Bêrîtan’ın duruşu kadın ordulaşmasını getirdi

Kadın Haberleri —

Feride Alkan

Feride Alkan

  • Kürdistan Özgür Kadın Hareketinin öncü kadrolarından  Gülnaz Karataş’ı şehadet ayında anan YJA Star Merkez Karargah komutanlarından Feride Alkan, Ekim ayının Kürdistan özgürlük hareketi ve Kürdistan kadınları için bir zafer ve onur ayı olduğunu kaydetti. Alkan konuşmasında, “Bêrîtan’ın duruşu kadın ordulaşmasını getirdi” dedi.

Dengê Welat radyosuna konuşan YJA Star Merkez Karargah komutanlarından Feride Alkan, Ekim ayı şehitlerini, Gülnaz Karataş’ın (Bêrîtan) eylemini, devrimci kişiliğini değerlendirdi.

Ekim, bir zafer ve onur ayıdır

Ekim ayının her anlamda önemli bir ay olduğunu vurgulayan Feride Alkan, hem işgalcilerin saldırıları, hem de yürütülen büyük direniş ve kahramanlıkların yaşandığı bir ay olduğunu belirtti. Ekim ayının Kürdistan özgürlük hareketi ve Kürdistan kadınları için bir zafer ve onur ayı olduğunu da kaydeden Alkan şöyle devam etti: “Bu ayda yaşamını yitiren büyük şehitlerimizden biri de Gülnaz Karataş (Bêrîtan) yoldaştır. 1992 yılında Türk devletinin KDP ve YNK ile işbirliği yaparak büyük bir operasyon başlattığı biliniyor. Bir taraf KDP, diğer taraf YNK saldırdı. Öte yandan işgalci Türk devleti de NATO, İsrail uçaklarıyla havadan saldırdı.

Bêrîtan, Önderlik çizgisinde bir duruş sergiledi

Heftanîn’den Zap’a ve Xakurkê’ye kadar Kuzey ve Güney’in her yerinde saldırdılar. Bu saldırılarla PKK’yi yenilgiye uğratmak ve KDP çizgisini hakim kılmak istediler. 25 Eylül’de başlayan operasyon 25 Ekim’e kadar devam etti.” “En zorlu cephelerden biri de Soran cephesiydi” diyen Alkan, burada Bêrîtan komutasında şiddetli bir mücadelenin verildiğini kaydetti. 
Alkan şöyle dedi: “Bêrîtan yoldaş, KDP ve YNK’nin ihanetine karşı önderlik çizgisinde bir duruş sergileyerek son mermisine kadar direndi. Etrafı kuşatıldığında düşmanın eline geçmesin diye silahını kırdı ve “Bijî Serok Apo” sloganları ile kendini uçurumdan attı. Besêlerin ve Zarîfelerin direniş geleneğini sürdürdü.”

Kadın Ordulaşması Bêrîtan’ın anısınadır

Gülnaz Karataş’ın savaş ve özgürlük arasındaki ilişkiyi çok iyi tanımladığını belirten Alkan, “Bize  yalnızca savaş yoluyla özgür olabileceğimizin, kesintisiz bir mücadele yürütebileceğimizin ve hedefimize ulaşabileceğimizin mesajını verdi. Etrafı kuşatıldığında teslim olmaya reddetti” dedi.

Gülnaz Karataş’ın mücadele tarzının ve kişiliğinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarafından çok iyi analiz edildiğini dile getiren Alkan, “Bêrîtan’ın duruşu kadın ordulaşmasını getirdi” dedi. Alkan, “Aralık 1993’te Önderliğimiz kadınlara orduya katılma talimatı verdi. Bu adım heval Bêrîtan’ın anısına atılmıştır. Hepimiz şehit Bêrîtan’a borçluyuz. Bêrîtan Yoldaş, bize Kürdistan’da bedelsiz, mücadelesiz yaşamanın imkansız olduğunu gösterdi” diye konuştu.

Birçok ulustan kadın özgürlük mücadeleye katıldı

Ekim ayında şehit düşen kadın şehitlerin mirasına sahip çıkacaklarını dile getiren YJA Star komutanlarından Feride Alkan şunları kaydetti: “Bu ay Çiğdem Türk yoldaş 10 Ekim 1995’te Behdinan’da şehit oldu. Çerkes olan ve Avusturya’dan katılan Çerkes Helîn, 13 Ekim 1998’de şehit oldu. Yine Gurbetelli Ersöz de Ekim 1997’de şehit düştü. Avrupa’da milletvekili seçilen Heval Meryem Çolak, meclisten ayrılarak gerilla saflarına katıldı. Ekim ayında şehit düşen Meryem Çolak Yoldaş çocuğuna bıraktığı mektupta, ‘Ben senin için mücadele ediyorum’ dedi.

1997 yılında şehit düşen devrimcilerden biri de Alman Ronahi olarak bilinen Andrea Wolf’tu.” Birçok farklı ulustan kadınların mücadeleye katıldığını söyleyen Alkan, “Onlar özgürlük için savaştı. Şehitlerimiz bizim için onurlu bir yaşamın cevabıdır” dedi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.