Beş Temmuz’un bende açtığı yaralar, yarattığı travmalar yaşadığım sürece benden kopmayacak. Senelerin yaşanan acıları, yaraları, travmaları soğutacağını söylerlerdi. Oysa ki bende tam aksi oluyor. Yaşlandıkça bazı olayların etkisi daha da çoğalıyor.
Beş Temmuz TKDP’nin Genel Başkanı babam, öğretmenim Faik Bucak’ın Urfa devlet hastahanesinde kendisine iğne yapılarak şoka sokulduğu ve saat 07.30’da şehitler kervanına katıldığı tarihtir. Rahmetli babam ile ilgili basında ve kamuoyunda yazılan veya anlatılan bazı yanlışları bu vesile ile dile getirmek istiyorum.
Onun ismi Faik Bucak’tır. Hasan ve Kudret’ten olma 1919 Siverek Bucak nahiyesi Hadro Köyü doğumludur. Bazı bilmezlerin ismine ekledikleri „Abik“ kelimesi büyük dedemizin lakabı „Abo“dan gelmektedir. Bu nedenlede mensubu bulunduğum aileye „Abik“ler derler. Bu nedenle „Abik“ babamın ismi değil ailesinin lakabıdır.
Türkiye Kürdistan Demokrat Parti (TKDP) ilk kurucuları arasında Faik Bucak yer almamaktadır. TKDP’nin 10 Temmuz 1965’de D.Bekir’de Gazi Köşkü’nde bir dut ağacının altında kurulmasından sonraki kurucuları şehit Sait Elçi, Şakir Epözdemir, Şerafettin Elçi, Ömer Turhan ve Derviş Akgül kendisini iki sefer ziyaret edip G.Başkanlık önerisini ikinci defa kendisine kabul ettiren rahmetli Fehmi Bilal’ın -ki TKDP’sini fikir babası ve 1925 Kürt Milli Harekatında Şeyh Seid efendinin katibi- önerisi ile 16 Ağustos 1965 tarihinde D.Bekir’de Turistik Pals Otelinin 103 numaralı odasında yemin ederek partiye girmiş, yapılan toplantıda Genel başkanlığa getirilmiştir. Partinin G.Sekreteri değildir. G.Başkan olmasından sonra ilk G.Başkan Sait Elçi G.Sekreterlik görevini üstlenmiştir. Faik Bucak’ın şehadetinden sonra onun hatırasına binaen G.Başkanlık makamı boş bırakılmış, parti Sait Elçi’nin G.Sekreterliğinde onun şahadetine kadar yönetilmiştir.
Faik Bucak’ın G.Başkanlığa getirilmesinden sonra Şerafettin Elçi Urfa’daki evimize gelerek bir hafta misafir kalmış, Faik Bucak ile birlikte parti programı ve tüzüğünü gözden geçirilip yeniden hazırlandıktan sonra rahmetli Av.Kemal Badıllı tarafından da incelenerek son şekli verilmiştir.
TKDP’nin kuruluşunda yaygın olan kanaatin aksine IKDP’nin herhangi bir oluru veya desteği söz konusu değildir. Partinin tüzüğü ve çalışma biçimi konusunda SKDP’sinin desteği alınmıştır. IKDP’nin TKDP’nin kuruluşundan 1966 yılının Nisan’da Faik Bucak’ın Zinar kod adıyla M.M.Barzani’ye hitaben yazdığı mektup vesilesi ile haberdar olmuştur. Yani TKDP, IKDP’den bağımsız bir parti olarak kurulmuş, Sait Elçi’nin şahadetinden sonra IKDP tarafından görevlendirilen Dervişe Sado tarafından IKDP’nin yörüngesine girmiştir.
1966 yılının Nisan ayının sonunda o dönemin ‘Kürtçülük masasından sorumlu eski MİT Müsteşarı Emre Taner ilk defa Güney Kürdistanı ziyaret etmiş, Türk gizli istihbaratı da TKDP’sinin varlığından ilk defa haberdar olmuştur. Ve bu haberdar oluştan iki ay sonra Bucak ailesinin içerisindeki kan davasından istifade eden gizli güçler 4 Temmuz 1966 tarihinde Faik Bucak’a suikast düzenlemiş, bacağından yaralanan F.Bucak hastahanede yapılan müdahale sonucunda 5 Temmuz günü şahadete ulaşmıştır. Bacağımdan yaralanmıştım. Hastahanede yanıma gelip bizi kimlerin vurduğunu soran kişinin Urfa MİT sorumlusu Yarbay Celal olduğunu annemden öğrenmiştim. Zira Yarbay Celal’in eşi annemin ve dayım Hasan Oral’ın Tire’de dişçilik yaparken arkadaşı imiş.
Faik Bucak’ın şahadetinden sonra komplonun baş planlayıcısı Urfa Jandarma Alay Komutanı Albay Sami Tümerkan Konya’ya tayin edildi.
TKDP’si Faik Bucak’ın şahadetinin hesabını sorabilse idi, G.Sekreteri Said Elçi 1971 Haziran’ında bir komplo sonucu katledilmezdi. T de KDP mensupları G.Sekreterleri Dr. Şivan, Çeko ve Brusk’un şahadetleri üzerine sessizliğe gömülmeselerdi T de KDP’si böyle kolay tasfiye olmazdı.
Zulümle, öldürmeyle, komplolarla Kürt sorunu halledilmedi, aksine daha da kökleşti. Bugünleri görmek babamın en büyük hasreti idi. Ancak gözüde arkada kalmadı. Kürtler bugün Ortadoğunun parlayan yıldızı oldular.
Beş Temmuz aynı zamanda Vedat Aydın’ın evinden kontrgerilla tarafından alınıp 8 Temmuz’da Elazığ-Maden’de katledildiği, KUM meclisi üyesi İkram Mikyasında İzmir’de çalıştığı Sendikaya giderken yine gizli güçler tarafından şehit edildiği tarihtir. Onlarıda saygı ile anıyorum.
KÜRDİSTAN TARİHİNDE BU HAFTA:
* 4 Temmuz 1966 tarihinde PDK-T Genel Başkanı Faik Bucak MİT tarafından düzenlenen bir suikast sonucu yaralanarak kaldırıldığı Urfa Devlet Hastahanesinde kendisine iğne yapılarak 5 Temmuz’da şehit düştü.
* 5 Temmuz 1991 tarihinde HEP Diyarbekir İl Başkanı, İHD Diyarbekir kurucularından, DDKD davası sanıklarından Vedat Aydın Jitem tarafından evinden alınarak gözaltına alındı.
* 5 Temmuz 1994 tarihinde KUM üyesi sendikacı İkram Mikyaz (Kawa) İzmir’de uğradığı kontrgerilla saldırısında şehit düştü.
* 7 Temmuz 1937’de sömürgeci TC, İran, Irak devletleri ve Afganistan arasında Sadabad Paktı kuruldu. Pakt’ın 7. maddesine göre taraflar bölgelerinde oluşacak Kürt hareketlerine karşı işbirliği yapacaklardı.
* 8 Temmuz 1991’da daha önce kontgerilla tarafından kaçırılan Vedat Aydın’ın cenazesi Elazığ-Maden’de kimsesizler mezarlığında bulundu.