Baş eğmedik, eğmeyiz

Kadın Haberleri —

Semra Güzel

Semra Güzel

  • Dokunulmazlığı kaldırılan HDP milletvekili Semra Güzel tutuklanırken, Güzel gözaltı ve hastaneye götürülürken yapılan uygulamalara bir çok kesimden ve HDP’lilerden tepki geldi. Gelen tepkilerde, “Kürtlere hala boyun eğdiremeyeceğinizi anlayamadınız mı?” denildi.

Geçtiğimiz Mart ayında dokunulmazlığı kaldırılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Semra Güzel, 2 Ağustos akşam saatlerinde İstanbul'da gözaltına alındı. “Terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla gözaltına alınan ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Güzel, gece geç saatlere kadar avukatlarıyla görüştürülmedi. 

ÖHD’den tepki 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, konuya dair sanal medya hesabından yaptığı açıklamada; avukatların iki saattir bekletildiği ve görüşmenin engellendiğini kaydetti. ÖHD, “İstanbul Emniyet Müdürlüğü son dönemde rutin hale getirmeye çalıştığı hukuksuz uygulaması ile avukatların müvekkilleri ile görüşmesini çeşitli bahanelerle engellemektedir. Emniyetin savunma hakkını engelleyen bu keyfi tutumunu kabul etmiyoruz” dedi.

Soylu ve iktidar medyasına yalanlama

Saatler sonra Güzel ile görüşebilen avukatlar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve iktidar yanlısı medya tarafından ortaya atılan “Edirne’de gözaltına alındı” iddialarının doğru olmadığını açıkladı. Güzel’in İstanbul’un Silivri ilçesinde bir dinlenme tesisinde gözaltına alındığını belirten avukatlar, Güzel’in peruk taktığı şeklinde dolaşan bilgilerin de doğru olmadığını kaydetti. 

Özel savaş yöntemi ve Güzel’e işkence

Cumartesi sabahı adliye öncesi sağlık kontrolü için hastaneye götürülen Güzel’e polis şiddet uyguladı. Ters kelepçe takılan ve polisler tarafında sürekli kafası eğdirilmeye çalışılan Güzel’in sürekli kafasını dik tutmaya çalıştığı servis edilen görüntülere yansıdı. Güzel’in, polislerin şiddetine karşı başını eğmemek için direnmesi ise dikkatlerden kaçmadı.

Güzel’e yapılan suçlamalar

Hastane çıkışı aynı muameleye tabi bırakılan Güzel daha sonra Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne götürüldü. 

Saatlerce İstanbul Adliyesi içerisinde bekletilen Güzel, “örgüte üye olmak” iddiasıyla Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na bağlanarak ifade verdiği öğrenildi. İfadesi tamamlanan Güzel, tutuklanma talebiyle Ankara Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Güzel’e savcılık ifadesinde, hakkında hazırlanan fezlekeler, Elazığ Kapalı Kadın Cezaevi’nde tutulan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in cezası kesinleştiği süre zarfında evinde kaldığına dair iddiaları, Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin gerillalarından Volkan Bora ile arasındaki ilişki ve "PKK terör örgütü müdür?" gibi sorular sorulduğu belirtildi. 

Tutuklanma talebiyle sevk edildiği mahkemede de aynı sorulara maruz kalan Güzel, “örgüt üyesi olma” suçlamasıyla tutuklandı.

 

 

‘Halkıma selamlarımı iletiyorum’

Semra Güzel’in adliyede tutulduğu saatlerde HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, Milletvekili Züleyha Gülüm, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, HDP il ve ilçe yöneticileri ile avukatların katıldığı bir basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasında konuşan HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç şunları belirtti: “Adalet yok hukuk yok. Milletvekilimiz Semra Güzel’i gördük, avukatları kendisiyle beraber sorguya da girdi. Son derece moralliydi. ‘Halkıma selamlarımı ve sevgilerimi iletiyorum’ dedi. Bu saate kadar bekledik. Biraz önce haberi geldi. Tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.”

