
HDP’nin baskıyla oy aldığına dönük iddialara Demirtaş, “Asıl korkanlar kim biliyoruz. Saraydakinin geceleri korkudan uyuyamadığını biliyoruz. Başbakanın korktuğunu biliyoruz. Onlar da bize oy vermiyor” diye konuştu.
HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, HDP’nin Manisa milletvekili adayları ile Çiçekliköy’de düzenlenen yemekte bir araya geldi. HDP’ye yönelik artan saldırılara değinen Demirtaş, “Başbakan, hükümet sözcüleri hedef gösteriyorlar. Uşak’ta, Trabzon’da, Bartın’da arkadaşlarımız ülkenin her yerine barış ve kardeşlik selamı götürüyorlar. Oralardan milletvekili çıkarmanın zor olduğunu bilmiyor muyuz? Niye çalışıyoruz? Ülkeyi kutuplaştıran AKP’nin açtığı yaralarını sarmak istiyoruz. Oralarda, önceden ayarladıkları küçük gruplarla saldırılar gerçekleşiyor” dedi. HDP bayraklarının polis kordonlarında yakıldığını belirten Demirtaş, “O yaktığınız bayrakların tamamı helal parayla alınmıştır. Bazılarının parti bayrağı gibi hırsızlıkla alınmış paralarıyla alınmamıştır. Helal para da yakmakla bitmez” diye konuştu.
Önemli bir iş başarıyorsunuz
HDP’nin çalışmalarının yalnızca seçimlere değil, tarihe mal olacağını kaydeden Demirtaş şöyle devam etti: “Elbetteki vekil çıkaracaksınız, şüphem yok. Ama daha önemli bir iş başaracaksınız. Başbakanın, cumhurbaşkanının kutuplaştırmalarına karşı barışı sağlamış olacaksınız. Cumhurbaşkanına kalsa barış, masa umurunda değil. Ama bizim umurumuzda. Manisa halkı barış istiyor. Biz de bunun gereğini yapmak zorundayız. Hiçbirimiz kimliğimizi, dilimizi, inancımızı inkar etmeden, eşitlik temelinde özgür bir gelecek yaratmak istiyoruz.”
Alternatif oluşturmayı başardık
HDP olarak tüm halklar ve emekçiler için bir alternatif geliştirdiklerini söyleyen Demirtaş, “Siz bunu inkar ederseniz Batman’da olduğu gibi nankör olursunuz. Ya da yerin yüzlerce metre altında can verseniz de ‘fıtratında var’ olur. Peki bu hep böyle mi gidecek. Biz bunu değiştirmek istiyoruz” diye belirtti. Sorunlara emekçinin penceresinden baktıklarını söyleyen Demirtaş, “Yeni bir alternatif olmayı başardık” ifadesini kullandı.
İplikleri pazara çıktı
Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan ve AKP hükümetinin, HDP’ye dönük “tehditle oy topluyorlar” söylemine de tepki gösteren Demirtaş, şöyle konuştu: “Yalan, iftira çıkarıyorlar. Seçim beyannamemizi eleştiren kimse yok. Söylediklerinin tamamı iftira. Bu din tüccarlarının ipliği pazara çıktı. Sarılabilecekleri birşey kalmadı şimdi de yalan söylüyorlar.”
Kimin başına yıkıyorsun!
AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun HDP’yi tehdit eden sözlerini de hatırlatan Demirtaş, “Bir iktidar partisinin başkan yardımcısı biz orayı başınıza yıkarız diyebiliyor. Bunu ben desem ‘terörist’, ‘vandal’ olurdum. Nereyi kimin başına yıkıyorsun. Biz ülkeyi bir arada tutmak için bu kadar uğraşırken neyi, kimin başına yıkıyorsun” diyerek, tepki gösterdi.
Korkan Erdoğan ve Davutoğlu
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun, HDP’nin baskıyla oy aldığına dönük söylemlerine de cevap veren Demirtaş, korkudan dolayı HDP’ye gelecek hiçbir oy istemediklerinin altını çizerek şöyle dedi: “Korkanlar kim, biz biliyoruz. Saraydakinin geceleri korkudan uyuyamadığını biliyoruz. Başbakanın korktuğunu biliyoruz. Onlar da bize oy vermiyor.”
AKP’yi yuhalatta inanalım
Seçim sürecinde meydanlara çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın taraflı olduğunu ve halkın parasını AKP’nin seçim çalışmalarına harcadığını vurgulayan Demirtaş, “Halkın parasıyla bir partinin mitingini yapıyor” dedi. Erdoğan’ın yaptığı harcamaları kuruş kuruş denetleyeceklerini söyleyen Demirtaş, şöyle seslendi: “AKP’ye seçim çalışması yarattığını bütün toplum biliyor. Ben tarafsızım diyor. Her mitinginde bizi yuhalatmıyor mu? Soma’da, Roboskî‘de katleden AKP’yi yuhalatta inanalım.”
HDP’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’na ilişkin eleştirilerin din karşıtlığı olarak sunulmaya çalışıldığını söyleyen Demirtaş, “Sizin dininiz, imanınız paradır. Biz buna karşıyız” dedi.
Başbakan Davutoğlu’nun, kendi ismine dönük söylemlerine de değinen Demirtaş, “İsmimi Selahattin Eyyübi’den almışım, ona layık değilmişim. Üç gündür üzüntüden uyuyamıyorum. Başbakan artık bana Selahattin demeyecekmiş ne üzüldüm. Ben ismimin kıymetini biliyorum. Kürt Selahattin’in neler yaptığını da iyi biliyorum. Dedem bize asla adaletsizliğe boyun eğmemeyi öğretti” dedi.
Barıştan vazgeçmeyeceğiz
Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Demirtaş, çözüm süreciyle ilgili değerlendirmeler yaptı. PKK’nin gündeminde olan kongreyi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın engellediğini belirten Demirtaş, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın süreci kesintiye uğratan hamleleri, barışa doğru giderken müzakerenin başlamasını önleyen hamleleri. Bunlar sayın cumhurbaşkanın bilerek müdahale ettiği gelişmelerdir. Fakat biz her halükarda barış arayışından vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
DİHA/MANİSA
Batman adaylarına sıcak ilgi
Türkiye halklarının umudu haline gelen HDP, tüm provokatif sadırılara rağmen seçim çalışmalarını Türkiye ve Kürdistan’ın tüm ev, sokak ve köylerini dolaşarak sürdürüyor. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP ve milletvekili adaylarına dönük sözlerine Batmanlılar, HDP adaylarını kucaklayarak yanıt verdi. Adaylar Ali Atalan, Ayşe Acar Başaran ve Hasan Yağız esnafları ziyaret etti. Halkın özellikle Atalan’a ilgisi yoğun oldu. Atalan da kendisini sıcak karşılayan Batmanlılara, Meclis’te tüm halkları temsil edeceklerini söyledi.
BATMAN