Başûr halkı demokrasi istiyor

Dihok Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kamuran Berwarî

Dihok Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kamuran Berwarî

  • Dihok Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kamuran Berwarî, 10 gündür protesto gösterileri yapan öğrencilerin haklı olduğunu belirterek, tüm Başûr halkının özgrülük ve demokrasi istediğini söyledi.

Dr. Kamuran Berwarî, şiddet ve tutuklamaların çare olmadığını, öğrencilerin taleplerinin karşılanması gerektiğini ifade etti.  

Federe Kürdistan’da bursların ödenmemesini, kampüs ve yurt koşullarının kötü olmasını protesto eden öğrencilerin eylemleri 10 gündür sürüyor. Hewlêr’de bulunan ve bölgenin en büyük üniversitesi olan Soran Üniversitesi’nde de öğrenciler protesto eylemleri başlattı. Asayiş güçlerinin protesto eylemlerine yönelik saldırıları sonucunda, yüzlerce öğrenci yaralandı, gözaltına alındı. Yayılarak devam eden protesto eylemleriyle ilgili MA’dan Ömer Akın’a konuşan Dihok Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kamuran Berwarî, öğrencilerin özellikle 2014’ten beri burslarını alamadığını hatırlatarak, burs kesintilerin öğrencileri intihara sürüklediğini söyledi. 

Talepleri haklı ve meşru

 Öğrencilerin taleplerinin haklı ve meşru olduğunu ifade eden Berwarî, halkın da öğretmenlerin de öğrencileri desteklediğini dile getirdi. Demokratik yöntemlerle öğrencilerin talep ettiği haklarının verilmesi gerektiğini vurgulayan Berwarî, şunlarısöyledi: “Öldürme, kaçırma ve tutuklama girişimlerinde bulunuluyor. Bu adımlarla haklı talepleri bastırmaya çalışıyorlar. Bizler görüyoruz. Eylemciler meydana çıktığı zaman kalemlerinden başka bir şey yok ellerinde. Bir taş bile atmıyorlar. Eğer bir yerde saldırı olduysa, onu yapan öğrenciler değildir. Öğrencilere yönelik insanlık dışı uygulamalar yapılıyor. Sadece öğretmenler, kamu çalışanları ve öğrenciler değil, bütün Başûr halkı özgürlük, eşitlik ve demokrasi istiyor. Eğer 100 bin eylemci caddeye çıktıysa, o 100 bin eylemci 100 bin evden çıktı. Her evden 10 kişi yaşıyorsa bu en az 1 milyon Kürt’ün talebi olmuş oluyor.”

Haklı talepler karşılanmalı

 Çözüm için baskı politikasının yanı sıra Halepçe, Süleymaniye, Hewlêr, Dihok, Germîyan bölgelerinin temsilcilerinin bir araya gelmesi ve bir an önce haklı talepleri için adım atılması gerektiğini vurgulayan Berwarî, “Halkın üzerindeki baskıları ağırlaştırırlarsa, göçler artacaktır. Bunun yanında birçok öğrenci okulu bırakmak zorunda kalacaktır. 200 bin öğrenciye yapılan zorbalık ve zulüm onlarda kırgınlık yaratacaktır. Bu kadar öğrenci Başûr için çalışacakken, şuan evinde oturmak zorunda bırakılıyor. Başûr hükümetinin bu kısıtlamaları olağan bir şey değil. Bu halkın çıkarına değildir. Şiddet, tutuklamalar, öldürmeler ve kaçırmalar çare değil” şeklinde konuştu. 

Barışçıl ve akıllıca hareket

 Öğrencilerin taleplerinin karşılanmamasının olumsuz sonuçlara yol açacağı uyarısında bulunan Berwarî, şunları ekledi: “Başûr Kürdistan’ında büyük ekonomik krizler var. Kürtler üzerinde bölgesel ve uluslararası komplolar yürütülüyor. Bizlerinde kendimizi bunlara karşı güçlü kılmamız gerekiyor. Kürtleri ve Kürdistan’ı istemeyenlere karşı, Kürtlerin birliği ile cevap vermeli ve karşı çıkmalıyız. Bunun için barışçıl ve akıllıca hareket etmesi gerekiyor. Öğrencilerin taleplerini yerine getirilmesi ve bu baskı politikalarına son verilmesi gerekiyor.”  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.