HIDIR ATEŞ / BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de yapılan bir etkinlikte PKK kuruluşunun 40. yıldönümü kutlandı. Yoğun bir coşkunun yaşandığı ve festival havasında geçen kutlama etkinliğine bini aşkın kişi katıldı. Kutlamanın yapıldığı salona Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resimleri; ‘Diriliş Günü Kutlu Olsun!’ ve ‘Faşizm kaybedecek, özgür irade kazanacak!’ pankartları asıldı.

Saygı duruşuyla başlayan gecede sıklıkla; ‘Bîjî Serok Apo!’, ‘PKK halktır, halk burada!’, ‘Şehit namirin!’, ‘Jin jiyan azadî!’ ve ‘Gençlik Apo’nun fedaisidir!’ sloganları atıldı. Kutlama etkinliğinde Berlin DKTM Eş Başkanları Melek Yula ve Yeko Ardıl birlikte sahneye çıkarak Kürtçe ve Almanca yaptıkları konuşmada Kürt halkının diriliş bayramını kutladılar.

Ardıl yaptığı konuşmada PKK’nin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’nın düşünsel programı olduğunu ve 40 yıldır dünyanın ezilen halklarının umudu olarak faşizme ve gericiliğe karşı mücadele ettiğini belirtti. Ardıl devamla şunları söyledi: “Amed zindanında Mazlum Doğan, Sakine Cansız ve yoldaşlarının başlattığı direniş bugün Leyla Güven’le  devam ediyor. Bu anlamlı günde direnişini selamlıyoruz. Herkes ve dünya böyle bilsinki biz ölene dek Serok APO’nun Kürtleriyiz.

Gecenin zengin kültür programında; Güneşin Çocukları Korosu, Bülent Turan, Koma Vejîn, Koma Faraşîn Halk Oyunları Grubu, Xece Yaşar, Muharrem Rap, Hozan Diyar ve Bengin Efrînî sahne aldılar.

Şölen havasında geçen gecenin akışını bozamayan polis, dağılan kitleye vahşice saldırdı. İçerisinde Berlin DKTM Eş Başkanı Melek Yula ve Rap sanatçısı Muharrem’in bulunduğu 5  kişiyi gözaltına aldı. Tertip Komitesi tarafından yapılan açıklamada polisin provakatif ve anti demokratik tavrı kınandı.