Başkan Apo’ya armağan olsun

Dünya Haberleri —

1. Dünya Gençlik Konferansı

1. Dünya Gençlik Konferansı

  • Dünya’nın sorunlarını tartışmak ve çözüm inisiyatifini ele almak isteyen 300’den çok aktivist ve 60 gençlik örgütü, Ronahî ve Youth Writing History ağının çağrısı ile Paris’te 3 günlük konferans düzenledi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a armağan edilen 1. Dünya Gençlik Konferansı’nda “kaderimiz kendi ellerimizde” mesajı verildi. 

  • Açılış konuşmasını yapan Florian André, Rojava’da başlayan devrimi yayacaklarını ve 1. Dünya Gençlik Konferansı’nın Kürt Halk Önderi Öcalan’a adandığını söyledi. André: “Mücadelemiz sürüyor.”
  • Güney Afrika Sosyalist Hareketi üyesi Nehlali Bassum mesajında, "Biz diyoruz ki, biz olmadan kimse hakkımızda karar alamaz. Biz adil bir toplum inşa etmek istiyoruz. Yaşasın sosyalizm!" dedi. 

“Ronahî” ve “Gençler Tarih Yazıyor (Youth Writing History)” ağı tarafından ilki gerçekleştirilen Dünya Gençlik Konferansı, Fransa’nın başkenti Paris’te 300’de fazla genç aktivist ve dünya genelinden 60 gençlik örgütünün katılımı ile yapıldı. Üç gün süren yoğun tartışmalar ve renkli aktiviteler ile gençlik ruhunun en üst düzeyde gözler önüne serildiği konferans, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne atfedildi. Paris’te Komünist Parti merkezinde yapılan konferans dijital medya platformlarında online olarak verildi. Beklendiği gibi ilginin yoğun olduğu konferans 3, 4 ve Kasım’da gerçekleşti.
Hazırlık komitesi bu yoğunlukta ve yüksek katılımla yapılan konferansın alt yapısının 2015 ve 2019 Amed ve Kobanê’de gerçekleştirilen konferanslarla atıldığını, hederlerinin de tüm dünya gençlerine ulaşmak olduğunu söyledi. “Bizler Tarih Yazacağız – Gençlerin özgürlük mücadelesi durdurulamaz” şiarıyla düzenlenen konferans, gençlerin deneyimlerini paylaşmaları, toplumsal birer aktör haline gelmeleri, dünya siyasetinde söz ve bilgi sahibi olmaları, ortak değerler etrafında kendi prensipleri ile yürümelerini amaçlıyor. Konferansa, Arran (Katalonya) – Poder Popular (Arjantin) – MSD Gençlik (Suriye) – YXK/JXK, Kürt Öğrenci Birliği – Anakbayan (Filipinler) – Sudan Komünist Partisi – Retomada Aty Jovem (Guarani ve Kaiowa halkları; Brezilya) – Youth For Climate France – Ernai (Bask Ülkesi) – Trinacria (Sicilya) – Middle East Youth Initiative – Lista Demokraticnega Studentstva (Slovenya) – Sosialistisk Ungdom (Norveç), PEPS, Pour une Ecologie Populaire et Sociale (Fransa), Abahlali baseMjondolo (Güney Afrika) ile çok sayıda bağımsız gençlik hareketi katıldı. 

Rêber Apo’ya adandı
Konferansın açılış konuşmasını yapan Florian André, bu konferansı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a adadıklarını belirtti. André, "Bu konferans Kurdistan'ın başkenti Amed'de 2015 yılında başladı. Daha sonra direnişin başkenti Kobanê'de 2019'da gerçekleşti. 2015'teki konferansın ardından faşist Türk devleti, Kurdistan'a karşı büyük bir savaş başlattı. 2019'da Kobanê'de yapılan konferanstan sadece 6 ay sonra Türk devleti Girê Spî'yi işgal etti. Bu konferansı devrimin lideri ve İmralı'da tecrit altında tutulan Abdullah Öcalan'a adıyorum. Artık zamanı geldi. Gençler, bu karanlıktan çıkış için toplumun öncülüğünü yapabilir. 21. yüzyılda devrim gerçekleşiyor. O devrim Rojava'da gerçekleşiyor. İdeolojilerin, mücadelenin, paradigmanın sona geldi diyenlere diyoruz ki hayır! Mücadelemiz sürüyor" ifadelerini kullandı.

İşgal’e karşı mücadele sürecek
Lübnan İlerici Sosyalist Partisi Uluslararası İlişkiler Sorumlusu video mesajında, "Lübnan’dan konferansa katılmak istedim. Lübnan’daki savaş durumu yoksulluğa ve insanların göç etmesine neden oluyor. Gazze savaşı nedeniyle savaş suçları işleniyor. Bu nedenle Filistin halkı ile dayanışmak gerekir. İlerici gençler geleceği inşa ediyor. İşgale karşı mücadelemiz sürecek" dedi.

