Bitlis için de dönüm noktası

Enver Barin - Semra Çağlar Gökalp - Hüseyin Olan

Enver Barin - Semra Çağlar Gökalp - Hüseyin Olan

  • Yeşil Sol Parti Bitlis milletvekili adayları 14 Mayıs seçimleri için iddialı. Vekil adayları, kayyum ve soykırım politikalarına inat halkın sandıkta üçte üç yapacağını söylüyor.

MAHİR FIRAT FİDAN - BİTLİS

Halkın iradesinin gasp edilip kayyumlar atanan; inkar, imha, asimilasyon ve özel savaş politikalarıyla yönetilmeye çalışılan kentlerden biri de Bitlis. Bitlis’te 2014 yerel seçimlerinde BDP adayı Hüseyin Olan, oyların yüzde 43,8’ini alarak belediyeyi kazandı, ancak ardından belediyeye kayyum atandı ve tutuklandı. HDP, 2015 genel seçimlerinde iki vekil, AKP ise 1 vekil çıkarırken; 2018 genel seçimlerinde ise AKP 2, HDP bir vekil çıkardı. AKP, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 10 farkla öne geçip belediyeyi alsa da kentin birçok ilçesine kayyum atandı. HDP’nin yüzde 41 oyla kazandığı Güroymak’a 2020’de kayyum atandı. Tatvan’da da çoğunluk HDP’de iken HDP meclis üyeleri görevden alındı, belediye AKP’ye teslim edildi. Kurdistan’da kritik kentlerden biri olan Bitlis’te bu kez Yeşil Sol Parti oldukça iddialı. Vekil adayları kayyumlara, soykırım politikalarına inat halkın üçte üç yapacağını belirtiyor.

6 yıl rehin tutuldu

Bitlis’in adaylarından birisi daha önce kentin yakından tanıdığı simalardan. 2014’de belediye eşbaşkanlığını kazanan, ardından yerine kayyum atanan Hüseyin Olan. Yeşil Sol Parti 1. sıra adayı Olan, Bitlisli ve 1987’den beri kentte eczacılık yapıyor. Siyasi geçmişi ise uzun. 1991'de kurulan Demokrasi Partisi'nin (DEP) merkez ilçe kurucu başkanlığını yaptı, daha sonra değişik dönemlerde partinin il ve ilçe yönetim kurullarında görev aldı. Olan, siyasi mücadelesinde 2014’te yapılan yerel seçimlerde HDP’den Bitlis Belediyesi Eşbaşkanı olarak seçimlere girip kazandı. Birçok HDP’li belediye gibi Bitlis Belediyesi'ne de 2016’da kayyum atandı; Hüseyin Olan tutuklandı. Yaklaşık 6 yıl cezaevinde kaldıktan sonra Yargıtay’da dosyası bozullarak tahliy eedildi. Tahliye edildikten sonra köşesine çekilmeyip çalışmalarını sürdüren Olan, bu mücadelesini şimdi de Meclis'te sürdürmek istiyor.

Talan ve peşkeş

AKP’nin 2016 kayyumu ardından belediyeyi  iş birlikçilere peşkeş çektiğini ve talan ettiğini belirten Olan, “Bizim eşbaşkanlık yaptığımız süre boyunca belediyenin borçları ödendi fakat kayyum belediyenin bütün varlıklarını dağıttı. Bitlis’teki göç oranı kayyumun yanlış politikaları yüzünden artarak devam ediyor. Bitlis’te hayvancılık ve tarım da devletin bilinçli yıkım politikaları ve koruculuk sisteminden dolayı sonra yok olma noktasına geldi. Kentin temel sorunlarından birisi de. Birçok kişi göç etmek zorunda kaldı” dedi.

Bilinçli işsizlik politikası

İşsizliğin Kürt kentlerinde iktidar tarafından bilinçli bir politika olarak kullanıldığının altını çizen Olan, şunları paylaştı: “Bitlis’te yaşayan gençler işsizlikten dolayı Batı metropollerine ve Avrupa kentlerine göç etmek zorunda bırakılıyor. Örneğin kentte tütün üretimi Tekel’in özelleşmesinden sonra çok fazla azaldı. Bu durum Bitlis’te 200 bin kişiyi etkiledi.”

Yeni bir pencere açılacak

14 Mayıs seçimlerinin, kayyum siyasetine son verilecek, tüm bu sorunların çözümüne kapı aralanacak önemli bir tarih olduğunu kaydeden Hüseyin Olan, şöyle konuştu: “Kürt sorununun demokratik zeminde acilen çözülmesi gerekiyor. 14 Mayıs seçimleri demokratik cumhuriyetin temellerinin atılma seçimleridir. Çünkü 20 yıldır adeta diktatörleşen bir iktidar mevut. Bu iktidarı 14 Mayıs’ta göndereceğiz. Bu iktidar gittikten sonra yeni bir pencere açılacak. Demokratikleşmenin önünü açacağız ve kendi kimliklerinden koparılan halkların kendi topraklarında özgürce yaşayacağı bir ortam sağlayacağız.”

