Bankaları ateşe verdiler

Dünya Haberleri —

Lübnan'da banka büroları yakıldı Foto: AFP

Lübnan'da banka büroları yakıldı Foto: AFP

  • Lübnan'da döviz hesapları dondurulduğu için paralarını çekemeyen yurttaşlar, banka şubelerini ve ATMleri takip etti. Lübnan’da 1 dolar 20 bin Lübnan Lirasından işlem görüyor. 

Başkent Beyrut'un merkezinde bir araya gelen "Mudilerin Haykırışı” adlı grubun düzenlediği protestoda göstericiler, özel banka şubelerinin önünde toplanarak lastik yakıp yolları kapattı. Banka şubeleri ve otomatları tahrip eden mevduat sahipleri paralarını istiyor. 
Merkezdeki Muhammed Emin camii yakınlarında toplanan eylemciler, oradan Lübnan Bankalar Birliği'nin başkanı Salim Sfeir'in yaşadığı Sin el Fil bölgesine doğru yürüdü. Bazı protestocular, Beyrut Bankası, Bank Audi ve Byblos Bank gibi yabancı bankaların bölgedeki şubelerine çekiç ve molotoflar ile zarar verdi. Eylemcilerin ATM'leri parçalayıp şubelerin camlarına ve kapılarına çekiçle saldırdıkları da görüldü. 

Polis müdahale etti
Protestoların büyümesiyle polis ve asker olay yerine gelerek göstericilere müdahale etti. Eylemlerde yaralanan ya da gözaltına alınan kişiler olup olmadığına dair henüz bilgi paylaşılmadı. Aynı grup, şubatta da benzer bir eylem düzenleyerek Beyrut'taki Badaro bölgesinde bankalara saldırmıştı. Eylemciler, Trablus'daki yabancı banka şubelerinin de camlarını parçalamıştı.
2019'da başlayan ekonomik krizin ardından Lübnan yönetimi, döviz rezervlerinin erimesinin önüne geçebilmek için bankalardaki dolar mevduat hesaplarını dondurma kararı almıştı. Krizin başladığı tarihten bu yana Lübnan lirası yüzde 98'den fazla değer kaybetti.
Ocak 2022'de 1 dolar 20 bin Lübnan lirasıyken, halihazırda karaborsada ve döviz ofislerinde 94 bin lira seviyesinden işlem görüyor. BEYRUT

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.