Berivan’ın saçları

Forum Haberleri —

Gerilla Berivan

Gerilla Berivan

  • Heybeme koydum gerilla Berivan ve fedai komutan Bager’in arda kalan hikayesini… Ve yola koyuldum bu hikayeyi dünün çocuklarına, yarının büyüklerine taşımak adına. Efrînli Berivan, Zap’ta 47 gün boyunca kimyasala karşı direnmeyi başaran genç bir kadın gerilla.
  • İşgal ordusu envanterindeki tüm silahları üzerimizde denedi. Kullanılan kimyasallardan biri vardı ki sarı renkliydi ve saçları döküyordu. Bundan dolayı arkadaşlar saç kesme kararı aldı. Her gün birimiz saçlarımızı kesmeye başladık. En uzun saçlı olan bendim. Birer birer arkadaşlar saçlarını kesmeye başladılar ama benim saçlarım korundu. Koşullar çok zorlu olmasına rağmen Heval Bager başta olmak üzere tüm arkadaşlar benim saçlarımı korumak için seferber oldular ve kendi saçlarına bakar gibi benim saçlarıma baktılar.

AMARA HARUN

Berivan’ın yol gibi uzanan örgülerinde bir yolculuğa çıktım. Tüm yolculuklarda arta kalan bir hikaye vardır. Her hikayede sırlanansa bir hakikattir. Bu öyle bir hakikattir ki ta evvel zamanlardan kalma bilmeleri taşır. Bu öyle bir hakikattir ki insan olmanın coşkusunun, insan olmanın güzelliğinin sembolü olur. Bu öyle bir hakikattir ki insan kalmadaki ısrarın insanı kurtaracağını müjdeler. Bu öyle bir hakikattir ki mertlik kitabında yazılanları bir bir somutlaştırır.

Heybeme koydum gerilla Berivan ve fedai komutan Bager’in arda kalan hikayesini… Ve yola koyuldum bu hikayeyi dünün çocuklarına, yarının büyüklerine taşımak adına.

Berivan, Efrînli bir YJA Starlı. Keskin bakışları, her halinden belli heybeti, şahin uçuşunda yaşama süzüldüğünü ilan eder gibi. Berivan, Zap’ın Şehid Şahin Tepesi’nde 47 gün boyunca faşist Türk ordusunun kimyasal silahları karşısında direnmeyi başaran genç bir kadın gerilla.

Berivan’a soruyorum; “İşgalci TC ordusunun kimyasal kullanımı esnasında pek çok kadın gerilla saçlarını kesmek zorunda kaldı, sen nasıl başardın saçlarını korumayı?”

Zaten keskin olan bakışları bir ustura ağzına dönerken, göz bebeklerinde ışıldayan bir sevgi çağlayanına tanıklık ediyorum tam o esnada. Kirpiklerinin arasından öfke ve sevginin ev sahipliğini yapan Berivan, yaşamın iki keskin yanına doğru sürüklüyor beni.

Berivan diyor ki; “İşgal ordusu envanterindeki tüm silahları üzerimizde denedi. Gerilla karşısında başarısız kaldığını anladığı andan itibaren kimyasala başvurdu. Onlarca kez kimyasal silah ve gaz kullanıldı. Kullanılan kimyasallardan biri vardı ki sarı renkliydi ve saçları döküyordu. Kemikler üzerinde etkisi vardı ve bir süre sonra insanı halsiz düşürüyordu. Bundan dolayı arkadaşlar saç kesme kararı aldı. Her gün birimiz saçlarımızı kesmeye başladık.” 

Kadın gerillalar saç kesme kararı aldıktan ve saçlarını kesmeye başladıktan sonra Şehid Şahin Tepesi’nin fedai komutanı gerilla Bager, Önderliğin sözlerini hatırlatarak; “Kadın arkadaşlara uzun saç yakışır” der. Bunun üzerine Berivan’ın saçlarının kesilmesinin önünde engel olur.

Berivan anlatmaya devam ediyor: “En uzun saçlı olan bendim. Saçlarımızı yıkama imkanımız yoktu. Sarı renkli kimyasal saçlarımıza yapışıyor ve bizi halsiz düşürüyordu. Bunun üzerine birer birer arkadaşlar saçlarını kesmeye başladılar ama benim saçlarım korundu. Koşullar çok zorlu olmasına rağmen Heval Bager başta olmak üzere tüm arkadaşlar benim saçlarımı korumak için seferber oldular ve kendi saçlarına bakar gibi benim saçlarıma baktılar.”

