Bolsonaro durdu destekçileri durmuyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • Brezilya'da devlet başkanlığı seçimini kaybeden Jair Bolsonaro'nun destekçileri, çeşitli kentlerdeki askeri birliklerin önünde düzenledikleri gösterilerde orduya müdahale çağrısı yapıyor. Ordu yetkilileri, böylesi bir adımın söz konusu olmayacağını söylüyor.

1 Ocak tarihine kadar başkanlık koltuğunda kalacak olan Bolsonaro, Brezilya Devlet Başkanlığı konutu Alvorada Sarayı'nda yaptığı açıklamada anayasa çerçevesinde hareket edeceğini söylemişti. Destekçiler bu açıklama ardından ana caddeler ve arterler üzerindeki barikatları kaldırmış olsalar da şimdi ordu birliklerinin bulunduğu yerlede protesto gösterilerine başladılar. Brezilya Seçim Komisyonu’nun seçimleri yüzde 51 ile Luiz Inacio Lula da Silva'nın kazandığını açıklasa da eski devlet başkanının taraftarları sonuçları kabul etmeyeceklerini belirtiyor.

Lula karşıtı mitingler sürüyor

Bolsonaro cephesinden resmi bir açıklama gelmemesine rağmen, Lula'nın başkanlığı 1 Ocak'ta devralacağı şekilde bir geçiş süreci başlattı. Brezilya bayrakları taşıyan Bolsonaro yanlıları ise Sao Paulo ve Rio de Janeiro başta olmak üzere çeşitli kentlerde Lula karşıtı sloganlar atarak mitingler düzenliyor. Bolsonaro'nun kemik destekçilerinden olan kamyoncular da sonuçları protesto etmek için pazartesi ve salı günleri ülkenin dört bir yanındaki yolları trafiğe kapattı ve kilometrelerce uzunlukta kuyruk oluşmasına neden olmuştu. Kamyoncular şimdi tedarik zincirlerini de sekteye uğratma tehdidinde bulunuyor. 

26 eyaletin 24'ünde protesto

Gösteriler Rio Grande do Norte, Bahia, Santa Catarina, Pernambuco ve Rio Grande del Sur eyaletlerinde de sürüyor. Brezilya haber kanalı G1'e göre başkent Brasilia dahil ülkedeki 26 eyaletin 24'ünde ve  benzer mitingler düzenlendi. 

Savunma Bakanlığı: Anayasaya bağlıyız

Brezilya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada barışçıl gösterilerin Brezilya yasalarına göre ifade özgürlüğünün bir parçası olduğu ve 'Savunma Bakanlığı'nın da 'Federal Anayasa'ya bağlı olduğu hatırlatıldı. Eski bir asker olan Bolsonaro, 2018 seçimlerinden bu yana orduyla güçlü bağlar geliştirerek bazı üst düzey komutanların siyasi sempatisini kazanmıştı. Siyasi olarak muhafazakar olan Bolsonaro, 1964-1985 askeri diktatörlüğüne sempati ve nostalji ile baktığını farklı zamanlarda dile getirmişti. 

Siyasi rakibi Lula ise politik olarak tamamen farklı bir duruşa sahip. Lula 1970'lerde askeri hükümeti protesto ettiği için hapse atılmıştı. Diktatörlüklerden kaynaklanan kaoslar Brezilya ordusunu artık siyasete doğrudan karışmamaya yönünde özenli tavır göstermesine sebep oldu. BRAZİLYA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.