‘Bir gün döneceğim’

Kültür/Sanat Haberleri —

  • Qamişlo’da 20 Temmuz’da başlayıp bugün bitmesi gereken kitap fuarı, korona virüs nedeniyle dün son buldu. Fuara katılanlardan biri de Serêkaniyeli yazar Anahîta Sîno’ydu. İşgal edilen kentini terk etmek zorunda kalan yazar, ''Topraklarıma döneceğimin umudunu taşıyorum'' diyor.

Anahîta Sîno Serêkaniyeli bir yazar. Doğduğu yaşadığı kent Serêkaniye, Türk devleti tarafından işgal edilince, Rojava devrimine dair yayına hazır iki kitap çalışmasını da yanına alamadan kenti terk etmiş. “Bir gün topraklarıma döneceğimin umudunu taşıyorum” diyen Anahîta Sîno, ne kadar umutlu da olsa döndüğünde arkasında bıraktığı kitaplarını bulamayacağını söylüyor.

Kitabını gizlice bastı

Rojava’da Türk devleti tarafından işgal edilen bölgelerden göçertilen binlerce insan, döneceği günün hayalini kuruyor ve topraklarına kavuşmanın umudunu büyütüyor. Serekaniyêli yazar Anahîta Sîno da bunlardan biri. Anahîta, 1988 yılından beri Kürtçe ve Arapça dillerinde kitaplar yazıyor. “Hestên ji tamarên Xabûr” isimli ilk şiir kitabı 2000 yılında yayımlandı. Kürtçe yazmayı sonradan öğrenen ve Kürtçe kitaplar da yazmaya başlayan Anahîta, Kürtçenin yasak olmasından kaynaklı kitaplarını gizlice okurlarıyla paylaştı. 2018 yılında ise iki hikaye ve şiir kitabı daha yayımladı.

Uzun bir süredir yazamıyor

Kendini yazarlığa adayan ve bu anlamda büyük emek veren Anahîta, Türk devletinin 9 Ekim’de Serêkaniyê’yi işgal etmesinden sonra göç etmek zorunda kaldı. Sürgünlük ve zorla topraklarından koparılmasından derin etkilenen Anahîta uzun bir süredir yazamıyor.

Kitaplarımı alamadım

Anahîta aralarında “Ji ber ku ji te hez dikim min nivîsand” ve “Teriya Kûçik” kitaplarının da bulunduğu 3 kitapla 4. Şehît Herekol Kitap Fuarı’na katıldı.
Doğup büyüdüğü Serêkaniyê’nin işgal edilmesinin kendisini derinden etkilediğini dile getiren Anahîta, duygularını şu şekilde ifade ediyor: “Bir gün kentimin işgal edileceğini hiç düşünemezdim. Zor şartlardan geçtik. Arkamda yayınlanmaya hazır Rojava Devrimi’ni anlatan iki kitap bıraktım. Türk devletinin vahşi saldırılarından dolayı kitaplarımı alamadım. Saldırılardan çocuklarımı korumaktan başka bir şey düşünemiyordum. Sadece çocuklarımı canını düşünüyordum. Bu yüzden de kitaplarımı alamadım yanıma.”

Birer anıya dönüşmesini istiyor

“Bir gün topraklarıma döneceğimin umudunu taşıyorum” diyen Anahîta, ne kadar umutlu da olsa döndüğünde arkasında bıraktığı kitaplarını bulamayacağını söylüyor. Anahîta, asla umutsuz ve iradesiz olmayacağının altını çizerek, yaşadıkları bu zorlu günlerin topraklarına döndükten sonra birer anıya dönüşmesini istiyor.

Kadının özgürlüğü ve fikirleri zincir altındaydı

Rojava Devrimi’nin kadın üzerindeki etkisi ve yazar olarak fuara katılmasına ilişkin ise Anahîta şu değerlendirmelerde buluyor: “Devrimden önce gelenek ve göreneklerle kadının özgürlüğü ve fikirleri zincir altındaydı. Duygularını ve düşünlerini kolayca dile getiremiyordu. Ancak şu an kadının yaşamın her alanında bulunması dikkat çekici. Kadınlar yetenekleriyle farklı edebiyat alanlarında bulanabiliyor.Kürt edebiyatı, kadının anadilini koruması sayesinde bu günlere geldi.”

 

14 yaşındaki Lorîn’in tabloları

Qamişlo’da organize edilen Şehit Herekol Kitap Fuarı’nın dün son günüydü. Zana Salonu’nda gerçekleştirilen fuarda bu sene ilk kez çocuk kitapları standı da açıldı.
Çocukların yoğun ilgi gösterdiği stantta Kürtçe, Arapça ve İngilizce kitaplar yer alıyor. Stanttan sorumlu Rona Egîd isimli 6’ncı sınıf öğrencisi, stantta 73 farklı kitabın yer aldığını söyledi. Fuarda ayrıca Lorîn Hisên isimli 14 yaşındaki ressam, ço
cuk kitapları standının yanında tablolarını sergiliyor.

ANHA/QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.