
Kolombiya’da yarım yüzyıldır devam eden çatışmalara son vermek için Hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) yetkilileri Norveç’in başkenti Oslo’da biraraya geldi. Bogota Hükümeti, barış sürecine herkesin destek vermesini istedi. FARC yetkilileri de barışın sadece silahların bırakılmasıyla gelmeyeceğini dile getirerek ülke çapında kapsamlı reformların gerçekleşmesini istedi.
Kolombiya Hükümeti ile FARC örgütü arasındaki barış görüşmeleri Oslo’da başladı. Yaklaşık bir ay sürmesi beklenen görüşmeler daha sonra Küba’nın başkenti Havana’ya taşınacak. Oslo’da yapılacak görüşmeler öncesi taraflar basının önüne çıkarak kalıcı barış için herkesten destek istedi.
Yoğun güvenlik önlemlerin alındığı görüşmeyi birçok gazeteci izliyor. Bir otelde yapılan basın toplantısı için ilk sözü alan Norveç Dışişleri Bakanlığı Barış ve Uzlaşma Bölümü Başkanı Tone Allers, barış için herşeyin FARC ve Kolombiya hükümeti sorumluluğuna baktığını vurguladı.
‘Reform yapılmalı’
Daha sonra sözü alan FARC heyetini temilen Ivan Marquez, barış için hazır olduklarını söyledi. Kolombiya’dan binlerce kilometre uzaklıktaki Norveç’e ellerinde zeytin dalıyyla geldiğini söyleyen Marquez, barış masasında sadece silahların bırakılmasını konuşmayacaklarını söyledi. Kolombiya’da ekonomik ve sosyal reformaların yapılmasının şart olduğunu belirten FARC temsilcisi Marquez „nüfusunun yüzde 75’inin fakirlik içinde yaşadığı bir ülkede kendini zenginleştirmek isteyen kapitalistlerin eline geçmesine izin vermeyeceğiz. Devlet terörüne maruz kalanlar kendi topraklarından atıldı. Bu adaletsizliği de masaya koyacağız“ dedi.
Barışın sadece silahların bırakılmasıyla gelmeyeceğini söyleyen Marquez, „Biz buraya, oldukça uzak kuzeyden, elimizde bir zeytin dalıyla geldik. Barış sadece silah bırakmak değildir. Kapsamlı ekonomik ve sosyal reform gerektirir“ şeklinde konuştu. FARC’nin temsilcisi Ivan Marquez, savaş isteyenlere karşı koyacak güce sahip olduklarını da vurguladı.
‘Herkes destek versin’
Hükümetin temsilcisi olan eski Devlet Başkan Yardımcısı Humberto de la Calle de, Oslo’daki süreci daha önce üç kez baltalanan barış görüşmelerin üzerinde götüreceklerini ve herkesin kendilerine destek vermesii istedi. Tarafların barış için bir adım attığını söyleyen Calle, „Güzel sözler yeterli değil. Bu sadece FARC’ın ve Kolombiya hükümetinin de meselesi değil. Herkes bu konuyla ilgilenmek zorunda. Barış süreci demokratik olmalı“ şeklinde konuştu. Hükümet sözcüsü de iki tarafın da ülkede toplumsal bir değişim gereği konusunda görüş birliği içinde olduğunu söyledi.
Kolombiya hükümeti ile FARC arasında yaklaşık 49 yıldan bu yana süren anlaşmazlık yaklaşık 200 bin kişinin hayatına mal oldu. Çatışmalar sebebiyle 4 milyona yakın insan ise göç etmek zorunda kaldı.
Barış görüşmeleri 5 ana mesele çevresinde odaklanacak: Silahlı mücadelenin son bulması, toprak reformu, siyasi muhalefetin ve vatandaş katılımının güvence altına alınması, uyuşturucu ticareti, çatışmanın kurbanlarının hakları ve mağduriyetlerinin giderilmesi. Oslo’da silahların susması için görüşmeler yapılacak. Toplumsal reformlar için de görüşmeler Küba’nın başkenti Havana’da yapılacak.
OSLO