Bölgesel dengesizlik giderilmeli

Müslüm Erbay
- DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, sürecin selameti için kardeşlik hukukunun geliştirilmesi ve ekonominin güçlendirilmesi, bölgesel dengesizliğin giderilmesi gerektiğini söyledi.
MA'ya konuşan Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) Başkanı Müslüm Erbay, iki taraflı yürüyen bu süreçte bazı detayları gözden kaçırmamak gerektiğini; Kürt tarafının süreci daha hızlı ilerletirken devletin ağır hareket ettiğini söyledi. Yine de olumlu bir şekilde ilerlediğini kaydeden Erbay, "42 yıllık bir savaşın tabii ki sadece ekonomik bakımdan değil, her yönü ile ülkeye verdiği hasar çok büyük. Biz daha önce bunun bir ön çalışmasını yaptık. 42 yılda savaşa harcanan bütçenin 4 trilyon dolar olduğunu tespit ettik. Harcanan 4 trilyon doların ekonomik kaybının bölgesel dağılımına bakıldığında, kaybın yaklaşık yüzde 90’ının bu bölgeye ait olduğunu söylemek mümkündür. Elbette çok acılar yaşadık ama Batı'da olan insanların yaylaları yasaklanmadı, köyleri boşaltılmadı” dedi.
İki temel ihtiyaç
Bölgenin iki temel büyük ihtiyacı olduğunu hatırlatan Erbay, şöyle devam etti: “Bu iki unsurdan biri kardeşlik hukukunun geliştirilmesi, diğeri ise ekonominin güçlendirilmesi. Bunun için iş dünyasına düşen ciddi görevler var, iş dünyası hem temkinli hem de kullandığı dile dikkat etmek zorunda. Bize düşen en büyük görevlerden birisi de Doğu ve Batı arasındaki gayri safi milli hasılanın düşüklüğünden yerel ve bölgesel kalkınmaya kadar her türlü gayreti göstermek. Bunun için mücadele etmemiz gerekiyor.”
Seçilmişlere saygı
Kürt siyasetçilerin halen cezaevinde olmasının sürecin ruhuna uygun olmadığını vurgulayan Erbay, şunları söyledi: “Kürt siyaseti geçmişte çok badireler atlattı ve çok bedeller ödedi, halen de içeride çok sayıda Kürt siyasetçi var. Siyasetçilerin tahliye edilmesini, bununla beraber halk tarafından seçilmiş belediye başkanlarının demokrasinin ruhuna uygun olarak görevlerine dönmesini ve kayyumların geri çekilmesini bekliyoruz.”
Ekonomi ajandası olmalı
Bölgede Kürt siyasetinin güçlü olduğunu ve bölge ekonomisi ile yakından ilgilenmesi gerektiğini söyleyen Erbay, şunları dile getirdi: “Kürt siyaseti bölgede çok güçlü, özelikle de Wan’da 14 belediyenin de 14’ünü almış bir DEM Parti var. Meclis'te ciddi sayıda milletvekili var. Şunu net bir şekilde söylemek istiyorum; Kürt siyasetinin çantasında iki ajanda varsa bundan bir tanesi mutlaka ama mutlaka ekonomi ajandası olmalı. Özelikle son zamanlarda DEM Parti Eşbaşkanlarının ekonomiyi konuşuyor ve tartışıyor olmaları bizi çok sevindirdi. Bunun için ekonomi olmazsa olmazımız olmalıdır. İş dünyası bu alandaki atılımlar ve yatırımlar için cesaretlendirilmeli, hatta ön açıcı olunmalı. Yerel ve bölgesel kalkınma ile ilgili köylerden kentlere, yerelden ulusala ekonomi çalıştaylarının yapılması iyi olur.” WAN
* * *
AKP şimdi de İran'a sığındı
AKP’li yetkililerin, sürecin ilerlemesi için Kürt tarafının İran konusunda tutumunu netleştirmesi ve Kandil’deki büyük mağaraları boşaltıp ağır silahları teslim etmesi şartlarını öne sürdüğü yazıldı.
Gazete Pencere'de yayımlanan Perde Arkası köşesinde daha önce Suriye’deki gelişmeler nedeniyle duraksayan sürecin bu kez İran savaş nedeniyle ilerlemediği iddia edildi. İddiaya göre; AKP'li üst düzey bir yetkili, PKK'nin silah bırakma sürecinin İran’daki gelişmeler nedeniyle durduğunu savunurken bir başka AKP yöneticisi de sürecin devamında PKK'nin İran tutumunun önem taşıyacağını kaydetti. Yetkili, "PKK’nın 1-2 adım atması lazım" dedi.
Gazete Pencere'ye göre AKP yöneticisi, şunları savundu: "İran-ABD-İsrail savaşından bir post çıkarmaya çalışmamalı. Bu açıdan İran tutumunu yakından izliyoruz. Örgüt elemanlarının 1-2 yıl içinden çıkmadan yaşayabildiği çok büyük mağara ve kampları var. Buraların boşaltılması ve ağır silahların teslim edilmesi gerekiyor. Silah bırakma süreci açısından en önemli gelişme bu olacaktır."















