Biz direnmeyi seçtik

Kadın Haberleri —

Halise Bilir

Halise Bilir

  • Bir yıl arayla iki oğlu Özgürlük Mücadelesi’nde şehit düşen Halise Bilir, “Bütün anneler ayağa kalkıp birbirine el versin. O kadar çok acımız var ki, ama biz o acıyı çekmeyi değil direnmeyi seçiyoruz” dedi.  

Özgürlük Mücadelesi’nde iki oğlu şehit düşen Halise Bilir, Kürdistan’da evlat acısı yaşayan binlerce anneden biri.

Bir oğlunu Cizre bodrumlarında diğer oğlunu da Amed’de bir çatışmada kaybeden Halise Bilir, yaşadığı zorlu günleri barış çalışmaları yürüterek atlatmaya çalışıyor. 
Çocuklarını çok zor şartlar altında büyüttüğünü söyleyen Halise Bilir, şehit düşen çocuklarının ardından daha fazla kan akmaması için Batman’da Barış Anneleri Meclisi çalışmalarını yürütmeye başladığını söylüyor.

Şehadet haberlerini bir yıl arayla aldı
Bir anne olarak daha fazla annenin yüreğinin yanmaması için her gün evden çıkıp o vicdanla çalışmalar yürüttüğünü belirten Halise Bilir, hayat hikâyesini şöyle anlatıyor: “Çocuklarımı çok zor koşullar altında eziyet içerisinde büyüttüm. İki oğlumun ölüm haberini bir yıl arayla öğrendim. Bir oğlum Cizre’de, diğer oğlum Amed’de yaşamını yitirdi. Cizre’de oğlumun cenazesini bir yıl 7 ay boyunca aradım. TOKİ konutları için yapılan kazıda benim oğlumun cenazesi çıktı. Diğer oğlumu da ben yüzünden teşhis ettim. Çocuklarımı bile göremeden onların ayaklarına sarılarak ağıt yakıp onlarla vedalaştım.”

Bu gidişata bir dur denilmeli
Halise Bilir, oğullarının şehadetinden sonra bir gün bile evde oturmadan annelerin yaptığı çalışmalara katılıyor. Çocuklarından ardından kendisini barış ve özgürlük mücadelesine adadığını söyleyen Halise Bilir, “Çocuklarımızın hepsi katledildi. Onlardan sonra ben de kendimi buraya bağladım” diyor. “Evde kalsaydım şimdi kafayı yemiştim” diyen Bilir, diğer annelerle ortaklaşarak çalıştıklarını ve acılarını paylaştıkların söylüyor.  
“Başka kanlar akmasın, annelerin ciğeri yanmasın diye her yere gidiyoruz. Kürt anneleri çok acı çekti, çok canları yandı hala da yanmaya devam ediyor” diyen Bilir, bu gidişata bir dur denilmesi gerektiğini aktarıyor. 

Acımızla direniyoruz 
Son nefesine kadar çocuklarının mücadelesini devam ettireceğine değinen Halise Bilir, “Her daim onlarla olacağım. Benim gibi binlerce anne var. Fotoğraflara bakıp acı çekmeyelim. Bütün anneler ayağa kalkıp birbirine el versin. O kadar çok acımız var ki, ama biz o acıyı çekmeyi değil direnmeyi seçiyoruz. Savaşa karşı yaşamı savunuyor, bunun için mücadele ediyoruz” dedi.

NUJINHA/BATMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.