DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması amacıyla sürdürdüğü süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eyleminin  87.  gününde

 Eylemini Amed’deki evinde sürdüren DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, sağlık durumunu da zorlayarak sesini halka ulaştırmaya çalışıyor, medyanın sorularına yanıt veriyor.

Güven dün hem Hakkari’nin Gever ilçesindeki halka hem de Amed’de nöbet tutanlara seslendi. Güven “Bu yolda düşenler olabilir ama önemli olan amacımızdır” dedi.

“Biliyorum, milyonların yüreği benim yanımdadır” diyen Güven, kendisini yalnız hissetmediğini belirterek, şunun altını çizdi: “Büyük bir maneviyatla sürdürüyoruz. Berxwedan jiyan e.”

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in yanı sıra tecride karşı cezaevlerindeki tutsakların 16 Aralık’ta başlattığı açlık grevi 49, Federe Kürdistan’ın başkenti Hewlêr’de Nasır Yağız’ın eylemi 74. gününe girdi. Leyla Güven’in 8 Kasım’da başlattığı eylem yayılarak devam etmesine rağmen 87 gündür sessizliğini koruyan devlet ve hükümet yetkililerinden bu eylemlere dair yapılmış tek bir açıklama yok.

   

DTK Eşbaskanı Leyla Güven, Hakkari’nin Gever ilçesindeki yurttaşlara canlı yayında hitap etti. HDP ilçe binasına canlı yayın bağlantısı ile Amed’deki evinden bağlanan Güven’i yurttaşlar büyük coşkuyla karşıladı. Güven’in bağlanması ile birlikte ilçe binası; “Gever seninle gurur duyuyor” ve “Leyla rûmeta me ye” sloganlarıyla inlerken, Güven Gever halkının direnişçi ruhunu selamlayarak konuşmasına başladı.

Direnişiniz moral veriyor

 Gever halkının tarihi boyunca gösterdikleri direniş ile adından söz ettirdiğini belirten Güven, “Sizin gösterdiğiniz direniş bize moral oluyor. Direnişimize direniş katmış oluyor. Şu an cezaevlerinde tecride karşı bedenini açlığa yatıran yüzlerce kişi var. İçeride direniş devam ederken dışarıda da buna cevap olabilmek için insanlar alanlara çıkıyor. Tecridin kaldırılması için direnen herkesi buradan selamlıyorum” dedi.

Tecrit sonlanıncaya kadar

 Tecrit koşuları sonlanıncaya kadar açlık grevlerinin devam edeceğinin altını çizen Güven, her dakika ve her saniyenin önemli olduğunu söyledi. Güven’in canlı bağlantısı konuşma zorluğu nedeni ile kısa sürerken, halk Güven’e slogan ve alkışlarla destek verdi.

Nöbet eylemi devam ediyor

Açlık grevlerine destek amacıyla DTK binasında başlatılan nöbet eylemi 3. gününde. HDP milletvekilleri Musa Farisoğulları, Dersim Dağ, Semra Güzel, Rıdvan Turan ve Tülay Hatimoğulları tarafından önceki gün tutulan nöbeti, dün HDP Amed  Milletvekili Saliha Aydeniz ve HDP Muş Milletvekili Mensur Işık devraldı.

Ziyaretlerin kabul edildiği salona, Leyla Güven, Galler’de 48 gündür açlık grevinde olan İmam Şiş ve Hewler’de 74 gündür açlık grevinde olan Nasır Yağız ile açlık grevcilerin fotoğraflarının bulunduğu pankart asıldı. Günün ilk ziyaretini ise Amed’de kültür-sanat alanında çalışanlar, Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyeleri ve tutuklu yakınları gerçekleştirdi.

Önemli olan amacımızdır

 Güven, evinde kurulan 3G aracılıyla salondakileri selamladı. Konuşmasına, “İyi ki varsınız” sözleriyle başlayan Güven, “Cezaevindeyken de yalnız olmadığımızı, taleplerimizi sahipleneceğinizi biliyorduk. Cezaevinde büyük bir coşkuyla direniyorduk ve hala direnmeye de devam ediyoruz. O kadar haklıyız ki, direnişimiz her geçen gün kartopu misali büyüyor. Bu yolda düşenler olabilir ama önemli olan amacımızdır. Çok yakında eylemimiz başarıyla sonlanacaktır” dedi.

Eylemimizi güçlendirelim

 Devlet yetkililerinin, 12 Ocak’ta Mehmet Öcalan’ı Öcalan ile görüştürdüğünü ve kendisinin de cezaevinden tahliye edildiğini hatırlatan Güven, “Devlet iki hamle yaptı ama biz her iki hamleyi de boşa çıkardık” diye konuştu. Güven, konuşmasına şöyle devam etti: “Biliyorum, milyonların yüreği benim yanımdadır. O yüzden kendimi yalnız hissetmiyorum. Arkadaşlarım etrafımda, büyük bir maneviyatla eylemimizi sürdürüyoruz. Biz eylemimizi güçlendirelim, halkımıza gidelim. Bu seçimlerde, belediyeleri yüzde 100 alalım. Hamlelerini boşa çıkaralım. Berxwedan jiyane.”

Daha sonra konuşan ziyaretçiler, Güven şahsında başlatılan açlık grevi eylemlerini selamlayarak, “Direnişiniz bizim direnişimizdir” dedi. HDP’li vekillerin DTK’de başlattığı nöbet eylemini, gün içerisinde birçok kurum ve kuruluş ziyaret etti.

 

AMED