Baskılar arttı

.

.

  • Doğu Anadolu Dayanışma Ağı Grubu Koordinatörü Jiyan Özkaplan, son dönemlerde hak savunucuları ve gazetecilere yönelik keyfi uygulamalardan vazgeçilmesi çağrısı yaptı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) Temsilciği ve Van-Hakkari Tabip Odası’ndan oluşan Doğu Anadolu Dayanışma Ağı Grubu, İHD Van Şubesi’nden son dönemlerde hak savunucularına yönelik uygulamalara ilişkin basın toplantısı yaptı. “Hak savunucuları susturulamaz” pankartının yer aldığı basın toplantısı metnini Doğu Anadolu Dayanışma Ağı Grubu Koordinatörü Jiyan Özkaplan okudu. Son dönemlerde baskıların arttığına dikkat çeken Özkaplan, “İnsan hakları savunucuları, hekimler, sendikacılar, çevreciler, avukat ve gazeteciler uzun bir süredir baskı altında, son bir ayda bu baskılar yoğun bir şekilde artmaktadır. Uzun süreli keyfi gözaltılar ve tutuklamalar, işkence ve soruşturmalar ile insan hakları savunucularının faaliyetleri engellenmeye çalışılıyor” diye konuştu.

Düşünce ve düşünceyi açıklama özgürlüğünün önemine vurgu yapan Özkaplan, “Düşünceyi açıklama özgürlüğü, sadece devletin ve/veya toplumun benimsediği görüşleri değil, toplumun yadırgadığı, hatta kaygı verici bulduğu düşünceleri de kapsar. Hak ve özgürlükler iktidar tarafından yok sayılıyor. Demokrasinin olmazsa olmazı olan bağımsız yargı, bağımsızlığından sıyrılarak adeta denetimsiz iktidarın devamı niteliğine gelerek haber yapma özgürlüğünü, ifade özgürlüğünü engelleyecek kararlar vermektedir” dedi.  

İktidarın gazetecilere ve hak savunucularına ilişkin yönelimden endişe duyduklarını söyleyen Özkaplan, şunları ekledi: “Şebnem Korur Fincancı, TİHV İstanbul Temsilciliği çalışanı Sosyal Hizmet Uzmanı Bilal Yıldız ve tutuklanan tüm gazeteciler başta olmak üzere tüm insan hakları savunucularına yönelik yargısal tacize hemen son verilmeli, tutuklanan hak savunucuları derhal serbest bırakılmalıdır.”  VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.