Bir annenin kızını kurtarma savaşı

Dosya Haberleri —

foto: AFP

foto: AFP

  • Bangladeş'te yaşayan bir anne seks ticareti için kaçırılan 16 yaşındaki kızını kurtarmak ölümüne mücadele etti. Kaçırılan çocuk, annesine telefonla ulaşarak, “Hindistan'a götürülüyorum! Kurtar beni!" dedi. Bu sözlerden sonra annenin mücadelesi başladı

PALLAVİ PUNDİR-Çeviri: Serap Güneş

Her yıl en az 20 bin Bangladeşli kadın ve çocuk yasadışı bir şekilde Hindistan'a sokuluyor. Büyük çoğunluk asla geri dönemiyor. Bir şekilde, 34 yaşındaki anne Asiya* ve 16 yaşındaki genç kızı Marium* geri dönmeyi başardı. (Asiya ve Marium'un isimleri güvenlikleri için değiştirildi).

Asiya ve Marium'un hikayesi

Ama bu hikaye biraz farklı: Asiya, kızını kurtarmak için kaçakçılık ağlarına katılıp kendi isteğiyle Hindistan'a girdi. Her şey bu yılın ocak ayının ortalarında Marium'un bir aile dostundan sağlam bir iş teklifi almasıyla başladı. İş teklifi, Bangladeş'in Hindistan ile ortak sınırına yakın bir bölgede çalışmak içindi. İş teklifinin "onun için iyi olduğunu” düşündüğü için, "toparlandı ve bu aile dostuyla birlikte gitti."

Annesini aradı

Çok hızlı bir şekilde, iş teklifinin yalandan başka bir şey olmadığını fark etti. Bu bir insan kaçakçılığı planıydı. Bu sözde aile dostu, Marium'u sınırdan geçirmek için zorla bir tekneye bindirmek üzere, hemen iki yabancı adama teslim etti. Neyse ki teknede Marium bir yabancıyı cep telefonunu ödünç vermeye ikna etti. Telefonla annesini aradı: “Hindistan'a götürülüyorum! Kurtar beni!" dedi Marium Asiya'ya. Telefon elinden alınmadan önce, kendisini kaçıranların isimlerini de söyledi. Birkaç gün sonra Hindistan'ın doğusundaki Bihar eyaletindeki bir genelevde fuhşa zorlanan Marium’un tek yapabileceği umut etmekti artık.

Genel evden kaçtı

O esnada Marium'un annesi harekete geçmişti bile. Asiya karakola giderek kayıp başvurusunda bulundu. Soruşturma yapılacağı vaat edilmesine rağmen, kızından haber almadan 40 gün geçirdi. Asiya, Marium'un aramada kaçakçılarından biri olarak adlandırdığı bir adamla irtibata geçti ve ona iş istediğini söyledi. Hindistan'da bir iş olduğu cevabını aldı. Sonunda, Yeni Delhi, Hindistan'daki bir geneleve getirildi. Ama tüm kızların aynı yere götürülmediğini öğrendi - kızı orada değildi, ancak her ihtimale karşı yine de kalmaya karar verdi. Haziran ayında eşinden Marium'un bir seks alıcısının cep telefonuyla onunla iletişime geçtiği haberini aldı. Marium, Yeni Delhi'den yaklaşık bin 300 kilometre uzaktaydı. Yerel sakinlerin ve Marium'un seks alıcısının yardımıyla Asiya, bulunduğu genelevden kaçtı ve Marium'a kavuştu.

3 bin 404 dolara satıldı

Kızını geri aldığı gece, genelev sahibi Marium'u Bangladeş'ten 3 bin 404 dolara satın aldığını itiraf etti. Daha sonra Marium'un kaçakçılarının, kurbanların bin 173 ila bin 760 dolara satıldığı diğer 25 faille birlikte çok daha büyük bir kaçakçılık şebekesinin parçası olduğu ortaya çıktı.

Bu sahte çalışma/yaşam koşulları vaadi, günümüzde kurbanların seks ticareti için kandırılmalarının yaygın bir yolu ve bu hikaye sadece bir örnek.

Güney Asya'da seks ticareti

Asiya ve Marium'un hikayesi anne ve kızının yeniden bir araya gelmeleri ve tutuklanan üç kaçakçı ile mutlu bir sonla bitse de, bu nadir yaşanan bir şey. Hindistan Sınır Güvenlik Gücü'ne (BSF) göre, son 10 yılda insan ticareti kurbanı olan Bangladeşli kadın sayısı 50 bin civarında olmasına karşın, sadece 2 bin kadarı geri dönebildi. Kölelik karşıtı küresel örgüt Justice and Care'in Bangladeş yöneticisi Muhammed Tarık İslam, suçun özel ve gizli doğası nedeniyle verilerin anekdot seviyesinde kaldığını söylüyor. İslam ayrıca, birçok aile korku veya farkındalık eksikliğinden polise gitmediği için, daha birçok vakanın fark edilmediğini düşünüyor.

500 bin kadın ve çocuk

BSF, Hindistan'daki aracılara satılan 12 ila 30 yaş arasındaki en az 500 bin Bangladeşli kadın ve çocuğu belgeledi. İnsan kaçakçılığının dünyanın en kazançlı ikinci suçu olmasına şaşmamalı. BM raporuna, göre, bu sektör 200 milyar dolar değerinde ve bu paranın yaklaşık yüzde 25'i Hindistan ve Bangladeş'in bulunduğu Güney Asya'da dönüyor.

Seks kaçakçılığının arka planı

Ortalama bir insan "seks kaçakçılığı" terimini düşündüğünde, Marium'un hikayesinin abartıldığını düşünmeye eğilimlidir: genç bir kadın kaçırılıyor, sınır ötesine götürülüyor ve seks köleliğine zorlanıyor. Bu apaçık bir kaçakçılık senaryosu olsa da, ne tek yol, ne de kaçakçılığın en yaygın yolu. Gerçek şu ki, kaçakçılık genellikle kurbanın tanıdığı biri aracılığıyla oluyor - Miriam'ın durumunda, bu kişi bir aile dostuydu. Kaçakçılık dünyadaki çoğu ülkede, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki her eyalette yaşanıyor ve genellikle porno sektöründe oluyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, Kaçakçılık Kurbanlarını Koruma Yasası (TVPA), seks ticaretini "ticari bir seks eyleminin zorla, dolandırıcılıkla veya zorlamayla dayatıldığı veya bu tür bir eylemi gerçekleştirmeye teşvik edilen kişinin 18 yaşına altında olduğu" bir durum olarak tanımlamaktadır.

Not: Siz veya tanıdığınız biri kaçakçılık kurbanıyla, 1-888-373-7888 numaralı İnsan Kaçakçılığı Yardım Hattını arayın.

Kaynak: fightthenewdrug.org

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.