Bir senaryo hazırlanmış

Adım adım bir senaryonun devreye konulduğunu söyleyen Oluç,

“Büyük senarist Süleyman Soylu. Ne yapmış, kameraları hazırlatmış, memurlarına görev vermiş. Ne yapacaklar? Semra Güzel’in adliyeye getirilirken ensesinden bastırarak boynunu eğdirmeyi planlamışlar. Kameralar hazır, iki polis memuru zor kullanarak Semra Güzel’in saçını çekiştiriyor, boynuna bastırıyor, boyun eğsin de bunun görüntüleri alınsın diye. Semra Güzel boyun eğmedi, iki polis memurunun ensesinden bastırmasına rağmen o görüntüyü vermedi” dedi. Güzel’in düzenlenen senaryonun farkında olduğunu kaydeden Oluç, Güzel yapılan uygulamayı kınadı. Yargı sürecine de dikkat çeken Oluç, “Bu yargı mekanizmasının nasıl bir sonuç yaratacağını ve karar vereceğini biz biliyoruz” diyerek yargının bağımsız olmadığını söyledi. 

Fezlekede olmayan sorular soruldu

Açıklama yapan Güzel’in avukatı Veysi Eski ise, işkence yapıldığını ve suç duyursunda bulunacaklarını söyledi. Eski şunları kaydetti: “Güzel hala vekil ve şu anda söz konusu müvekkilimize soruşturmanın gerekçesi olan her iki fezlekenin dışında sorular soruluyor. Fezlekede olmayan sorular soruluyor. Dokunulmazlığı kaldıktan sonra bir takım tanıkların ifadeleri dosyaya eklenmiş. Savcıya da ifade ettik. ‘Eğer yeni bir suç işlendiğini düşünüyorsanız müvekkilimiz hakkında fezleke düzenlemeniz gerekiyor, bu soruları o şekilde sorabilirsiniz’ dedik. Ancak Cumhuriyet Savcısı itirazlarımızı kabul etmeyerek müvekkile bu soruları sordu. Müvekkilimizin tutuklanmaya sevk edildiğini son dakika bildiriyorlar, ‘buyurun gelin savunmasını yapın’ diyerek. Bu yargıdan bir şey beklemiyorum. Bu yargının vereceği karar iltisaklı bir karardır, nereye iltisaklı olduğu da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.”

 

 

Şovlarla suçlarınızı örtemezsiniz

Güzel’e yapılan işkence ve boyun eğdirme çabasına  HDP’li milletvekillerinden de tepki geldi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: “Milletvekilliği devam eden Semra Güzel arkadaşımıza yapılan kötü muamele, siyasi iktidarın aciziyetinden başka bir şey değildir. Suçlarınızı servis ettiğiniz zavallı şovlarınızla örtemeyeceksiniz. Semra Güzel halkın iradesidir ve sonuna kadar yanında olacağız. Boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Meral Danış Beştaş ise şöyle dedi: “Semra Güzel’e yapılan kötü muamele, ters kelepçe, sürekli başını eğdirme gayreti; iktidarın kendi suçlarını gizleme zavallılığından başka bir şey değil. Ne Semra’ya ne de Kürt halkına baş eğdiremezsiniz.” 

Ayşe Acar Başaran da, “Milletvekili arkadaşımız Semra Güzel’i ters kelepçeleyip saçını çekerek, başını eğmeye çalışarak kontrol edebileceğini sanan zavallılar da çok iyi biliyor; güdümlü kölelerin ittirmesiyle direnişin başı öne eğilmez” diye konuştu.

Tayip Temel de yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Bu alçakça muameleyi hala vekil olan Semra Güzel arkadaşımıza reva görenlerin tek derdi irademize boyun eğdirmek. Ters kelepçe takılıyor, saçı çekiliyor, başını eğmeye çalışıyorlar... Ama başaramayacaksınız!”

Tülay Hatimoğulları da şunları kaydetti: “Semra Güzel’e yapılan kötü muamele, ters kelepçe, başını eğdirme adı altında şiddet ve bu görüntüleri servis etmek iktidarın zavallılığıdır. Ne Semra’ya ne Kürtlere ne de kadınlara baş eğdiremezsiniz!”

‘Ters kelepçe iktidarın acizliğidir’

Pek çok parti ve şahsiyet de sanal medyadan yaptığı açıklamada Semra Güzel yapılan özel savaş uygulamalarını kınadı. Faşist AKP-MHP iktidarının acizliğine dikkat çekilen açıklamaların kısmı şöyle:

SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce: “Semra Güzel’e yapılan kötü muamele, ters kelepçe iktidarın acizliğidir.”

ESP: “Semra Güzel'in saçını çekerek, ters kelepçe takarak Kürt halkına boyun eğdiremezsiniz. Faşist şeflik rejiminin gözaltı, tutuklama saldırılarına karşı birleşik mücadelemizi sürdüreceğiz.” 

