Batı cephesi Gazze'yi yine görmedi

Dünya Haberleri —

foto: AFP/Gazze

foto: AFP/Gazze

  • İsrail devletinin 10 Mayıs'tan bu yana abluka altındaki Gazze’ye düzenlediği saldırılar sonucu şimdiye kadar 119 kişi hayatını kaybetti. Batılı devletler çoğunlukla İsrail’i savunan açıklamalar yaparken, Gazze’deki ölümler görmezden gelindi.

 

İsrail devletinin Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırılar yoğunlaşarak devam ediyor. Şimdiye aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu 119 kişi hayatını kaybetti, 621 kişi ise yaralandı.

İsrail güçlerinin Filistin bölgesindeki evlere el koyması ve ardından Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırısı ardından hız kazanan çatışmalar boyunca İsrail ordusu Gazze'yi yaklaşık 600 kez vurdu, Gazze’den ise İsrail tarafına yaklaşık 1750 roket fırlatıldı, bu roketlerin çoğu savunma sistemi Demir Kubbe tarafından imha edildi.

Batılı devletler İsrail’in yanında

Öte yandan Batılı devletlerden İsrail’i destekleyen mesajlar geliyor. Filistin’deki ölümleri görmezden gelen Batılı liderler, İsrail ile “güçlü dayanışma” açıklamaları yaptı. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, “İsrail’in kendini savunma hakkını” kullandığını ileri sürdü. İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile bir telefon görüşmesi yapan Steinmeier “güçlü dayanışma duygularını” iletti.

CDU lideri Armin Laschet de “İsrail’in yanında olduklarını” bir kez daha ilan ederek “Hamas’ın sivilleri hedef aldığını ve iğrenç saldırılarına son vermesi gerektiğini” belirtti.

Fransa’da yasak geldi

Fransa’da ise İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Filistin’e destek eylemlerini yasaklama talimatı verdi. 2014’deki gösterilerde “kamu düzenine büyük zarar verildiğini” ileri süren Darmanin, gösterilerin düzenlenmesi durumunda polis teşkilatlarına “sert olmaları” talimatı verdi.

AB: Meseleyi çözme kapasitemiz yok

Konuya ilişkin konuşan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “AB'nin İsrail-Filistin meselesini çözme kapasitesi yok” ifadelerini kullandı. Mevcut durumda İsrail’e baskı yapabilecek tek ülkenin ABD olduğunu söyleyen Borrell, "Dünya, birkaç yıldır başka yöne baktı ve İsrail ile Filistin arasındaki çatışmayı unutmak istedi. Ancak sorun hala orada ve şu anda olan şey, hiçbir çıkış yolu görmeyen Filistin halkının çaresizliğinin tezahürüdür” değerlendirmesini yaptı.

BERLİN

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.