bir destek sundu. Ancak, yaklaşan saldırı yalnızca sınırlı kazanımlar sağlarsa, özellikle yönetim yetkilileri hem ABD'de hem de yurtdışında şahinler ve güvercinler tarafında bir ‘iki başlı canavar’ ile karşılaşmaktan korkuyor. 
Politico’nun haberine göre Biden yönetimi, bahar taarruzunun başarılı olması için elinden gelen her şeyi yaptığını vurguluyor. Kimliğini açıklamak istemeyen yetkililerden biri “Son birkaç aydır silah ve teçhizat gönderen Ukrayna'nın karşı saldırıya geçmesi gerektiğini söylediği şeyler için verilen siparişleri tamamlamaya çok yakınız” şeklinde konuştu. Daha güncel ABD değerlendirmeleri, Ukrayna'nın güneyde ve doğuda bir miktar ilerleme kaydedebileceğini, ancak geçen yılki yaz başarısını tekrarlayamayacağını gösteriyor. WASHİNGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.