Baskılardan kaçtı, Yunanistan'da intihara sürüklendi

Yurt Dışı Haberleri —

İbrahim Ergün

İbrahim Ergün

  • Yunanistan Korinth mülteci gözaltı merkezinde yaşamına son veren Kürt mülteci İbrahim Ergün’ün ağabeyi Fevzi Ergün "17 ay boyunca neden tutuklu kaldı. Bunun peşini bırakmayacağım. AİHM’e kadar gideceğim" dedi.

 

ERDOĞAN ZAMUR/BASEL

Fransa’ya gitmek için yola çıkan ve Yunanistan’ın Igoumenitsa limanında gözaltına alınan Muş Bulanık doğumlu 24 yaşındaki İbrahim Ergün 17 aydır Korinth mülteci gözaltı merkezinde tutuluyordu. Ergün’ün 28 Mart günü görülen duruşmada tutukluluğunun devamı yönünde verilen kararı protesto için intihar ettiği öğrenildi.

Neden 17 aydır tutuklu!

Ergün’ün Fransa’da yaşayan ağabeyi Fevzi Ergün, kamptaki göçmenlerin haber vermesi üzerine kardeşinin intihar ettiğinden haberdar olduğunu söyledi. Kardeşinin 17 aydır tutuklu olduğunu ve yapılan mahkemelerin göstermelik olduğunu belirten Ergün, "Niye tutuklu belli değil. Bırakılması gerekirdi ama bırakmadılar" dedi. "Olayı duyar duymaz hukuki süreç başlattık" diyen Ergün "Bugün ya da yarın otopsi raporu çıkmasını bekliyoruz. Bu normal bir ölüm değil. Kardeşim intihar etmişse bile bunun nedenlerinin ortaya çıkarılması gerekir" diye konuştu.

AİHM’e kadar gideceğim

"Hangi ülkede olursa olsun bir birey cezaevinde ise onun hayatında devlet sorumludur" diyen Ergün şöyle devam etti: "Kesinlikle bunun peşini bırakmayacağım, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar götüreceğiz. 17 aydır neden tutuklu? Neden Türkiye’ye geri gönderilmedi. Bu sürecin takipçisi olacağız."

Muş’a defnedilecek

Ağabey Ergün otopsi işlemlerinin bitmesinden sonra cenazenin memleketi Muş’un Bulanık ilçesine götürülüp defnedileceğini belirtti.

Yunanistandaki  sağcı Yeni Demokrasi Hükümeti son 2 yıldır göçmenler konusunda katı bir politika yürütüyor. Türkiye sınırı başta olmak üzere deniz yolu ile gelen göçmenlere yönelik yasadışı geri yollama göçmenlere yönelik şiddet ve kötü muamele basına sıkça yansıyor.

Göçmenlik ve mültecilik suç değildir

Kürt mülteci İbrahim Ergün’ün intihar etmesine dair Yunanistan Eylem Birliği Türkiye/Kürdistan bir açıklama yayınladı: "Göçmenler ve mülteciler birer suçlu değildir. Emperyalist devletlerin başta savaş olmak üzere uygulamaya koydukları politikalardan doğrudan etkilenerek ülkelerini terk etmek zorunda kalmışlardır. Buna rağmen göçmenler ve mülteciler geldikleri ülkelerde, iktidarların iç politika malzemesi olarak hedef gösterilmekte ve kriminalize edilmektedir. Göçmenler ve mülteciler devletler arasında bir şantaj aracı olarak da kullanılmaktadır. Son yapılan AB zirvesinde TC devletinin mülteci şantajı karşısında AB liderleri sonuç bildirgelerine 'daha fazla finansal yardım sağlanmasının yollarını araması' ifadeleri kullanılması bu kirli pazarlığın ve şantajın ürünüdür. Irkçı ayrımcı politikalar sonucunda göçmenler ve mülteciler geldikleri ülkelerde cezalandırılmaktadır. Bu uygulamalara derhal son verilmeli göçmenlerin ve mültecilerin en doğal insani ve politik talepleri karşılanmalıdır."

Yunanistan Eylem Birliği ve Anarşistler dün akşam Syntagma meydanında göçmen karşıtı politikaları protesto etti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.