Bir berxwedan hikayesi: Berxbotan

Haberleri —

 Kobanê’nin tüm köylerinde YPG öncülüğünde oluşturulan öz savunma birlikleri amansızca direniyordu. Berxbotan Köyü’ne o sıralarda gitmiştim. YPG/YPJ savaşçıları bu köye Berxwedan diyorlardı. Sorduğumuzda köyün isminin Berxbotan olduğunu ama bu köyün hem devrimden önce, hem de sonrasında büyük direniş gösteren bir köy olduğu için kendilerinin bu ismi verdiklerini söylemişlerdi.


Osmanlı’dan bugüne

Kobanê’nin yaklaşık 20 kilometre güneyinde bulunan köy, yıllarca BAAS rejimin baskılarına maruz kalmış. ”Me ji, Osmaniya heta niha serî li ber zilme daneyniye-Osmanlı’dan beridir zulme boyun eğmedik” diyen köyün bir yaşlısının bu sözleri, rejim dönemini de kapsıyor. Kuzey Kürdistan’da özgürlük mücadelesinin başlaması ardından da köyün birçok genç kadın ve erkeği özgürlük saflarına katılarak dağların yolunu tutmuş. 


19 Temmuz devrimine katıldılar

Özgürlük mücadelesine çok sayıda şehit vermiş olan köy, 19 Temmuz Devrimini de büyük bir coşkuyla karşılamış ve büyük bir irade ile devrime katılmış. Devrime yönelik saldırılar başladığında güney hattında bulunan köylülerin çoğunluğu köylerini terketmek istemiş, ancak Berxwedan köylüleri direniş geleneğine sadık kalarak bir an olsun bunu düşünmeyerek hemen savunma sistemlerini kurmuş ve YPG/YPJ savaşçılarının yanında kahramanca direnmiş. Köyün bu tutumu, sonraki günlerde komşu diğer köylere de örnek olmuş ve direniş güney hattının tümüne yayılmış. 


Doçkacı Xabur’un köyü

Kobanê’de 2014 Temmuz ayında başlayan saldırı dalgasına karşı sembolleşen YPG savaşçılarından doçkacı Xabur da bu köydendi. YPG’li Xabur’un şehit düşmesi ardından son nefesine kadar direndiği tepeye ismi verilmişti. Köye gittiğimizde konuştuğumuz YPG’li Xabur’un ablası, köyün güneyine doğru uzanan ovada bulunan ve kardeşinin isminin verildiği tepeyi saatlerce oturup izlediğini söylemişti bize. 

Kobanê’ye yönelik en kapsamlı saldırının başaldığı 2014 Eylül ayında yine en önde direnenler Berxwedan köylüleri olmuş ancak DAİŞ barbarlarının ağır silah gücüne karşı YPG’nin isteği ile köy boşaltılmıştı. Birçok köylü genç, Kobanê direnişinde ölümsüzleşti. 


Adı gibi direndi

Kobanê’nin özgürleştirilmesi ardından yeniden köylerine dönen köylüler, önceki günün sabahı tarih boyunca tanık olmadığı bir vahşetle karşılaştı. Vahşete uykuda yakalanan çoğunluğu kadın ve çocuk 26 kişi vahşice katledildi. 


YPG’ye katıldılar 

Vahşetten kurtulan gençler, yüzlerini savaş cephesine dönerek DAİŞ’e karşı savaşmak üzere YPG saflarına katıldı. 

ANHA muhabirlerinin bildirdiğine göre, kurtulan gençler kantonun güneyindeki savaş cephelerine ulaşarak YPG’ye katıldı. 


SEDAT SUR/KOBANÊ 
paylaş

Haberler


   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.