‘Benim Adım’ Avrupa turnesinde

Toplum/Yaşam Haberleri —

"Benim Adım" oyunu

  • Tiyatro İmge’nin sahneye koyduğu bir özsavunma hikayesi olan “Benim Adım” Avrupa turnesinde. Şimdiye kadar 5 kentte sergilenen oyun Mayıs ayı boyunca 7 kentin daha konuğu olacak.

M. ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

“Benim Adım” BEKSAV bünyesinde yazılan ve oynanan ilk kadın oyunu. Ayşe Nur Demir’in yazdığı ve oynadığı oyun, dört kuşak kadının özsavunma hikayesi. Önce bir öykü, sonra bir sokak oyunu olarak beliren bu oyun, Meyrem’in hikayesi herkesi içine alınca daha da büyümüş ve tek perdelik bir oyuna dönüşmüş. 

Dört kuşak kadının hikayesi

Oyunda Meyrem karakteriyle beraber onun hayatında derin izleri olan üç kuşak kadının hikayesi anlatılıyor. Meyrem karakteri kızı Gülsüm için kocasına karşı öz-savunmasını uyguluyor. Yaşayan, nefes alabilen tek karakter Gülsüm. Her şeye katlanmış Meyrem, göz yummuş, kimi zaman direnmiş. Ama sıra kızı Gülsüm’e gelince “yeter” diyor. Ve hikayenin seyrini aslında tüm kadınları özgür bırakarak değiştiriyor.

Hepimizin hikayesi

Şiddeti, tecavüzü, tacizi ve bastırılmışlığı naif imgelerle anlatıyor. Fakat gerçeği sert bir tokat gibi indirerek yüzleştiriyor bizi. Her bir karakterin naif, samimi ve derin taraflarını okuyoruz oyunda. Meryem’in gölgesinde kalan ve önünde var olan kadınları izliyoruz. Evimizi, komşumuzu, arka bahçemizi izliyoruz. Kadının var olma savaşımı ve özgürlük mücadelesi yolunda hepimizin hikayesi “Benim Adım”. Bu dört kadın korkularıyla cesurca yüzleşiyor. Köy yerinde dere kenarında, dağlarda, tarlalarda ve şehirde özgürlüğüne umutla tırmanıyor kadın.

13 Mayıs’ta Frankfurt’ta

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON) tarafından organize edilen Avrupa turnesi kapsamında oyun iki haftada Hamburg’un da aralarında bulunduğu 5 kentte sahnelendi. Oyunun Almanya, Avusturya ve İsviçre’de gösterimleri sürecek.  13 Mayıs’ta Frankfurt Saalbau Gallus’ta gösterilecek oyun 14 Mayıs’ta Nürnberg’de, 15 Mayıs’ta Stuttgart’ta, 20 Mayıs’ta Viyana’da, 22 Mayıs’ta Pölten’de, 28 Mayıs’ta Lausanne, 29 Mayıs’ta Basel’de sahne alacak. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.