Siyasi soykırım operasyonu kapsamında 2011 yılında  tutuklanan ve halen hapiste olan çevirmen, yazar ve aktivist Ayşe Berktay’a “PEN American Center”dan “Yazma Özgürlüğü” ödülü verildi. PEN/Barbara Goldsmith Yazma Özgürlüğü Ödülü, ifade özgürlüğünü kullandığı ya da savunduğu için yargılanan ya da bu nedenle hapse atılan uluslararası yazarlara veriliyor. PEN American Center Başkanı Peter Godwin, “Ayşe Berktay Türkiye’de kadın hakları ve kültürel haklar bağlamında cesur, net ve tutkulu bir sestir ve kesinlikle hapiste olmamalıdır” derken bir çevirmen ve barış aktivisti olarak Berktay’ın hayatını kültürler arasında köprüler kurmaya ve resmi tarihi sorgulamaya adadığını belirtti.


PEN: Berktay serbest bırakılmalı

Berktay’ın cesareti ve kararlılığına gönderme yapan Godwin, şunları ifade etti: Bunun bir şekilde terör olarak yaftalanması günümüz Türkiye’si hakkında çok şey söylüyor. Bugün Türkiye birçok alanda ileri girmesine rağmen çok sayıda yazar ve gazeteciği çoğunluğu sahte terör suçlamalarıyla yargılıyor. Ayşe Berktay’ın cesaretini onurlandıran bu ödül PEN’in bu rahatsız edici gidişatı tersine çevirme kararlılığının bir işaretidir. Türk hükümeti işe Berktay’ın en kısa zamanda serbest bırakılmasını sağlayarak başlayabilir.”

15 yıl hapse çarptırılabilir

PEN ayrıca Türkiye’nin önde gelen barış, kadın hakları ve Kürt hakları aktivistlerinden olan Berktay’ın “yasadışı örgüt üyeliği” ile yargılanmakta olduğu ve suçlu bulunduğu takdirde 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği hatırlatıldı. Berktay’ın ödülü 30 Nisan 2013’de New York’ta düzenlenecek PEN Yıllık Galası‘nda takdim edilecek. Berktay daha öncede yürüttüğü çalışmalar dolayısı ile ödüllere layık görülmüştü. BRussells Tribunal Irak işgalinin 10. yıl dönümü sebebiyle Ayşe Berktay’a BRussells Dayanışma Ödülü vermişti. 2012 PEN Duygu Asena Ödülü de yine tutuklu çevirmen Ayşe Berktay almıştı.

AMED