Bazen iyi şeyler de olur: Kolombiya

Dünya Haberleri —

Kolombiya / Foto: BM

Kolombiya / Foto: BM

  • Kolombiya’da hükümet ile gerillalar arasında varılan Nihai Barış Anlaşması toplumu dönüştürüyor. 2016 yılında imzalanan anlaşma yerli halkların eski savaşçılar ile birlikte topraklarına dönüşü ile devam ediyor. BM elçisi, on yıllardır süren çatışmayı sona erdiren barış anlaşmasının yedinci yıldönümü kutlamalarından önce hem hükümetin hem de FARC savaşçılarının çabalarını artırdığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Özel Temsilcisi ve Kolombiya Doğrulama Misyonu Başkanı Carlos Ruiz Massieu, Güvenlik Konseyindeki büyükelçilere verdiği brifingde, Kolombiya’nın güneyinde hafta sonu itibarıyla hükümet tarafından satın alınan arazinin büyük kısmının yerli halklar ve eski FARC-EP savaşçılarından oluşan 500 kişiye devredildiğini söyledi. Kolombiya hükümeti ile FARC gerillaları arasında yapılan ve bir çok gerilla gurubunun katıldığı anlaşma iyiye doğru gidiyor. 
Özel temsilci Massieu, “Kolombiya hükümeti, Barış Anlaşmasını ciddi olarak ele alıyor, gereklerini hızlıca yerine getirdiği için bunun gibi umut dolu anlar günümüzde giderek yaygınlaşıyor" dedi. 
2016 yılının Kasım ayında imzalanan Kolombiya Nihai Barış Anlaşması ateşkes, silahsızlanma, kırsal kalkınma kadar siyasi katılım ve hesap verebilirlik gibi birçok önemli konuyu karar altına almıştı. Anlaşmanın uzun orta ve kısa vadeli uygulama planlarında 15 yıllık bir takvim bulunuyor.

Hayatı yeniden örüyorlar
Kolombiya'daki BM Doğrulama Misyonu'nun başkanı olan Ruiz Massieu, eski gerillanın bulundukları bölgelerde madenleri yeniden işlerli hale getirdiklerini, ormanlaştırma çalışması yaptıklarını aktardı. Yeni topluma güç katan gerillalar mücevher işleyerek ve ticaret ile toplumun alım gücünü yükselttiğini duyurdu. Eski savaşçılar ve yerli halkın üyeleri güç birliği yaparak ormansızlaşmaya karşı da mücadele yürütüyor. 
Ruiz Massieu Konseye verdiği son brifingden bu yana iki eski FARC-EP savaşçısı eski rejimin paramiliter güçleri tarafından öldürüldü. Anlaşmanın imzalanmasından bu yana öldürülen eski savaşçıların toplam sayısı 400'e çıktı. BM Özel Temsilcisi sağcı teröre dair, ”Bu kesinlikle kabul edilemez. Yetkililere, kanaat önderlerini ve insan hakları savunucularını korunması için acil ve somut önlemler alınmasını istiyoruz" dedi.

Onurlu yaşam koşulları
Üst düzey BM yetkilisi, 50'den fazla eski FARC-EP üyesinin ve ailelerinin yerel topluluk üyeleriyle birlikte yaşadığı dağlık Antioquia eyaletindeki eski Carrizal Eğitim ve Yeniden Entegrasyon Bölgesi'ne yaptığı son geziyi hatırlattı. Ruiz Massieu şunları söyledi: "Orada, kırsal bölgedeki benzer yerlerde olduğu gibi, eski savaşçıların ve toplulukların hayatlarını iyileştirme ve Nihai Barış Anlaşması'nda öngörülen dönüşümleri gerçekleştirmek için ısrarlı çabalarına tanık oldum. Yetkililere yeni yerleşimlerde onurlu yaşam koşullarını sağlama ve geride kalan toplulukların güvenliği ve refahını korumaya devam etme çağrımı yineliyorum" diye ekledi.

Yaklaşan yerel seçimler  
Kolombiya’da yaklaşan yerel seçimlerin Nihai Barış Anlaşmasının uygulamada kalması ve gereğinin yerine getirilmesi için hayati önemde olduğunu söyleyen Ruiz Massieu, birçok yerde şiddet olaylarının seçimi gölgelediğine dikkat çekti. Güvenlik Konseyine yaptığı bilgilendirmede, "Maalesef şiddet halihazırda çeşitli bölgelerdeki seçim kampanyalarını etkiledi. Özellikle de eski savaşçılar ve Comunes partisi üyelerinin seçim çalışmaları engeller ile karşılaşıyor" diyen Massieu, “bu, Nihai Anlaşmanın somut sonucunu derinleştirecektir" dedi.

Kolombiya diyalogun önemini gösterdi
Toplum tarafından da anlaşmanın hazmedilmesinin zorluklarına dikkat çeken Ruiz Massieu, Kolombiya'da devam eden barış inşası çabalarının, onlarca yıldır ciddi zorluklara rağmen gösterilen azimle ilerlediğini belirtti. Massieu, “Dünya çapında gerginliklerin yaşandığı bu dönemde, Kolombiya'nın durumu, en köklü çatışmaların bile diyalog yoluyla çözülebileceğinin bir hatırlatıcısıdır. Barış arayışından asla vazgeçmemeye yönelik bir çağrıdır” dedi. BOGOTA 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.