‘Bizi kendi insanlarımız kurtardı’

Kadın Haberleri —

Ayşe Yıldırım

Ayşe Yıldırım

  • ‘Çıkan kendi çabasıyla çıktı çıkamayan yardım çığlığı ata ata öldü’ diyen depremzede Ayşe Yıldırım, Adıyaman’ın üç gün sahipsiz kaldığını belirterek, ‘Bizi kendi insanlarımız kurtardı. Kendimiz kepçe getirerek insanları enkaz altlarından çıkarmaya çalıştık’ dedi. 

Arama-kurtama çalışmalarının durduğu Semsûr’un (Adıyaman) merkez, ilçe, belde ve köylerde binlerce bina yıkıldı. Can kaybı sayısına ilişkin resmi bir açıklamanın yapılmadığı kentte enkaz kaldırma çalışmaları ise devam ediyor.

Yıkımın yaşandığı ve salgın hastalık riskinin yoğun olduğu kentte depremden acı hikayeler, yaşanmışlıklar kaldı. Deprem gününü NÛJINHA’dan Medine Mamedoğlu’na anlatan depremzede Ayşe yıldırım kendi çabalarıyla enkazdan çıktıklarını söyledi. 

Duvarı tekmeleyerek çıktılar

Yıldırım, yıkılan 5 katlı bir binanın 4’üncü katında oturduklarını anlatarak şöyle devam etti: “Evin sallanmasıyla ben direk kalktım ‘deprem oluyor’ deyip eşimi kaldırdım. Duvar köşesinde kızım yatıyordu ben kızımın yanına eşim de benim yanıma uzandı. O şekilde iki üç sallantıdan sonra 5 katlı apartman yıkılmaya başladı. O çöküşle apartman yol tarafına savruldu. Tek şansımız duvarın o tarafa düşmesiydi. Biz dakikalarca o enkaz altında kaldık. Eşim yanımızda bulunan duvarı tekmeleye tekmeleye bizleri çıkardı. En son ben çıktım. Eşimin ayağında çatlak oluştu benim de kolumda yaralar. Kızımın da yüzü gözü kanlar içindeydi. Çıktığımızda her yerde çığlıklar, ağlamalar yükseliyordu. Enkazlardan yardım çığlıkları geliyordu.”

‘O gece tam bir tufan gibiydi’

Enkazlardaki yardım çığlıklarının iki gün sonra kesildiğini söyleyen Ayşe Yıldırım, kendi apartmanlarının hem üst hem de alt katından sesler geldiğini ancak iki gün sonra o seslerin kesildiğini belirtti. AFAD ekiplerinin arama kurtarma çalışmalarını geç başlatmasına tepki gösteren Yıldırım, “Bizler kendi imkânlarımızla enkazdan çıktık. Biz enkaz altında kaldığımızda çok az bir boşluğumuz vardı doğal olarak nefes alamıyorsunuz. İnsanlar günlerce o enkazların altında kaldılar. O gece tam bir tufan gibiydi, duvarlar üstümüze üstümüze geldi” dedi.

'Adıyaman'ı duymadılar'

Semsûr’un üç gün boyunca unutulup, sahipsiz bırakıldıklarına dikkat çeken Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz baştan beri şunu söylüyoruz; ekipler zamanında ulaşsaydı belki de herkesi kurtarabilirlerdi. Ama geç geldiler o kadar insan öldü. Çıkan kendi çabasıyla çıktı çıkamayan yardım çığlığı ata ata öldü. Çoğu insanlar bu şekilde yaşamını yitirdi. Komşularımdan da ilk günlerde çok ses geliyordu ama sonradan sesler kesildi. Ekipler erken gelseydi bu kadar ölüm yaşanmazdı. Adıyaman’ı duymadılar diğer insanlar da zor durumdaydı ama burası 3 gün sahipsiz bırakıldı. Bizi kendi insanlarımız kurtardı. Kendimiz kepçe getirerek insanları enkaz altlarından çıkarmaya çalıştık. Günlerce bu böyle devam etti.”

SEMSÛR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.