Başûrê Kurdistan’da kadın sünneti devam ediyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Başûrê Kurdistan’da yapılan bir araştırmada kadınların hala sünnet edildiği tespit edildi. Elde edilen verilerine göre 2021 yılında Hewlêr’de yüzde 11, Raperîn’de yüzde 4,9 oranında kadın sünnet edildi.

Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü olan 6 Şubat Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kadın sünneti hakkında farkındalık yaratmak amacıyla 2003 yılında ilan edildi. BM’nin 1989 yılında onayladığı Çocuk Hakları Sözleşme’nin 19. ve 24. maddeleri kız çocuklarının sünnet edilmesini yasaklıyor.

Bir insanlık suçu olan kadın sünneti dünyanın pek çok ülkesinde uygulanıyor. Başûrê Kurdistan’ın bazı bölgelerinde de yapılan kadın sünneti kadınların fiziki ve ruhsal olarak sakatlanmasına yol açıyor.

Hewlêr ve Raperîn’de kadın sünneti yüksek

2021 yılında bir araştırma yapan Alman Wadi örgütü, Hewlêr ve Silêmanî’ye bağlı Raperîn’de 0 ile 20 yaş arasındaki kız çocuklarının sünnet edilmesiyle ilgili bir anket yaptı. Ankete Hewlêr’den 753, Raperin’den 507 olmak üzere toplam bin 260 kadın katıldı. Hewlêr’de yüzde 11’i Raperîn’de yüzde 4,9 oranında kadının sünneti edildiği tespit edildi.

Wadi Derneği proje yöneticisi Şox Mihemed, “Koronavirüs ve Silêmani’deki ekip eksikliği nedeniyle geçen yıl çok fazla ziyaret yapamadık. Ancak bizim gözlemlerimize göre 2021’de Raperîn ve Hewlêr bölgesinde 260 kız çocuğundan 110’u sünnet edildi” dedi.

Sünnetler gizli yapılıyor

21 Haziran 2011’de Kürdistan Bölgesi Meclisi, Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetle Mücadele Hakkında 8 Sayılı Kanun’u onayladı. Bu kanunun hükümlerinden biri de kadınların sünnetinin yasaklanmasıydı. Ancak Kürdistan Bölgesi’nde hala kadın sünneti devam ediyor

Kürdistan Bölgesi’nde kadın sünneti daha çok köylerde görülüyor. Sünnetler gizli yapıldığı için şimdiye kadar tamamıyla engellenemedi.

Mevcut durumda dünya genelinde kadın sünneti 30 ülkede uygulanmaktadır. Bunların çoğu Afrika ve Asya kıtasında görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya çapında 200 milyon kadın ve kız çocuğu sünnet edildi.

ROJNEWS- SILÊMANÎ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.