Berivan, “Heval Bager kadın iradesini tanıyan, kadının gücüne, güzelliğine inanan, coşkulu, yaşam dolu bir yoldaştı. Yol, yöntem sahibi, değer bilen yaklaşımlarıyla yoldaş sevgisini kazanmış, yoldaşlarına bağlı Heval Bager’den manevi anlamda öğrenilecek çok şey vardı” derken, gözleri ufuklara dalıyor. Ve daha fazlasını sormuyorum, soramıyorum.

Kendi canını feda etmekten sakınmayan ama Berivan’ın örgülerini savaşın en amansız yaşandığı bir anda, kimyasal silahlara karşı direnirken koruyan bir gerçeklik yaşanmıştı Şehid Şahin şavaş tünellerinde.

Berivan’ın baktığı ufuklarda son sözü, “kesilmiş her örgünün intikamı alınacaktır” olan fedai komutan Bager’in daldığı hakikat deryasından bize duyurmaya çalıştığı sırra tanık oluyorum. Fedai komutan Bager, bir örgü boyunca sırlanan hakikati çözmeyi başaran ve yüreklerimize nakşeden bir gerillaydı. Kadim bir tarihsel gerçeği eylemiyle gün yüzüne çıkaran komutan Bager yiğitlik yolunda ilerleyenlerin pusulasına dönüştü. Artık kesilmiş örgülerin intikamına almaya yemin edip yola düşüyor fedai komutan Bager’in izini sürenler.

 Biliyoruz elbette, yaşamı kendinden ibaret, bireycilik sularında yüzen bugünün insanının anlayamayacağı, anlamak istemeyeceği, anlamakta çok zorlanacağı insan hikayeleri bunlar. Kadının toplumla olan bağını, örgülerini keser gibi kesenler Bagerleri anlamazlar. Bagerler, kadını örgülerinden tutup yerlerde sürükleyenlere inat bir örgü uğruna canlarını feda etmeyi başarmış kişiliklerdir. Onlar tarihin derinliklerinde kadının tanrıçalık özüyle buluşarak gerçek toplumsallığın nasıl yaşanabileceğinin ifadesine dönüştüler. Bugün Bager gibi onlarca, yüzlerce yiğit Kurdistan dağlarında kesilen örgülerin intikamını almak adına gece gündüz demeden mevzilerde bedenlerini siper ediyor.

Biliyoruz elbette, Jîna Amînî’yi saçlarından dolayı katledenler bu hikayeyi anlamak istemezler. Bu yüzden hep ifade etmeye çalışıyoruz. Kurdistan dağlarında bugün kimyasallara karşı direnen gerilla yalnızca kendi varlığını koruma savaşı vermiyor. Bu savaş insanlığı, kadının toplumsal özünü kurtarma savaşıdır. Elbette, kadını bir çocuk doğurma makinesine dönüştüren, kadının bedeni üzerinden her türlü rantı elde eden, kadını pazarlayan ve her gün katleden bir gerçeklik Bagerce yaşayanları katletmek isteyecektir. Elbette envanterindeki tüm silahları Bagerce yaşayanların üzerinde kullanacaktır.

Bugün Türkiye’de ve dünyada gün geçmiyor ki bir kadın saçlarından tutulup yerlerde sürüklenmesin, tecavüze uğrayıp, katledilmesin. Bugün Kurdistan dağlarındaki savaş, kadının toplumsal özüne inananların, erkek egemen zihniyeti eylemleriyle mahkum edenlerin ve kadını toplum dışı bırakmak isteyenlere karşı direnenlerin savaşıdır. Bundan dolayıdır ki Berivan’ın örgüleri yalnızca 47 gün boyunca kimyasallara karşı direnmenin hikayesi değildir. Berivan’ın saçları APOcu iradeyle kurtarılmış insanlığın onurudur, kadının yaşamla olan bağını özümsemiş gerçek yiğitliğin, toplumsallığa inancın sembolleşmiş gerçeğidir.

Tarihin bu anında şahit olduklarımız bizi ana toplumsallığının yaşandığı en eski zamanlara, kadınların toplumun ana bileşenlerinden olduğu zamanlara kadar götürüyor. Dağlar bu yüzden güzel, gerilla bu yüzden dünyanın en güzel insanı; çünkü insanlığa dair, insan olmaya dair unutulan ve unutturulan ne varsa bize hatırlatan yine gerilladır. Sadece hatırlatmak değil, bizlere bıraktıkları hikayelerle yaşamın gerçek anlamıyla buluşturan eylemcilerdir onlar. Onlar insanlığın yaşayan, kirlenmemiş özüdürler. Anlattığımızsa bu binlerce hakikat hikayesinden yalnızca biriydi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.