ALİ ÖZŞERİK / ZÜRİH

İnsan hakları savuncularının durumuna ilişkin BM Özel Raportörü Michel Forst, BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulan yıllık raporda, haklarını savunan kadınların giderek sertleşen bir şiddetle karşı karşıya kaldığı uyarısında bulundu.

“Kadınlar, dünya genelinde artan baskı ve şiddetle karşı karşıya kalıyor. Kadın hakları savunucularının hiçbir ayrıma tabi tutulmaksızın ayrımcılığa karşı mücadelesine saygı duyulması, teşvik edilmesi ve haklarının korunması gerekirken genellikle saldırıya uğruyorlar” denilen raporda, özellikle son yıllarda siyasi liderlerin kadın düşmanı, cinsiyetçi ve homofobik söylemlerinin giderek artış gözlendiği, kadınlara karşı şiddetin bu şekilde normalleştirildiği kaydedildi.

Terörist ve cadı!

Mücadeleci kadınların hedef haline getirildiğine vurgu yapılan raporda, “Birçok ülkede, insan hakları için konuşmaya cesaret eden kadınlar damgalanır, kötü anneler, teröristler veya cadılar olarak adlandırılır, susturulur, marjinalleştirilir ve hatta öldürülebilir. Karşılaştıkları düşmanlığın yalnızca devlet yetkililerinden değil, medyadan, sosyal hareketlerden, kendi topluluklarından ve hatta ailelerinden gelmesi de endişe vericidir” denildi. Raporda, sivil toplum alanını kısıtlayan, düşünce, ifade, toplanma ve gösteri haklarını kısıtlayan yasaklara yönelen devletlerin sayısının da artışta olduğuna işaret edildi.

Raporda “Devletler ve uluslararası kuruluşlar, kadın hakları savunucularının karşılaştığı zorlukları ve riskleri görmeli. Kadınların insan haklarının desteklenmesi ve korunmasına eşit, anlamlı ve güçlü bir şekilde katılmalarının desteklenmesini ve etkinleştirilmesini sağlanmalıdır” vurgusunda bulunuldu.