Booker ödülü Galgut'a gitti

Toplum/Yaşam Haberleri —

Damon Galgut

Damon Galgut

  •  2021 Booker Ödülü’ne ‘The Promise’ kitabıyla Güney Afrikalı yazar Damon Galgut değer görüldü. Ödül, Londra’daki BBC Radyo Tiyatrosu’nda düzenlenen törende jüri başkanı tarihçi Maya Jasanoff tarafından açıklandı.

Her okumada kitap büyüdü
Jüri başkanı Jasanoff Galgut’un romanını bir güç gösterisi olarak tanımlayarak şunları söyledi:  “Olağanüstü bir hikayeyi, zengin temaları, Güney Afrika'daki son 40 yılın tarihini inanılmaz derecede iyi işlenmiş bir hikayede birleştiriyor. The Promise, beyaz bir Güney Afrikalı ailenin etkileyici ve inanılmaz derecede iyi kurgulanmış bir anlatımı olarak başından beri bizi şaşırttı. Her okumada kitabın büyüdüğünü hissettik. Neredeyse aldatıcı bir anlatı ekonomisiyle, nesiller arası bölünmelere dair hareketli içgörüler sunuyor; tatmin edici bir yaşamı neyin oluşturduğu ve ölümün nasıl işleneceği üzerine meditasyon yapıyor ve modern Güney Afrika ile ilgili olarak geleceğin geniş metaforik etkilerini araştırıyor.” 

Siyah bir kadın, beyaz bir aile
Güney Afrikalı romancı Galgut daha önce de Booker Ödülü’nde iki kez kısa listeye girmiş ancak ödül alamamıştı. Galgut’un romanı Güney Afrika'da tüm hayatı boyunca kendileri için çalışan siyah kadına bir ev verme sözünü yerine getirmeyen sömürgeci beyaz bir ailenin hikayesini anlatıyor. Ödülü Afrika edebiyatı adına aldığını söyleyen Galgut, üçüncü kez kısa listeye girdiğinde ‘rahatlama, heyecan ve makul miktarda endişe’ hissettiğini söylemişti. 
İlk romanını 17 yaşında yazan Güney Afrikalı yazar, sekizinci kitabı 'Arctic Summer' ile 2015 Sunday Times Kurgu Ödülü'nü kazandı. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.