Başkent Sana vuruldu: Savaş alanı genişliyor

Dünya Haberleri —

Yemen saldırı

Yemen saldırı

  • ABD ve İngiltere'nin dört ülkenin desteğiyle Yemen'in başkenti Sana'nın kuzeyindeki bazı bölgeleri bombaladı. Saldırı ardından binlerce Husi, ağır silahlarla geçit töreni düzenleyerek gövde gösterisi yaptı, İran’dan ise “Savaşın kapsamı genişleyecek” açıklaması geldi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Kızıldeniz'de birçok gemiye saldırı düzenleyen Husilerin Sana'daki 8 hedefinin vurulduğu; hedefler arasında füze sistemleri ve rampaları, hava savunma sistemleri, radarlar ve derin gömülü silah depolama tesislerinin bulunduğunu açıkladı.

Husilerden gövde gösterisi

Başkent Sana’nın vurulması ardından binlerce Husi gövde gösterisi yaptı. Ağır ve hafif silahlarla düzenlenen geçit töreninde ABD, İngiltere ve İsrail aleyhine sloganlar atıldı. Yemen ve Filistin bayraklarını taşıyan Yemenliler, Filistin’i desteklemeye devam edeceklerini, her türlü karara ve seçeneğe hazır oldukları mesajını verdi.

İran: Savaşın kapsamı genişleyecek

Saldırı sonrası bir açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, saldırının “savaşın kapsamını genişletmek” anlamına geldiğini belirtti ve ABD’yi uyardı.

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim'de Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı ticari gemilere el koydu, dron ve füzelerle saldırılar düzenledi.

ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu. Husilerin eylemleri nedeniyle çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurmak zorunda kaldı.

AB bölgeye güç gönderiyor

ABD Başkanı Joe Biden, Yemen'deki Husi milislerini yeniden küresel terör listesine aldığını açıklamıştı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada İran destekli Husilerin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde gemilere yönelik saldırılarını sürdürmeleri nedeniyle bu yönde bir karar alındığı belirtilmişti.

Öte yandan Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısı sonrasında açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kızıldeniz'deki geçiş güvenliğini sağlamak üzere bölgeye askeri güç gönderilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.