Kimse bize rağmen karar alamaz
Güney Afrika Sosyalist Hareketi üyesi Nehlali Bassum ise konferansa gönderdiği mesajda, "Biz diyoruz ki, biz olmadan kimse bizim üzerimizde karar alamaz. Çünkü gençler mevcut sistemin hedefinde. Artık zamanı geldi, sesimizi yükseltmeliyiz! Binlerce genç işsiz, kötü koşullarda yaşıyor. Mevcut sistem gençlerin ayaklanmasını istemiyor. Biz adil bir toplum inşa etmek istiyoruz. Yaşasın sosyalizm!" ifadelerini kullandı.

Önderlik için güçlerini birleştirdiler
Paris'te düzenlenen Dünya Gençlik Konferansı'nın 3. Ve son gününde de Rêber Apo için bir araya gelen genç kadınlar: “Abdullah Öcalan'ın hapisliğine son vermek için gücümüzü birleştirdik! Mücadelemizde hiçbir bedeli göze almaktan çekinmeyeceğiz!” diyerek kararlı duruşlarını bir bildirge ile deklere etti.
Konferansın son gününde bir araya gelen genç kadın örgütleri konferans tartışmalarının ana eksenini oluşturan Rêber Öcalan’ın fikirlerinin yanı sıra fiziki özgürlüğünün de öncelikleri olduğunu söyledi. Genç kadınlar, "Burada, Kürt Özgürlük Hareketi'nin lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için duruyoruz. Dünyada özgürlük ve barış arayışı içindeyiz. Patriyarka, kapitalizm ve baskılardan arınmış bir dünya için mücadele ediyoruz” dedi. 

Özgürlük yolu O’nun eseridir.
Genç kadınların açıklamasında, Rêber Apo’nun yalnızca Kürt sorununa değil küresel bir sisteme çözüm önerdiğine dikkat çekilerek, “Özgürlüğümüze giden yolu Abdullah Öcalan döşemiştir.  Abdullah Öcalan sadece Kürt sorununa bir çözüm önermekle kalmamış; fikirleriyle Ortadoğu'daki devam eden çatışmalar için ve son olarak demokratik bir dünya yaratmak için bir çözüm bulmuştur” diyor. 

Özgürlüğü yükümlülüktür
25 yıllık İmralı izolasyon ve işkence sistemine karşı mücadelenin insani ve ahlaki bir sorun olduğuna dikkat çeken genç kadınlar; “Biz genç kadınlar, NATO ve diğer uluslararası güçlerin Abdullah Öcalan'a uyguladığı ağır izolasyona karşı durmak ve Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü sağlamakla yükümlüyüz. Dünyada hiçbir mahkuma uygulanmayan kısıtlamalar ve keyfi uygulamalar, Abdullah Öcalan'a uygulanıyor. Keyfi disiplin cezaları ve ziyaret yasakları uzatılıyor, görüşme talepleri keyfi olarak reddediliyor. AKP-MHP faşist yönetiminin süreciyle, İmralı'da yasa dışı ve ahlak dışı bir izolasyon ve işkence rejimi kuruldu ve önce Kurdistan'a sonra tüm Türkiye'ye yayıldı” dendi. 

Genç kadınların çözümü
Genç kadınların fikir dünyasına katkılarının öne çıktığı 3 günlük konferansta sorunlara demokratik çözüm arandı. Dünyamızın çözümlenmemiş sorunlarından özgürlükler, ekoloji, kadın-erkek eşitliği ve kapitalist sisteme alternatifler konularını masaya yatıran gençler, liberal yaşam tarzının yol açtığı yıkıcı sonuçlarıdan cinsiyetçiliği, ekoloji sorununu, faşizm ile militarizme karşı çözümler önerdi. 3. Dünya Savaşı’na ve göç sorununa özel olarak eğilen gençlik örgütleri ve aktivistler ekonomik sorunlar, göç, gençlik tarihi, enternasyonalizm, özgürlük, işgal altındaki toplumlar sorunu ile mülteci halklarının yeniden tanımlanmasını gündeme getirdi. 

