Munduruku halkından Rojava ile dayanışma

Toplum/Yaşam Haberleri —

Munduruku halkı

Munduruku halkı

  • Brezilya’nın Jacareacanga bölgesindeki Munduruku halkının, sosyal ve kültürel hakları için mücadele eden Munduruku Ipereg Ayũ Hareketi, HTŞ’li Suriye Geçiş Hükümeti’nin, Rojava’ya dönük saldırılarına tepki gösterdi ve Rojava halkının yanında olduğu mesajını verdi.

Hareket yaptığı açıklamada “Movimento Munduruku Ipereğ Ayũ, Brezilya’nın Jacareacanga bölgesindeki Munduruku Yerli Toprakları’nda direniş yürüten örgütlerle birlikte, ağır saldırılar ve varoluşsal tehditlerle karşı karşıya bulunan Rojava halkı ve Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan tüm topluluklarla dayanışma içinde olduğunu” ifade etti.

Onur mücadelesi veriliyor

Açıklamanın devamında  yaşananların, Rojava ile sınırlı bir çatışma olmadığını belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: “Saldırılar; sivilleri, yaşam alanlarını ve halkların kendi kaderini tayin hakkı, birlikte yaşam ve yaşama saygı temelinde inşa edilmiş toplumsal yapıyı hedef almaktadır. Artan saldırılar karşısında Rojava halkı, evlerini, mahallelerini ve onurunu savunmak için ayağa kalkmıştır. Kadınlar, erkekler ve gençler yalnızca bir toprağı değil; halkın söz ve karar sahibi olduğu, kadınların öncü rol üstlendiği, farklı halk ve inançların bir arada yaşayabildiği ve savaş koşulları içinde barışı inşa etmeyi amaçlayan bir toplumsal modeli savunmaktadır” belirtildi.

Rojava dayanışma odağı

Dayatılan savaşa karşı, Kürt halkının geliştirdiği eylemlere dikkat çekilen açıklamada devamla şu ifadeler yer alıyor:  “Rojava’nın yaşadığı acı ve gösterdiği direniş sınırları aşıyor. Kürdistan’ın dört parçasında ve dünyanın farklı yerlerinde halklar ve dostları; insan hakları ihlallerine, zorla yerinden etmelere ve onurlu bir yaşam sürmek isteyen bir halkı susturma girişimlerine karşı dayanışma içinde ses yükseltmektedir. Bugün uluslararası dayanışma her zamankinden daha gereklidir. Rojava’nın mücadelesi yalnızca yerel bir mesele değildir; yaşamı, toprağı ve halkların kendi kaderini tayin hakkını savunan tüm halkların mücadelesiyle ortaktır. Uluslararası dayanışma girişimlerini destekliyor; insan haklarına bağlı tüm hareketleri, örgütleri ve bireyleri Rojava halkıyla dayanışmayı büyütmeye, doğru bilgiyi yaymaya ve açık bir tutum almaya çağırıyoruz.”

Hareketin amacı

Brezilya’nın Jacareacanga bölgesindeki örgütlü olan Munduruku İpereg Ayũ Hareketi kendisini, “ormanı koruyan savaşçılar olarak, barajların inşasına ve Pariwatlar (topraklarını ve kültürlerini tehdit eden yerli olmayan, beyaz veya yabancılar) tarafından nehirlerimizin ve ormanlarımızın sömürülmesine karşı mücadele ediyoruz” olarak tanımlıyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.