Beyaz Rusya’da kadınlar ateş altında

Kadın Haberleri —

.

.

  • BM Özel Raportörü Anaïs Marin Beyaz Rusya’da kadınların yaşadığı fiziki ve psikolojik baskıları, insan halkları ihlallerini raporlaştırdı. Marin, kadınların ateş hattında olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletlere (BM) tarafından Belarus’ta insan hakları ve kadınların durumunu incelmek üzere  görevlendiren Özel Raportörü Anaïs Marin, hazırladığı raporu geçtiğimiz salı günü BM Genel Kurulu’na sundu.

Raporda, Belarus’taki kadınların genel olarak hak ve özgürlüklerinden mahrum edildiği, kadın siyasi aktivistlerin  kaybedildiği, işkence, kötü muamele ve sürgüne maruz kaldığı belirtilerek, “Kadınlar ateş hattında” denildi.

Hükümetin kadın politikalarına da değinilen raporda “Mevzuattaki kusurlar on yıllardır eşitsizliklere, ayrımcılığa ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve ‘istismar’ vakalarında koruma boşluklarına yol açmıştır” denildi.

Kadınların kamusal alana katılımı engelleniyor

Özel Raportörü Anaïs Marin, kadınların kamusal alana aktif olarak katılımının engellendiğini  de belirtti.  Kadınların genellikle “aktif vatandaşlar olarak kamusal yaşama katılmalarından caydırıldığını” söyleyen Marin, sosyal koruma sağlaması gereken kurumların, kadınları çocuklarıyla tehdit etme, çocuklara el koyma, işkence, kötü muamele ve kaybetme de dahil fiziksel ve psikolojik baskıya maruz kaldıklarını gözlemlediklerini aktardı.

Özel Raportör, Beyaz Rusya Hükümeti’nin toplumu bastırdığı, kadınların toplumsal ve siyasi haklarını, özellikle de toplanma, örgütlenme ve ifade özgürlüklerini kısıtladığını söyledi.

Kadın mücadelesi fırsat olarak görülmelidir

Kadınların şiddet ve ayrımcılıktan uzak, daha iyi bir yaşam haklarına saygı gösterilmesini isteyen Marin, Beyaz Rusya’daki yetkilileri, barışçıl kamusal aktivizmi bir tehdit olarak değil, tüm nüfus için hakların korunmasını iyileştirmek için bir fırsat olarak görmeye çağırdı.

Lukashenko 1994’ten beri iktidarda

Beyaz Rusya’da Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana hükümetin başında olan Alexander Lukashenko’nun değişmesi için halk mücadele ediyor. Özellikle Ağustos 2020’deki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana Beyaz Rusya’da milyonlarca kişi otoriter hükümeti protesto etmek için sokaklara döküldü. Yapılan protesto eylemlerinde yaklaşık 800 kişi siyasi gerekçelerle hapsedildi ve 270’den fazla sivil toplum kuruluşu ve bağımsız medya tasfiye edildi. Akademisyenler ve insan hakları savunucuları büyük çapta sürgüne zorlandı. Bunun içinde en fazla zorlanan kesim kadınlar oldu. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.