Alternatif yaşam arayışları öne çıktı
Kapitalizmin doğayı yıkan ve geride insan için yaşanılamaz bir dünya bıraktığına dikkat çeken konferans katılımcıları, toplumsal cinsiyetçilik baskısı ile şekillenen sistemin dışında alternatiflere yoğunlaştı. Dünya Gençlik Konferansı’nın organizatörleri olan Ronahî – Gençlik İçin Halkla İlişkiler Merkezi ve “Youth Writing History” (Gençler Tarih Yazıyor) ağı, çeşitli gençlik organizasyonlarının kapitalizme, doğanın yok edilmesine ve toplumsal cinsiyet baskısına alternatif bir yaşam arayışında birleştiği konusunda fikir birliğinde. Youth Writing History Ağı gençlerin özerkliği, kadınların özgürlüğü ve sistem değişikliği prensiplerini benimsiyor. Bu küresel ağ, çevre koruma, sivil itaatsizlik, halk eğitimi, insan hakları aktivizmi, feminist, antikapitalist ve sosyalist eylemler, topraklarını, kültürlerini ve öz yönetimlerini geri alma mücadelesinde yer alan halk hareketleri gibi farklı mücadele alanlarından gençleri bir araya getiriyor. 

Son nesil biziz
Youth Writing History Ağı konferansın geçlerin inisiyatif alarak kötü giden düzene alternatifler yaratması ve geleceği şekillendirmesi üzerinden gelişeceğini, konferans sloganının da bu şekilde belirlendiğini duyurdu. “Konferans gençler tarafından gençler için düzenlenecektir” denilen Ağın açıklamasında sloganında bunu öncelediğin “Bizler en son nesiliz, inisiyatifimiz kaderimizi belirleyecek” olarak açıkladı. 

Stratejik yalana cevap
Kapitalizme somut alternatif arayışlarına ve bunun sol devrimci hareketlerde asla kaybolmadığına dikkat çekilen konferansta, “tarihin sonu” söyleminin, yüzyılın stratejik yalanı olduğu ifade edildi. Konferans katılımcıları Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın açıkladığı alternatif yaşam perspektifinen çokça vurgu yaptı. Konferansın organizasyon komitesi de; “Reel sosyalizmin başarısızlığından sonra, ‘tarihin sonu’ miti ortaya çıktı, kapitalizmin toplum için tek ve kaçınılmaz çözüm olduğunu, herhangi bir alternatif için mücadelenin boşuna olduğunu iddia ediyordu. Bugün bunun doğru olmadığını, hatta toplumun umudunu kırmak amacıyla stratejik bir yalan olduğunu görmekteyiz. Birbirimizden tamamen izole yaşarken, gerçek öz yönetim gücümüz elimizden alındı. Toplumlarımızı gerçekten demokratik, birbiriyle ilişkili ve özgür hale getirme şeklimizi tartışmalıyız” dedi. 

Ataerkil ve tahakkümcü sistem
Paris’te düzenlenen 1. Dünya Gençlik Konferansı ikinci günü atölyeleri “3. Dünya Savaşının Merkezinde Ortadoğu Gençliği” konusunu tartışmalarının merkezine aldı. “Gençlik ve Eğitim”, “Gençlik ve Göç”, “Gençlik ve Enternasyonalizm”, “Gençlik ve Göç, “Yerli Gençlerin ve Ezilen Halkların Sorunları”, “Gençlik ve Özgürlük Sorunu”, ‘Jin Jiyan Azadî’ İle Kadın Devrimine Doğru” konularında düzenlenen atölyelerde ortak mücadele vurgusu öne çıktı.
Birinci Uluslararası Gençlik Konferansı’nda “3. Dünya Savaşı’nın Merkezinde Ortadoğu Gençliği” başlıklı bir atölye düzenlendi. Ermenistan, Belucistan, Başȗrê Kurdistan ve Rojava da dahil olmak üzere Ortadoğu’nun çeşitli bölgelerinden gelen panelistlerin katılımıyla gerçekleşen atölyede, Ortadoğu’da çözüm konuşuldu. 

“Önder Öcalan’a ben de armağan ediyorum”
“Gençlik ve Liberalizm Yaşam Tarzı” atölyesinde ise gençler liberal kapitalist yaşam tarzına karşı: “Çözüm, gençlerin ataerkillikten ve her türlü tahakkümcü tutumdan arınmış bir yaşamdır” vurgusunu öne çıkardı.
Konferansa zoom bağlantısı ile bağlanan Komalên Jinên Ciwan üyesi Armanc Jînda Konferans bileşenlerini selamladı.
KJC üyesi Armanc Jînda gençlerin kendilerinin değişimin motoru olduğunu ifade ederken, içinden geçtiğimiz süreçte tüm halkların, özgür kişiliklere ihtiyacı olduğunun da altını çizdi. Konferansı gerçekleştiren gençlerin bu özgürlüğe giden bu tarihi yolculuğa da öncülük yaptığını belirtti.
Konferans’ı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a adayan gençlere teşekkürlerini sunan Armanc Jînda “bu konferansı Önder Öcalan’a ben de armağan ediyorum” ifadeleri uzun süre alkış aldı. 
Haberimiz hazırlandığında konferans üçüncü gününde devam etmekteydi. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.