Bir mezar taşı olsun

Abdurrahman Çakır - Recep Çakır

Abdurrahman Çakır - Recep Çakır

  • Nisêbîn’de sokağa çıkma yasağı sürecinde katledilen Recep Çakır’ın cenazesi, 7 yıldır ailesine verilmiyor. Abdurrahman Çakır, tek isteklerinin bir mezar taşının olması olduğunu söyledi.

Mêrdîn’in (Mardin) Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde 2016’da ilan edilen sokağa çıkma yasakları sürecinde şehit düşen Yekîneyên Parastina Sivîl (Sivil Savunma Birlikleri/YPS) üyesi Recep Çakır’ın (Argeş Pîran) cenazesi, 7 yıldır ailesine verilmiyor.

Amed'in Pîran (Dicle) ilçesinde yaşayan Çakır'ın ailesi, şehadete ulaştığını 2018’de öğrendi. Çakır Ailesi, bunun üzerine 8 Ekim 2018’de "kişi hürriyetinden yoksun bırakmak" suçlamasıyla Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Ailenin suç duyurusu dilekçesinde, cenazesinin kendilerine teslim edilmesi talebi yer aldı. Aile, cenaze için ayrıca kan örneği verdi.  

Cevap verilmedi

Ailenin verdiği kan örneği, İstanbul Adli Tıp Kurumu'na (ATK) gönderildi. ATK'den 26 Kasım 2018'de gelen yanıtta, kan örneğinin İlçe Devlet Hastanesi'ndeki kemik örneklerinden birisiyle yüzde 99,99 oranında uyuştuğu belirtildi. Savcı, 18 Aralık 2019'da ailenin şikayetiyle ilgili "kovuşturmaya yer olmadığına" dair karar verdi. Kararda, cenazenin aileye verilmesi talebine dair herhangi bir ibareye yer verilmedi. 

Aileyi cezalandırma

MA’dan Mehmet Güleş’in görüştüğü Çakır’ın ağabeyi Abdurrahman Çakır, cenazenin kendilerine verilmemesine tepki gösterdi. Çakır, "Bu kararla aileyi mi cezalandırmak istiyorlar? Sonuçta yaşamını yitirmiş bir kişidir. Defin etme hakkımız var" dedi. Cenazenin kendilerine verilmemesi konusunun her akıllarına geldiğinde aynı acıyı tekrar tekrar yaşadıklarını belirten Çakır, "Cenazenin nerede olduğunu bilmiyoruz. Cenazeyi alamadığımız için de taziye kurmadık" dedi.

Onları ikna edemiyoruz

Babasını kanser hastası olduğuna ve annesinin de sağlık sorunları yaşadığına dikkat çeken Çakır, şöyle devam etti: “Ölmeden önce çocuklarına ait bir mezar taşının olmasını istiyor, mezarı başında bir dua okumak istiyorlar. Bu nedenle hep gelecek bir haberi bekliyorlar. Annem sürekli kardeşimin cenazesini soruyor. Annemi ikna edecek bir cevap veremiyoruz. Babam da kardeşimin yaşamını yitirdiğine ikna olmamış. Her ikisinin de son dilekleri mezarı başında bir dua okumaktır.”

Yaptıkları zulümdür

Tüm inançlarda ölülerin gömülme hakkını olduğunu hatırlatan Çakır, şunları ekledi: “Bunlar cenazelerimizi vermiyorlar. Cenazeyi vermeyerek, aileyi cezalandırıyorlar. Yaptıkları zulümdür. Kardeşimin cenazesini almak için arayışımız sürecek.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.