Bir sıfır geriden başlamak

Kadın Haberleri —

ASLI PASİNLİ

ASLI PASİNLİ

  • Avukat Aslı Pasinli,  evlilik ile alaşağı olan kimliğin, boşanma ile yeniden alaşağı olduğunu belirterek, bunun kadın açısından kariyerin sıfırlanması anlamına geldiğini belirtti. Kimlik inşasının politik olduğunu kaydeden Pasinli, kimliğin yarısını medeni hale feda etmemek gerektiğini söyledi. 

ŞERİBAN ASLAN/JINNEWS 
 
Medeni Kanunda, eşitlik ilkesi ile bağdaşmayan düzenlemelerin değiştirilmesi gerekçesiyle Ocak 2002 tarihinde değişiklik yapıldı; buna rağmen kadın ve erkek eşitliğine aykırı 187’nci madde emredici bir hüküm olarak yeni Medeni Kanunda da varlığını korumaya devam etti. Madde, eşlere seçim hakkı tanımayan bir şekilde, “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır” şekilde yazıldı. Söz konusu maddeye göre, kadının bu konuda tek bir seçim hakkı var, o da eşinin soyadının önünde önceki soyadını kullanabilmesi.

Bu durumdan şikâyetçi olan kadınların bazıları mahkeme yoluna başvurarak olumlu sonuçlar aldı. Evlendikten sonra sadece kendi soyadını kullanmak isteyen kadınlardan biri de Amed Barosu avukatlarından Aslı Pasinli.
 
Evlendikten bir ay sonra dava açtım

Yakın bir tarihte evlendiğini söyleyen Pasinli, Medeni Kanun’da, “Kadın evlenmekle birlikte eşinin soy ismini alır. Ya da eşinin soy ismi önüne kendi bekârlık soyadını kullanabilir” hükmü olduğunu kaydetti. Pasinli, “Ben de buna binaen eşimin soy ismini kendi soy ismimden sonra kullanmaya başladım. Evlendikten bir ay sonra dava açtım” dedi. Davanın henüz karar aşamasına gelmediğini belirten Pasinli, “Kendi soyadınızla beraber eşin soyadını kullanabilirsiniz” sınırının çizildiğini belirterek, kanunda kadının kendi soyadını kullanmasının bir karşılığı olmadığı için dava açması gerektiğini dile getirdi. 

Evlilik ve boşanma yeni kimlik inşa ediyor

Avukatlıkta ismin bir marka olduğunu ifade eden Pasinli, “Mesela bugün Aslı Pasinli dediğiniz zaman müvekkillerimiz ve diğer mecralar bu şekilde bizi tanıyor. Fakat bir evlilik gerçekleştiğinde soyadı değişerek ortaya yeni bir kimlik çıkıyor” dedi.

Başka meslekler için de aynı şeyin geçerli diyen Aslı Pasinli,  evlilik ile birlikte inşa edilen kimliğin alaşağı olduğunu dile getirdi. Evlilik ile alaşağı olan kimliğin, boşanma ile yeniden alaşağı olduğunu aktaran Pasinli, “Bu, kariyerinin sıfırlanması demektir” diyerek soyadı kanununun kadınlar açısından dezavantajına işaret etti.
 
Kimlik inşası politik bir meseledir

Pasinli, alınan kararlarda en etkili hususlardan birinin de kadın erkek eşitliğinin aleyhine bir durum oluşturması ve ayrımcılık yasağına denk düşmesi olduğuna dikkat çekti. Bundan kaynaklı kadınların toplumda bir kimlik inşa etmesinin başat konulardan biri olduğuna değinen Pasinli, bunun politik bir mesele olduğunu, bu davaların da mücadelenin bir parçası olduğunun farkında olunması gerektiğini söyledi.

Birçok kadın katliamı dosyası ve şiddet davalarının takibini yaptığını belirten Avukat Aslı Pasinli, kadınlar açısından politik farkındalığın inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Kadın evlendiğinde yaşama bir sıfır geriden başladığını kaydeden Pasinli şöyle dedi: “Kendi kimlik inşamıza, soyadımıza sahip çıkmak aslında kendi öz benliğimize sahip çıkmamıza denk düşüyor. Buna saldırı kanunlar aracılığıyla olup, eril yargının kanunlarla kadın erkek eşitliğinde erkeği öncelemesiyle başlıyor. Bunları iyi okumak ve iyi anlamlandırmak gerekir. Bu davayı da eşitlik mücadelesinin bir parçası olarak görüyorum.” 

Medeni hale kimlik feda edilmemeli

Kadının anayasal haklarına değinen Pasinli, son olarak şöyle dedi: “Nasıl ki adımız kimliğimizin bir parçasıysa soyadımız da aslında kimliğimizin diğer yarısıdır” diyen Pasinli, “Bunun farkında olmak ve kimliğimizin yarısını medeni hal değişikliğine feda etmemek gerektiğini düşünüyorum. O yüzden medeni halimizdeki bu değişiklik bizim hayatımızda kocaman bir değişiklik silsilesine yol açmamalıdır. Ve biz evlilik ya da boşanmayla değişen hayatlar değil, hep kendimiz olarak yola devam etmeliyiz.”

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.