“Ben yaşlandım” lafını bertaraf eden kadın: Kuttiyamma

Kadın Haberleri —

Kuttiyamma ve Rehana John

Kuttiyamma ve Rehana John

  • Hindistan’ın Kerala eyaletinde yaşayan Kuttiyamma, 104 yaşında okuma-yazma öğrenmeye başladı. “Dünyada neler olup bittiğini her zaman merak ettim” diyen Kuttiyamma, “Ben yaşlandım, bir şey öğrenemem” lafına tekmeyi attı.

Bir asırdır Kuttiyamma’nın günlük rutini neredeyse aynıydı. Hindistan’ın Kerala'daki Thiruvanchoor köyünde her sabah  inekleri ve tavukları beslemek, yemek yapmak ve temizlik yapmak için erkenden kalkan bu 104 yaşındaki çocuğun şimdi erken kalkmak için başka bir sebebi var; yerel bir gazete olan Malayla Manorama’yı büyük bir heyecanla alıp okumak.

The Guardian’da geçen habere göre, gazetesini alan Kuttiyamma iki saat boyunca haberlere gömülüp, dünyada olup biten hakkında bilgi ediniyor. Fakat bu bir asırdır değil bir kaç ayıdır böyle. Kuttiyamma geçtiğimiz Nisan ayında en büyük hayali olan okuma-yazmayı öğrenmeye başladı. 

‘Her zaman adımı, adresimi yazmak istemişimdir’

“Dünyada neler olup bittiğini her zaman merak ettim” dedi. “Birçok kez gazete okuyamadığım için pişmanlık duydum ve evdeki genç nesillere bana gazete okuması için yalvarırdım. Her zaman adımı ve adresimi yazmak istemişimdir” diyen Kuttiyamma, aylar süren akşam derslerinden sonra, geçen ay Kerala eyaleti ilköğrenim okur-yazarlık sınavına girmeye karar verdi. O bunun yapan en yaşlı kadın. 

104 yaşındaki Kuttiyamma girdiği sınavda okur-yazarlıkta % 89, matematikte % 100 başarı elde etti. 

Kadınlar için eğitim düşünülemezdi

Kuttiyamma 104 yıllık hayatı boyunca okuma-yazmayı merak etti. Sık sık alfabeyi kendisi çıkarmaya çalıştı. Ancak doğduğu düşük kast bir ailenin yaşadığı kırsal bir köyde eğitim yoktu. Kuttiyamma, “Kerala’nın geri kalmış Ezhava topluluğunda, yoksulluğun ortasında doğum” diyerek şöyle devam etti:

“O zamanlar ailenin kadın üyeleri için eğitim düşünülemezdi. Çocuklar bile okumayı dokuzda bıraktı. Ailem topraksız tarım işçisiydi ve 11 kardeşim için yemek pişirmek, elbise yıkamak ve kulübeyi bakmak benim görevimdi.”

Bir şeyler hep eksikti

Hayatı 16 yaşına kadar böyle devam etti. Sonra  küçük bir dükkanda bitkisel ilaç satan TK Konthi ile evlendi ve beş çocuğu oldu. Yıllar geçti, hayatı yemek pişirme ve ev işleriyle yapmakla geçiyordu. Yaşamından memnun olduğunu belirten Kuttiyamma ama her zaman bir şeylerin eksikliğini hissettiğini söyledi.

Bir yıl önce okur-yazarlık öğretmeni olan 34 yaşındaki komşusu Rehana John’un Kuttiyamma’yı okuma-yazmaya ikna etti ve onu çalışmaya teşvik etti.

Ders için her zaman hazırdı

John, Kuttiyama’da öğrenme merakını keşfetmişti. Her akşam buluşmaya başladılar. Okuma-yazma kitaplarını birlikte incelediler.

Rehana John, öğrencisi Kuttiyamma için, ”Çok az görme ve işitme problemi dışında, öğretimimi anlamlı hissettiren mükemmel ve bazen yaramaz bir öğrenciydi" dedi. “Evine ulaşmadan önce her zaman ders kitabı, defterleri ve kalemleri hazırdı. Ayrıca evde pişirdiği lezzetli yemekleri benim için fazlasıyla ayırıyordu” diyen John, "O şimdi benim annem. Nadir bir dostluk ve ilişki türünü paylaşıyoruz” diye konuştu.

.
Kuttiyamma

Tutkusu olağanüstü

Kuttiyamma şimdi, öğrencilerin normalde dokuz yaşında geçtikleri dördüncü standart sınava girmeyi hedefliyor. 

Bu sefer İngilizce, çevre ve matematik konularında makaleler içeren Malayalam’a merak salan Kuttiyamma, “İngilizcenin yabancı olduğunu ve kırılması zor bir somun olduğunu sanmıyorum" dedi. “Tüm kağıtlar için denklik sınavında % 100 not almaya çalışacağım’’ 

John, Kuttiyamma'nın her gün ders almasın rağmen ev işlerini, yemek yapmayı devralmak isteyen aile üyelerine izin vermeyi reddettiğini söyledi. John, Kuttiyamma için, "Tutkusu ve bağlılığı olağanüstü" dedi. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.