BM, İsrail ve Filistin’i kınadı

Dünya Haberleri —

Gazze'ye İsrail hava saldırısı Foto: AFP

Gazze'ye İsrail hava saldırısı Foto: AFP

  • BM, Filistin’e dönük İsrail saldırılarında Gazze kentinde yaşanan sivil can kayıplarını ve Gazze’den İsrail’e yönelik roket saldırılarını kınadı.

İsrail’in “Ok” adıyla yaptığı hava ve topçu saldırıların yaşanan sivil can kayıpları konusunda her hangi bir açıklama yapma gereği duymadı. İsrail’in hava saldırılarında aralarında en az 10 sivilin de olduğu 21 Filistinli öldü. Filistinli sağlık yetkililerine göre İsrail’in saldırısında ölenler arasında en az beş kadın ve beş çocuk var.
Gazze’deki Filistinli grup İslami Cihad’da İsrail’i roket saldırılarıyla hedef aldı. İsrailli yetkililere göre Çarşamba akşamı itibariyle Gazze’den 400’de fazla roket ateşlendi ve bu roketlerin çoğu ya etkisiz hale getirildi ya da açık araziye düştü.
İsrail’in Gazze Şeridi’nin yönetimini elinde bulunduran Hamas’ı hedef almaktan kaçınarak daha çok İslami Cihad grubunu vurması, tarafların çatışmayı daha geniş kapsamlı bir savaşa dönüştürmekten kaçındığının bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

BM’den çağrı
İki tarafa da itidal çağrısı yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Gazze’de yaşanan sivil can kayıplarını ve Gazze’den İsrail’e yönelik roket saldırılarını kınadı. BM Genel Sekreteri, İsrail’in orantılı güç kullanımı dahil uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerine uyması çağrısı yaptı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de bölgedeki çatışmaları ele almak üzere basına kapalı toplandı.

Mısır devreye girdi
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu televizyonda canlı yayınlanan açıklamasında militanlara sert bir darbe vurduklarını belirtti ve operasyonların devamının geleceği imasında bulundu.
İslami Cihad ise roket saldırılarını sürdüreceğini belirtti. Örgüt yetkilisi Muhammed El-Hindi, İsrail’in üst düzey İslami Cihad komutanlarını hedef alan operasyonları durdurmasını istediklerini söyledi.
Bölgede taraflar arasında sık sık arabulucu rolü üstlenen Mısır’da devlet kontrolündeki televizyon Kahire’nin ateşkes için devreye girdiğini bildirdi. NEW YORK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.