Zorunlu göçten dönüş

Yeşil Sol’un kentteki 3. sıra adayı Enver Barin, Bitlis’in Şette köyünde 1964'te doğdu. Barin’in köyü 1993’te boşaltılınca ailesiyle İstanbul’a göç etti. 1993’te DEP ile beraber siyasi mücadelesi başladı. 2000’li yıllarda “Köye Dönüş” projesi ile beraber Bitlis’e geri döndü. Bitlis’te üç yıla yakın DBP döneminde İl Eşbaşkanlığı yapan Barin, “Bizim dönemimizde bütün arkadaşların ortak çalışmasıyla Bitlis oyunu artırdı. Çözüm süreci bittikten sonra, büyük bir baskı, zulüm ve siyasi soykırım başladı. Ben de 6 yıl cezaevinde kaldım” dedi. Cezasına az bir süre kala Yargıtay’ın tahliye kararı verdiği Barin, çıktıktan sonra da mücadeleye devam etti.

İktidar düşen gençlik istiyor

AKP iktidarının her yerde olduğu gibi Bitlis’e de büyük zararlar verdiğinin altını çizen Barin, şunları söyledi: “Bitlis üretici bir kent iken, tüketici bir kente dönüştü. Bunun sorumlusu AKP iktidarıdır. Kürt gençlerini işsizlikle kontrol etmeye çalışan ve uyuşturucuya iten politikaları Bitlis özelinde çok net görüyoruz. İktidar düşünen bir gençlik değil, düşen bir gençlik istiyor. Kahve ziyaretleri yapıyoruz. Bu ziyaretler esnasında fark ediyoruz ki kahveler gençlerle dolu. Bizim Bitlis için yapacağımız en önemli çalışma işsizlik sorununu çözmek. Demokratik bir ortam yaratılırsa buraya yatırımlar artacaktır. Biz bunu teşvik edeceğiz.”

Dönüm noktası olacak

14 Mayıs seçimlerinin Bitlis için bir dönüm noktası olacağını söyleyen Enver Barin, şunları ekledi: “Bitlis’te gittimiz her kapıda halk 14 Mayıs’ta gerekli cevabın verileceğini söylüyor. Bugün Bitlis’te halk çok coşkulu. Bitlis’te halk ayaklanmış ve seferber olmuş durumda. Halk artık AKP-MHP iktidarından çekinmiyor. Gittiğimiz her yerde halk bize çok ilgi gösteriyor. Bu süreci üç vekil ile taçlandıracağız.”

Bu mirasın takipçisiyiz

Bitlis’in 2. sıra adayı ise Semra Çağlar Gökalp. 1988'de Bitlis’in Lerd köyünde doğdu, 90’lı yıllardaki köy boşaltmalarında Göklap’in doğduğu köy de boşaltıldı ve Antalya’ya göç etti. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okuyan Semra, İngiltere ve Amerika’da dil, kültür ve kadın çalışmalarında yer aldı. Van Büyükşehir Belediyesi’nde hem özel kalemde hem de dış ilişkiler şube müdürlüğünde çalıştı. Yeşil Sol Parti’nin kentteki 2. sıra adayı olan Gökalp, “Bizim sahip olduğumuz bir kültür ve mücadele geleneği var. Bize bırakılan bir miras var. Biz bu mirası kendimize rehber edineceğiz. Bitlis’te kadın kimliğinin ve renginin daha net göründüğü, inançların daha rahat yaşanabildiği bir toplum yapısı örmek öncelikli hedefimiz” dedi.

Bitlis’te ciddi bir genç nüfus olduğunun altını çizerek, işsizliğin de kentin temel problemlerinden biri olduğunu söyleyen Göklp, “Bitlisli yatırımcıları buraya çekmek ve burada yatırımları güçlendirip gençlere ekonomik olarak bir iş alanı açmak istiyoruz” diye konuştu.

7 Haziran’ı aşacağız

7 Haziran 2015 seçimlerinde Bitlis’te HDP’nin 59,46 ile iki milletvekili çıkardığını, 24 Haziran 2018 seçimlerinde ise yüzde  42.5 oy alarak bir milletvekili çıkardığını hatırlatan Gökalp, şunları ekledi: “7 Haziran’da yarım kalan hesabı bu seçimde görmek gibi bir motivasyon var halkta. Biz yaptığımız çalışmalarda nereye gidersek gidelim halk ‘üç vekili de alacağız’ diyor. Yani halkın motivasyonu bu şekilde, bu bizi de motive ediyor. 7 Haziran’ı da aşan bir ruhla yapılacak çalışma buradan rahatlıkla üç tane vekili çıkarabileceğimizi gösteriyor.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.