Diyarbakır Tabip Odası: “Daha önce oda başkanlığımızı yapmış, halkın iradesiyle seçilmiş bir kadın siyasetçi ve milletvekili olan Dr. Semra Güzel’e yapılan işkence ve kötü muamele kabul edilemez.”

Yeni Demokrat Kadın: “Semra Güzel’e yapılan bu saldırı faşist erkek devletin Kürt kadınlarına yönelik özel bir saldırı politikasıdır. Kürt kadınlarını, mücadelemizi faşist erkek şiddetinizle, işkenceyle sindirmeyeceksiniz! İtaat etmiyoruz, baş da eğmeyeceğiz!”

Yazar ve eğitmenci Ali Arslan: “Süleyman S’nin talimatıyla çekilen bir video olduğu aşikâr. Hukuken lekelenmeme hakkının açık ihlali olan bu uygulama siyaseten Kürde boyun eğdirme çabasıdır. Devlet bir gerçekliği bir türlü öğrenemedi; Kürtler size boyun eğmez!”

Semra Güzel irademizdir

HDP Kadın Meclisi ise “İktidarın bu politikaları dün olduğu gibi bugün de tutmayacaktır” açıklamasında bulundu. “Kadınlar sizlerin bu kirli politikaları karşısında asla diz çökmeyecek” diyen Kadın Meclisi şöyle devam etti: “Bulunduğumuz her yerde ‘Semra Güzel irademizdir’ demeye devam edeceğiz. Her defasında kadın düşmanlığını tescilleyen erkek iktidar şunu çok iyi bilsin ki, biz kadınlar yılmayacağız.”

 

.
Diyarbakır Barosu

 

Sorumlular hakkında soruşturma açılmalı

Semra Güzel’in gözaltına alınmasına ve şiddet görmesine ilişkin Diyarbakır Barosu’da yazılı bir açıklama yaptı. Semra Güzel’e ters kelepçe ve onur kırıcı davranışlara dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi: “Tarafı olduğumuz uluslararası antlaşmalar ve iç hukuktaki düzenlemeler işkence ve kötü muameleyi mutlak olarak yasaklamaktadır. Kolluğun yasal sınırları aşan ve kötü muamele kapsamındaki fiillerini kabul etmiyoruz. Sorumlular hakkında derhal adli ve idari soruşturma başlatılmasını bekliyor hukuki sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.” 

 

.
Şırnak Barosu

 

Uygulamalar zalimane 

Semra Güzel için bir açıklamada Şırnak Barosu’ndan geldi. Semra Güzel’in tutuklanmasının kabul edilebilir olmadığı belirtilen açıklamada, “Önceden gazeteciler çağırılarak bilinçli bir şekilde çekilip kamuoyuna servis edildiği anlaşılan görüntülerde, ters kelepçe takılarak başının zorla eğdirilmeye ve böylelikle kendisinin kamuoyunda küçük düşürülmek suretiyle zalimane, insanlık dışı muameleye maruz kaldığı görülmektedir” denildi. Anayasa’nın 17. Maddesinin hatırlatıldığı açıklamada, “Unutulmamalıdır ki hukukun amaçlı suçlu yaratmak değil, adaleti sağlamaktır. Adalet siyasi saik ve çıkarlara kurban edilemeyecek kadar kutsal bir olgudur” denilerek, davanın takipçisi olunacağı kaydedildi. 

Saldırılar boşa düşürülecek

Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Sözcüsü Fatma İnce’de yaptığı açıklamada, Güzel’in 6 milyon seçmenin iradesi olduğunu belirtti. İnci, “Ona yönelik geliştirilen baskıları, kriminalize etme çabalarını kınıyoruz. Ve buna karşı mücadelede kararlıyız” dedi. 

Bu dönemin egemenlerin zayıfladığı ve iktidarlarının sarsıldığı bir dönem olduğunu dile getiren İnce, “Özellikle kadınların bu noktada değiştirici, dönüştürücü gücü, kadın hareketinin, muhalefetinin gücü de çok önemli, çok kritik. Ve HDP’de bu muhalefeti, ittifakı kapsayan, onlarla dayanışan bir kitle partisi. HDP içerisinde mücadele yürüten kadın vekillere yönelik saldırılara çok anlaşılır ve beklenilen bir şey. Ama bu dönem açısından bu saldırılar daha da güçsüzleştirilecek ve boşa düşürülecek” diye konuştu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.