Bir de kadının düşüşünü bekleyenler var

Kadın Haberleri —

Fuhuş

Fuhuş

  • Sokakta, markette, kuaförde, pazarda veya iş yerinde her gün onlar göçmen kadınla göz göze geliyoruz. Gözlerimiz birbirine değdiğinde onun gözündeki tedirginliği anlıyor, hissediyoruz. Göçmen kadınları topraklarından koparıp tanımadığı bir ülkeye sürükleyen neden neydi? Neden zincirinin ardı arkası hiçbir zaman kesilmeyecek.

Sokakta, markette, kuaförde, pazarda veya iş yerinde her gün onlar göçmen kadınla göz göze geliyoruz. Gözlerimiz birbirine değdiğinde onun gözündeki tedirginliği anlıyor, hissediyoruz. Göçmen kadınları topraklarından koparıp tanımadığı bir ülkeye sürükleyen neden neydi? Neden zincirinin ardı arkası hiçbir zaman kesilmeyecek.

Soruların cevaplarını aramaya ve yeni gözlere dokunmaya çalışırken Göçmen Kadınlar Anlatıyor projesi ve Yeşil Gazete iş birliği kapsamında yayımlanan video haber karşımıza çıkıyor. Gazeteci Şenol Bali ve arkadaşları, Van’da yaşayan Afgan, İranlı ve Suriyeli göçmen kadınların hikayelerine mikrofon uzatıyor.

Hayallerini yıktılar, sonrası karanlık

Göçmen Kadınlar Anlatıyor‘un 13. bölümünde Azerbaycanlı fuhuşa sürüklenen bir kadın hayat hikayesini anlatıyor. Azerbaycanlı kadın, videodaki titrek sesiyle sürekli iç çekerek başlıyor konuşmaya:

“İnsan büyüdükçe hayaller kurmaya başlar, hayallerde büyür. Ama birden o hayallerin üstüne bir kaya saplanır ya paramparça olur, kırılır. Ondan sonra hayal olmaz ya…”

Tecavüzcü erkeğe tam güven!

Sevgisizliğin ve aile içi şiddetin hüküm sürdüğü bir evde büyüyen kadına, çocuk yaşta emanet edildiği komşusu tecavüz etti. Ailesine buna kaç kez anlatmaya çalıştı fakat aile kızının yerine tecavüzcü erkeğe güvendi, ‘iftira’ dedi.

Kadın konuşmasında tecavüz sonrası yaşadıklarını, “Neden iftira atayım? Bir anne ve baba kızına inanmakta tereddüt ederse demek ki o evladı, kanından değil. Benim canım yandığında onların da canı yanmalıydı ama yanmadı. Daha çok canım yandı” sözleriyle anlatıyoryutkunarak.

El ele bataklığa sürüklediler

Ailesi tarafından şiddet görmeye, dışlanmaya devam eden kadın çalıştığı cafede patronu tarafından fuhuşa sürüklendi. Daha çocuk yaşta olduğu için bunun nasıl bir bataklık olduğunun farkına varmadı. 6 sene önce yeni bir hayata başlamak umuduyla kaçtığı Türkiye’de daha da bataklığa saplandı.

Okumadığı ve yabancı uyruklu olduğu için hiçbir yerde iş bulamıyor ve çaresizce ekliyor: “Mutluluk bizim kapımıza gelmez.”

‘İyi ki doğmuşum’ diyemedi

“Kadının düşüşünü gören erkek hep ondan faydalanıyor ama onları kötü yola sürükleyen kendileri” diyen kadın son olarak hikayesini şöyle anlatıyor:

“Bir ailede sevgi yoksa çocuklar olmadık bataklığa düşebilir. Şu an kurtulmaya çalışıyorum ama her defasında yeniden savruluyorum. Bir kez olsun ‘iyi ki doğmuşum’ diyemedim. Mutluluk kapıma uğramadı. Genç bir kızın yaşama sebebini aldılar. Çocukluğumu da yaşayamadım. O yüzden çalıştığım ilk gün kazandığım parayla kendime bez bebek aldım.” WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.