BM Efrîn için güvence versin
Efrîn yönetimi, BM’ye yaptığı çağrıda, halkın Efrîn’e dönüşü ve yerleşmesi için gözetim ve koruma garantisi sağlamasını istedi.
Efrîn Özerk Yönetimi ile Berxwedan Kampı Yönetimi, yerlerinden edilen yüz binlerce insanının uluslararası güvence altında yeniden dönüşlerinin sağlanması gerektiğini bildirdi.
Efrîn Özerk Yönetimi ile Berxwedan Kampı Yönetimi, dün Şehba Kantonu’na bağlı Fafin ilçesinde açıklama yaptı. Kürtçe açıklamayı kamp yöneticilerinden Ruşen Hisen okurken, Arapça açıklamayı da yine kamp yöneticilerinden Cihan Mihemed okudu.
Yüz binlerce insan göç etti
Türk devleti ile Rusya arasında çıkarlar esas alınarak ve DAİŞ, El Kaide gibi çetelerle birlikte, tüm dünyanın gözü önünde Efrîn’e işgal saldırıları yapılarak yüz binlerce insan yerlerinden zorla çıkarıldığı hatırlatıldı. Mevcut durumda Efrîn halkının zor koşullarda yaşam mücadelesini sürdürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, Türk askerleri ve çetelerinin Efrîn’de her türlü talan, hırsızlık gibi suçları işlediği, biat etmeyenleri de katlettiği belirtildi. İşgalci ve soykırımcı Türk devletinin, bünyesindeki çeteler eliyle bölge demografisiyle oynadığı kaydedilen açıklamada, bu temelde gayrı meşru bir hakimiyeti Suriye topraklarında ve özellikle de Efrîn’de hakim kılmaya çalıştığı vurgulandı.
Halk direnişten vazgeçmiyor
İşgalci Türk devletinin 58 gün boyunca gerçekleşen saldırılarına karşı kahramanca direnen Efrîn halkının, yüz binler halinde Şehba Kantonu ve Nubul Zehra’ya geçtiği ama direnişinden vazgeçmediği ifade edilen açıklamada, şunlar belirtildi: “Kendi şehitleri izinde mücadelesini sürdürmeye ve Efrîn’e dönmeye kararlıdır. Ancak mevcut durumda bu halk, en zor şartlarda ve saldırı tehditleri atlında olmasına rağmen direnişini sürdürmektedir.
Görevinize sahip çıkın
Bizler de Efrîn Özerk Yönetimi ile Berxwedan Kampı Yönetimi ve halkı olarak, uluslararası kamuoyuna ve BM’ye sessizliklerine son verme ve görevlerine sahip çıkma çağrısı yapıyoruz. BM’den biran önce AKP-MHP faşizmi ile çetelerinin Efrîn’e dönük terör saldırılarını görmesini ve halkı soykırım saldırılarından korumanın garantisini vermesini bekliyoruz. Bu temelde Efrîn halkına sahip çıkarak, insani yardımları ahlaki bir sorumluluk olarak görmeli ve yapmalıdır. Aynı zamanda insan hakları kuruluşları ve sınır tanımayan doktorlar birliğine de buraya gelerek Efrîn halkının yaşadığı koşulları yerinde görmeleri ve buna göre de sorumluluklarını yerine getirmeleri çağrısı yapıyoruz.”
ANHA/ŞEHBA