Bayram’ın cenazesi verilmiyor

  • Şırnak’ta bir buçuk yıl önce yapılan hava saldırısında şehit düşen Ayşe Bayram’ın cenazesi, ailesine verilmedi. DNA testi “anne-baba yok” diye reddedilen Bayram’ın cenazesinin nereye gömüldüğü söylenmiyor. 

 

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi dağlık bölgelerinde 23 Ekim 2019’da yapılan hava saldırısında şehit düşen 8 HPG’li arasında bulunan Ayşe Bayram’ın cenazesi aileye verilmiyor. Küçük yaşta anne ve babasını kaybettiği için DNA testi alınamayan Bayram’ın cenazesi kardeşlere teslim edilmiyor. 

Bayram Ailesi, şehadetini haberlerde öğrendikten sonra 24 Kasım 2019’da Amed’de Şırnak’a gitti. Savcılığa başvuran aile, cenazenin teşhis edilerek kendilerine verilmesini talep etti, ancak cenazenin bir hafta önce Şırnak’ta defnedildiği belirtildi. Savcılık, mezarlık yerine ilişkin aileye bilgi vermezken, aile üyelerinin ısrarları üzerine bu kez olayın Beytüşşebap’ta gerçekleştiğini ve dosyanın ilçe savcılığında olduğu söylendi. Aile bireyleri, gittikleri Beytüşşebap Savcılığı’nda yetkili iki polisle görüşüp durumu anlattı. Polislerden biri, hava saldırısında şehit düşenlerden birinin Ayşe Bayram olduğunu teyit ederken savcı ise “böyle bir cenaze yok” dedi. Bayram’ın ağabeyi ve ablasının, DNA testi ve kan örneklerinin alınması yönündeki talepleri de savcılık tarafından “anne-baba olmadıkları” gerekçesiyle reddedildi.

Cevap vermiyorlar

 Bayram’ın ablası Miyaser Bayram (40), yaklaşık bir buçuk yıldır kardeşinin cenazesini almak için uğraştıklarını ve kendilerinden DNA testi için kan örneğinin alınması talebiyle Beytüşşebap Savcılığına iki defa dilekçe verdiklerini kaydetti. Verilen her iki dilekçenin savcılık tarafından reddedildiğini aktaran Yıldırım, “Üçüncü dilekçeyi Kulp savcılığına yazdık ve geçen hafta Cumartesi günü savcılığı aradık; ancak savcılık ‘Ayşe’nin Beytüşşebap’tan dosyasının gelmedi’ dedi. Dilekçelerimizde, bizden DNA testi için örnek alınmıyorsa anne ya da babamın mezarından alınmalarını belirttik. Yani biz iki türlüsüne de hazırız ama bizlere bir türlü cevap vermiyorlar. Üstümüzde psikolojik savaş yürütüyorlar, süreci uzatıyorlar. Öyle bir durumdayız ki; bedenlerimizde ruhlarımız yokmuş gibi hissediyoruz. Anne ve babamız yoktu, kardeşimizin cenazesi devletin elinde ve biz kardeşimizi almak istiyoruz. Bir an önce cenazemizi versinler” şeklinde konuştu.

Öksüz büyüdü

Amed’in Kulp ilçesine bağlı Text (Tahtabeş) köyünde 1994’te dünyaya gelen 7 kardeşin en küçüğü Ayşe Bayram, daha iki yaşındayken babasını, 7 yaşında ise annesini kaybetti. İlkokulu doğduğu köyde okuyan Bayram, ortaokul ve lise yıllarını ise Amed merkezde akrabalarının yanında kalarak sürdürdü. 2014’te üniversite sınavına giren Bayram, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nü kazandı. Sosyoloji bölümüne başlayan Bayram’ın üniversite hayatı sadece iki ay sürdü. Bayram, üniversiteye başladıktan iki ay sonra HPG’ye katıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.