OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, koronavirüsün yarattığı ekonomik krizin yıllarca sürebileceğini belirtirken, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Başkanı Pierre Haski ise, tüm dünyaya yayılan virüs karşısında “Batı’nın çöktüğü” yorumunu yaptı.

Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle birçok işletmenin kapatıldığı, fabrika üretiminin durduğu Batı ülkelerinde önümüzdeki aylarda yaşanacak krizin hangi boyutlarda olacağı bilinmiyor. Fakat Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) salgının ekonomik alanda yaratacağı tahribatın giderilmesinin yıllar alacağını bildiriyor. BBC’y konuşan OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, “Koronavirüsün yarattığı ekonomik şokun şimdiden 2008’de yaşanan finansal krizden daha büyük” olduğu değerlendirmesini yaptı.

Önümüzdeki aylarda en büyük ekonomilerin resesyon sürecine girebileceğini vurgulayan Gurria, koronavirüsün neden olduğu iflas oranını ve işsizlik sayısının henüz bilinmediğini söyledi. Gurria, “Bu süreç sonunda kaç kişinin işsiz kalacağı ve ortaya çıkacak işsizlik ile nasıl başa çıkılacağı bilinmiyor” diye konuştu.

Yıllarca sürebilir

Koronavirüsten dolayı yaşanan krizin ekonomik alanda yol açacağı tahribatlarla yıllarca uğraşmak zorunda kalabileceğini dile getiren Gurria,  devletlere Covid-19 testlerini ve tedavilerini hızlandırma çağrısı yaptı.

Devletlerin mevcut kriz ile baş etmek için ellerinden geleni yapması gerektiğini ifade eden OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, “borçlanma kuralları çöpe atılmalı” dedi.

Test bedava olmalı

Koronavirüs salgını ile daha güçlü bir mücadele için Covid-19 testinin bedava yapılması, doktorlar ve hemşireler için daha iyi bir ekipman sağlanması, serbest çalışanlar ve diğer çalışanlara nakit transferinin yapılması yönünde hükümetlere çağrı yapan OECD, ayrıca “Şirketler için vergi ödemelerine ara verilmelidir” diye belirtti.

Batı çöküş yaşadı

Fransa’da France Inter'e konuk olan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Başkanı Pierre Haski ise, tüm dünyaya yayılan virüs karşısında “Batının çöktüğü” yorumunu yaptı. İlk olarak Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüsle mücadele eden Batı'nın virüse karşı verdiği sınavı kaybettiğini dile getiren Haski, “Batı'nın kürsüden düştüğü” tespitini yaptı.

   

Sistemler yara aldı

Batı ülkelerinin “en iyi doktorlara, şeffaf hükümetlere ve ilerlemiş teknolojik alt yapılara” sahip olmasına rağmen, koronavirüs karşısında yara almaktan kurtulamadığını belirten Haski, "Birkaç hafta öncesine kadar dünyanın hiçbir yerinde kimse bugün İtalya ve Fransa'da olanlara inanamazdı” diye konuştu.

Sağlık alanında yaşanan kaosa da değinen Haski, “Bu kadar ‘ilerlemiş’ sistemler korona karşısında sarsıldı, maske ve eldiven gibi ürünler bulamadı, karar almada belirsizlik yaşadı, koordinayon kuramadı” değerlendirmesini yaptı. 

 

HABER MERKEZİ

 
 

Yaşlılar ölüme terk ediliyor

   

Koronavirüsten en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alan İspanya’da Savunma Bakanı Margarita Robles birçok yaşlının evlerinde ölüme terk edildiği söyledi. Salgın nedeniyle evlerine kapanmak zorunda kalan yaşlıların, polisler tarafından yataklarında hayatını kaybetmiş bir şekilde bulunduğunu belirten Robles, bu tarz ‘insanlık dışı’ bir tutumun normal karşılanamayacağını belirterek, sorumuz davranan kişilere karşı yasal sürecin başlatılabileceğini kaydetti. Bakan Robles sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu konuda oldukça dobra ve acımasız olacağız ve oldukça açık bir mesajımız var: Kanunun tüm ağırlığı, yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin üzerinde olacak.”

MADRİD

 
 

İngiltere'de sokağa yasak geldi

 

Sürü bağışıklığı politikası sert eleştiriler alan İngiltere’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Yaşanan ölümler karşısında “Sürü bağışıklığı” politikasında direksiyon kırmak zorunda kalan İngiltere’de Başbakan Boris Johnson “İngilizlere bu gece basit bir talimat veriyorum, evde kalmak zorundasınız” açıklamasını yaptı.

Marketlerin ve eczanelerin açık kalacağını, bunun dışında tüm mağaza ve dükkanların kapatılacağını belirten, Johnson insanların evlerinden sadece yiyecek ve ilaç gibi temel ihtiyaçları karşılamak ve işe gidip gelmek çıkabileceğini kaydederek, “İkiden fazla kişinin toplanmasına izin verilmeyecek” dedi ve günde bir kez spor faaliyetleri için aynı evde yaşayanlara izin verileceğini sözlerine ekledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) alınan sokağa çıka yasaklarının yeterli olmayacağını, bunun yanı sıra Covid-19 testlerinin artırılması, hastalığa yakalanaların karantinaya alınmasını gerektiğini vurguluyor.

 

LONDRA