Basın açıklaması için 48 saat önce izin şartı

 HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Alış

HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Alış

  • Mersin’de açıklama yapmak isteyen parti ya da sivil toplum örgütlerine, 48 saat önce bildirim zorunluluğu getirildi. Valilik, “izinsiz” saydığı açıklamaları yasakladı.

HDP ve EMEP, Mersin Valiliği’nin basın açıklamalarını izne tabi tutmasına tepki gösterdi. ÖHD ise Anayasa ve AİHS tarafından güvence altına alınan ifade ve düşünce özgürlüğünün iznine tabi olmayacağını hatırlattı. 

 Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü’nün kendilerine yönelik baskıları kınamak amacıyla 4 Kasım’da Özgür Çocuk Parkı’nda yapmak istediği açıklama, “48 saat önce bildirmeme” gerekçesiyle engellendi. Açıklama öncesi HDP binası ve açıklama yapmak istenilen park, polisler tarafından ablukaya alındı. Bu duruma HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Alış ve Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Yusuf Kaya tepki gösterirken, Özgürlük İçin Hukukçuları Derneği (ÖHD) Şubesi Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, yasağın Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olduğuna dikkat çekti. 

Yasağın kendisi yasa dışı

HDP İl Eşbaşkanı Alış, anayasayla güvence altına alınan ifade ve düşünce özgürlüğü kapsamında yapmak istedikleri açıklamalarında mülkü amirinin kararıyla izin gerekçesiyle yasaklamasının yasa dışı olduğunu söyledi. Alış, iktidarın ve ona bağlı İçişleri Bakanlığı'nın mülkü amirleri üzerinden partilerinin halkla buluşmasını engellemeye çalıştığını kaydetti. Anayasal haklarını kullanmak isterken engellemelerle karşı karşıya gelmelerinin antidemokratik uygulamalar olduğunu sözlerine ekleyen Alış, valilere verilen geniş yetkilerin muhaliflere yönelik baskı aracına dönüştüğüne belirtti.

Hak aramak suç olmuş!

Valiliklerin keyfi tutumlarının darbe girişiminin ardından başladığına dikkat çeken EMEP İl Başkanı Yusuf Kaya da uygulamanın tek adam rejiminin ülkeyi getirdiği noktayı özetlediğini söyledi. Kaya, “Kadınlar sokağa çıkar, ‘ölmek istemiyoruz’ diyerek yaşamlarını savunmaları suç sayılır. Öğreniciler çıkar ‘barınamıyoruz’ derler suç sayılır. AKP döneminde işçilerin grevi yasaklanır. Belediyelere seçilen eşbaşkanlar görevden alındığında ‘neden seçtiğimizi alıyorsunuz’ denilmesi suç sayılır. Kısacası Türkiye’de hak aramak suç haline gelmiş durumda” şeklinde konuştu.

Keyfi bir çarpıtma var

 Basın açıklamalarının ifade ve düşünce özgürlüğü kapsamında Anayasa ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHS) tarafından güvence altına alındığının altını çizen ÖHD Şubesi Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız ise durumun anayasaya aykırı olduğunu belirtti. Sarıyıldız, şunları söyledi: "48 saat önce bildirme sadece açıklama için güvenlik sağlanmasını bildirmek içindir. Anayasa tarafından güvence altına alınan basın açıklaması izin alınmaksızın yapılması gerekiyor. Fakat uygulamada bir sıkıntı var. Bildirme izin gibi lanse ediliyor. Bu tamamen yanlıştır. Düşünün toplumsal bir mesele yaşanıyor ve ani bir şekilde tepki gösterilecek, ama yok izin al 48 saat sonra yap. O meselenin üzerinden 48 geçtikten sonra tepkinin bir anlamı kalmaz.”  MA/MERSİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.