
Kürt ve Ermeni tarihleri yok ettirildi
Yıllardır bu coğrafyada kalan çok değerli tarihi kalıntılar olduğunu ifade eden Kılıç, tarihi değerlere sahip çıkılmadığını söyledi. Araştırılması halinde Erdîş'te Kürt medeniyetlerine ait çok sayıda kalıntının ortaya çıkacağını belirten Kılıç, "Gün gelecek bizler bu değerlere ve kalıntılara muhtaç kalacağız. Çok arayacağız fakat bulamayacağız. Ülkemizde maalesef Kürt ve Ermeni medeniyetlerine ait çok sayıda tarihi doku yok ettirildi. Kiliseler, manastırlar ve yüzyıllar öncesi yapılan kutsal heykeller yok ettirildi. Bu topraklardan sürülen, gönderilen ya da kalan halkların tarihin kendilerine bıraktığı mirasları yok ettirildi. Ben çocukluğumdan beri bu dağları ve taşları gezdim tozdum. Zırteki Tepesi olarak bilinen yerde Kral Argışti'nin figürüne rastladım. İnanılmaz muazzam eserler gördüm. Fakat şimdi bu eserlere sadece kitaplarda rastlıyorum. Bu yüzden ben de gördüklerimi yeniden yaşatmak amacı ile bahçemde taşların üzerine yeniden işliyorum" diye konuştu.
Çizdiğim efsane karakterleri yaşıyorum
Kürt ve Ermeni tarihlerini kapısında yaşatmak için ciddi emek sarf ettiğini ifade eden Kılıç, şunları dile getirdi: "Kendi Kürt tarihimle ilgili yaptığım her kabartmaya konu olan efsaneler, çalıştığım sırada beni adeta o tarihe sürüklüyor. Özellikle yaptığım savaş karakterlerini taşa oyarken salladığım her çekiç beni o döneme götürüyor ve sanki onlarla birlikte o tarihi yaşıyor oluyorum. Gece yatarken gözlerimi kapattığımda onlar gibi onların yaşamında yer alıyorum. Sonra kendime geldiğimde bitmiş oluyor."
Yaptığı her eserin yaklaşık bir haftasını aldığını belirten Kılıç, 'Bunu yaparken yorulmuyor musunuz?' sorusuna ise "Ben asla çalışırken yorulmam, kendi tarihime ve kendi kültürüme katkı sunmam beni onurlandırıyor" yanıtını veriyor.
İmkan verilirse restore ederim
Bölgede halen Ermeni ve Kürt tarihine ait çok sayıda kalıntının olduğunu söyleyen Kılıç, "Yok olanlara sahip çıkamadık, fakat kalanlara sahip çıkmalıyız. Bana imkan verilmesi durumunda geride kalan tarihi kalıntıları restore edip gelecek kuşaklara kazandırabilirim" dedi.
DİHA/WAN