Adana'da 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginde Öcalan'ın resminin bulunduğu Azadiya Welat Gazetesi'ni taşıyan Radyo Dünya Yönetim Kurulu Üyesi Abdulaziz Toprak ile Emrah Yücel ve Ferhat Yıldırım hakkında Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava dün görüldü. Mahkeme heyeti, sanıkların üzerlerine atılı suçun sabit olduğuna karar vererek, TMK 7/2 maddesi gereği "örgüt propagandası" suçlamasıyla 10'ar ay hapis cezası verdi. Toprak'ın yeniden suç işlemeyeceği konusunda olumlu kanaate sahip olmadığını iddia eden mahkeme heyeti, diğer iki kişinin cezasını erteledi.

Radyo Dünya Yönetim Kurulu Üyesi Toprak, "Öcalan'ın resminin olduğu gazeteyi taşıdığım için önce gözaltına alındım, ardından ise 10 ay ceza aldım. Bir taraftan ifade özgürlüğü diyorlar, bir taraftan da ceza veriyorlar" diyerek, tepki gösterdi.

3 gazeteye soruşturma

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ise cezaevlerinde süren açlık grevlerinin 67. gününde kardeşi Mehmet Öcalan aracılığı ile eylemi bitirme çağrısı yapan Kürt Halk Önderi Öcalan için "PKK lideri Abdullah Öcalan" yazan 3 yerel gazetenin yayın yönetmeni hakkında soruşturma başlattı. Güneydoğuekspres gazetesi genel yayın yönetmeni Ercan Akar, Özgür Haber gazetesi genel yayın yönetmein Naci Sapan ve Yeni Gün gazetesi genel yayın yönetmeni Mesut Fiğançiçek, Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesinde yer alan "suç ve suçluyu övme" iddiasıyla Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube'ye çağrılarak ifadeleri alındı.
Gazeteciler hakkında dava açılıp açılmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

DİHA/AMED




Tecride son verin

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit 510'uncu gününde. Siirt'te Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği (TUHAD-DER) üyeleri, İHD şubesi önünde basın açıklaması yaparak tecride son verilmesini istedi.
"Tecrit değil özgürlük, savaş değil müzakere" pankartı açan TUHAD-DER üyelerine, İHD Siirt Şube Başkanı Vetha Aydın, Barış Anneleri İnisiyatifi, BDP İl yöneticileri ve çok sayıda yurttaş destek verdi. TUHAD-DER Siirt Şube Başkanı İrfan Baykara, açlık grevi eyleminin ardından cezaevlerindeki sorunların giderek arttığına vurgu yaptı. Baykara, ciddi sağlık sorunları yaşayan yüzlerce tutsağın halen cezaevlerinde tutulduğu ve tedavilerinin yapılmadığını belirtti. İmralı Cezaevi'nde uygulanan tecride bir an önce son verilmesini isteyen Baykara, kamuoyunun beklentisinin Kürt sorununun çözümü için müzakerelere devam edilmesi olduğunu söyledi.

 DİHA/SİİRT