Berlin’de ibre Yeşiller’den yana

Dünya Haberleri —

.

.

  • Almanya’da Bremen hariç tüm eyaletlerde 4 yılda bir eyalet parlamentosu seçimleri yapılıyor. SPD, Die Linke ve Yeşiller  koalisyon hükümetinin bulunduğu Berlin’de kamuoyu yoklamaları, Yeşillerin oylarında ciddi bir artış olduğunu gösteriyor.

Almanya’da Bremen hariç tüm eyaletlerde 4 yılda bir eyalet parlamentosu seçimleri yapılıyor. En son 2016 yılında seçimlere giden Berlin’de seçmenler eyalet parlamento üyelerini seçmek için 26 Eylül’de sandık başına gidecek. Aynı zamanda 12 seçim bölgesinde belediye meclisleri de seçilecek. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Sol Parti (Die Linke) ve Yeşiller (GRÜNE) koalisyon hükümetinin bulunduğu Berlin’de kamuoyu yoklamaları, Yeşillerin oylarında ciddi bir artış olduğunu gösteriyor.

İpi göğüsleyecek Jarash görülüyor

Berlin’e hükümet eden Belediye Başkanı Michael Müller (SPD) yeniden aday olmayacağını açıklarken, Federal Bakan Franziska Giffey seçimlerde SPD'ye liderlik edecek. SPD’nin Almanya genelinde oylarındaki düşüş Berlin’de de kendini hissettirmiş bulunuyor. Franziska Gifrey’in muhtemel rakiplerinin ise CDU’dan Kai Wegner, Sol Parti’den Klaus Lederer, Yeşiller’den Bettina Jarasch olacağı öngörülüyor. Mevcut adaylar içerisinde ipi göğüsleyenin ise Yeşiller adayı Bettina Jarasch’ın olacağı tahmin ediliyor.

Anketler ne diyor?

Anketlere göre SPD’de ciddi bir düşüş var, Yeşiller ise 2016’daki tabloya göre oylarını neredeyse yüzde 60-65 oranında arttırdı. Böyle giderse Yeşiller Eylül 2021’de birinci parti olarak karşımıza çıkacak. Yeşilleri sırasıyla SPD, CDU ve Sol Parti takip ediyor.

Yeşiller 20’ye yakın anketin ortalamasına göre yüzde 20,95 gibi bir oy oranına sahip görünüyor. Temmuz ayı INSA kamuoyu araştırma şirketinin son anketinde ise partilerin oranları şöyle: Yeşiller yüzde 22; SPD yüzde 18; CDU yüzde 18; Sol Parti yüzde 13.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.